Често срещани наранявания и проблеми при краката

Получете информация за тези заболявания на краката

Бегачите поставят краката си много, така че не е изненада, че те свършват с проблеми, свързани с крак. Проблемите, които се развиват, които не се дължат на движение, също могат да повлияят на комфорта и способността ви да се изпълняват. Ето някои от най-често срещаните проблеми сред бегачите.

Кракът на атлет

Одилон Димиер / Агенция PhotoAlto RF Колекции / Гети изображения

Краката на спортиста е гъбична инфекция, която процъфтява във влажни потни места, като например между пръстите на краката. Можете да получите крак на атлета, като докоснете засегнатата област на друг човек. По-често можете да го вземете от влажни, замърсени повърхности, като например пода на съблекалнята. След като имате спортно стъпало, той може да се третира с продукти без рецепта. Но ако те не работят, трябва да видите лекар, който да определи дали се нуждаете от лечение с рецепта или ако е друго състояние.

Оставете обувките ви да изсъхнат напълно между пистите. Не ги носете за ежедневни дейности. Не ги държайте в торбичка в салона или затворете шкафа, нека получат много въздух. Също така е добре да се редуват два чифта обувки, за да се гарантира, че са сухи и че гъбичките нямат място да се гледат.

Трябва да носите синтетични чорапи, изработени от техническа тъкан, която изтласква потта от краката ви, за да ги държи сухи по време на вашите писти. Променете изпотените чорапи веднага след тренировка. Измийте и внимателно изсушете краката си.

Мехурите

Блистери може да не са сериозни наранявания, но те са болезнени и те могат да ви предпазят от работа. Блистери се причиняват от триене. Тъй като краката ви се намокрят с пот, кожата омекотява и ви излага на риск. Превантивните мерки включват осигуряването на подходяща за обувките Ви, така че да има по-малко триещи, водоустойчиви чорапи, които се вписват добре и нямат дразнещи шевове и използват смазки или тампони за по-нататъшно предотвратяване на триенето.

Черен нокът на ноктите

Наблюдателите, особено тези, които тренират за събития на дълги разстояния, могат да страдат от черни нокти на крака , по-известни като подгрупи на хематома. То се причинява от пръстите, които се търкат срещу предната част на обувната обувка. Това може да се дължи на обувки, които са твърде малки или може да се дължи на крака, която се плъзга напред във вашата обувка с всяка стъпка, особено когато се движи надолу. Пиронът е натиснат надолу в гвоздеите на ноктите и става натъртван и възпален. Лошата новина е, че често губите ноктите. Добрата новина е, че тя ще се разраства. Дори по-добрата новина е, че можете да предотвратите този проблем, като носите обувки с подходящ размер, за да пригодите естественото подуване на краката, което се случва, когато бягате. Но вие също трябва да се научите да обучите обувките си, така че краката ви да не се плъзгат напред в тях. Като намек, това са онези последни отвори за глезена.

Bunions

Bunions са разширение на връзката на пръстите на краката. При прекалено голям натиск, тази става може да се надуе, причинявайки кокала да изтече отстрани на крака. Може да се наложи да носите по-широки или по-големи обувки, за да приберете кука. Потърсете спортни обувки, които идват в широки ширини и имат по-широка кутия за обувки. Също така обувките с минимален спад на петите ще бъдат по-добри. В противен случай, качулката ще се разтрие срещу обувката и ще получите повече болка в краката. Трябва също така да научите трик за обувки, за да държите връзките по-близо до пръстите на обувката, докато сте все още стегнати в глезена.

Горещи крака

Някои бегачи изпитват изгаряне върху топките на краката си, между пръстите на краката им или в други области на краката си. Изгарянето на краката по време на движение може да е резултат от неправилни обувки или чорапи, спортни обувки или други здравословни проблеми.

мазоли

Корнините са твърди, болезнени бучки на краката и са причинени от постоянно триене и натиск от обувки, които са твърде стегнати. Те са друго условие, което може да предотвратите, като носите обувки с подходяща големина и специфични чорапи за бягане.

скованост

Изтръпване или чувство на изтръпване (несвързано със студеното време) в пръстите или краката е често срещана жалба сред участниците. Често причината е да носите обувки за обувки, които са прекалено стегнати или те да ви свържат твърде здраво. Но ако изключите този проблем, важно е да го обсъдите с вашия доставчик на здравни услуги, тъй като това може да е признак на периферна невропатия и дори първия ви признак, че имате диабет.

Плантарен фасциит

Плантарният фасциит е болка в петата, причинена от възпаление на плантарната фасция - здравата лента от тъкан, която поддържа дъното на крака и свързва петата на петата с пръстите на краката. Това може да бъде остро увреждане или прекалено голяма вреда. Това е обичайно за много хора, а не за бегачите. Лошата новина е, че ще трябва да стоите на крака, докато лекувате.

> Източници:

> Краката на спортиста. Американска поддиарезна медицинска асоциация. http://www.apma.org/Learn/FootHealth.cfm?ItemNumber=978.

> Горещи крака. Майо клиника. https://www.mayoclinic.org/symptoms/burning-feet/basics/causes/sym-20050809.

> Корни и калузи. Майо клиника. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/corns-and-calluses/symptoms-causes/syc-20355946.

> Периферна невропатия. Американска поддиарезна медицинска асоциация. http://www.apma.org/learn/FootHealth.cfm?ItemNumber=1864.

> Сублингвален хематом, Американския колеж по дерматология. http://www.aocd.org/?page=SubungualHematoma.