Всички храни са нездравословни?

Преработените храни имат лоша репутация и много хора мислят, че ще унищожат здравето ви. Всъщност вероятно сте чували, че е лошо да ядете преработени храни. Вярно е, че някои от тези храни заслужават този лош представител, но не всички от тях. Всъщност, някои преработени храни са добри за вас. Ще покрием всичко това по-долу.

Какви са преработените храни?

Преработените храни са променени от естественото им състояние, било поради причини, свързани с безопасността, или поради това, че са по-лесни за съхранение или по-лесни за използване.

Обикновено мислим, че преработените храни са лоши. Всъщност, много от тях са, но някои видове преработени храни са полезни.

Най-честите методи за обработка са консервиране, замразяване, охлаждане, обезводняване и асептична обработка. Това не е методът на обработка, който прави някои преработени храни толкова лоши - това са съставките, използвани в тези продукти. Така че преработените храни, направени със здравословни съставки, са подходящи за вашата диета - просто избягвайте тези с високо съдържание на калории, захар , мазнини и натрий или които имат малка хранителна стойност .

Добре обработени храни

Млякото е преработена храна, защото е пастьоризирано да убива бактериите и да се хомогенизира, за да не се отделят мазнините. Ниското и обезмаслено мляко са полезни за повечето хора, които могат да смилат лактозата (млечна захар).

Закупените зърнени храни са преработени храни, които могат да ви бъдат полезни, когато са направени със 100% пълнозърнесто и са подсилени с допълнителни хранителни вещества.

За съжаление много зърнени закуски се приготвят с твърде много захар и имат ниско съдържание на фибри. Прочетете етикета за хранителните стойности на опаковката, който ще ви помогне да решите дали зърнените храни за закуска са добри или не.

Замразените храни също са преработени храни. Най-добрите замразени храни са зеленчуците и плодовете, които не съдържат никакъв сос, захар или сироп.

Замразяването запазва повечето витамини и минерали и прави храната удобна за съхранение, готвене и ядене през цялата година.

Плодовите и зеленчуковите сокове са полезни през повечето време, но внимавайте за марки с добавени захари или с високо съдържание на натрий. Някои сокове, като някои марки от портокалов сок, са обогатени с калций, което ги прави още по-добри.

Овесено брашно, замразена риба и морски дарове (не риба пръчка или ориз), консерви от сьомга и риба тон са здравословни. Сушени плодове, печени ядки и семена и 100 процента пълнозърнест хляб също са примери за преработени храни, които са подходящи за вас.

Лошо преработени храни

Преработените храни, приготвени с транс-мазнини и големи количества натрий и захар, не са добри за вас. Те са с ниско съдържание на витамини и минерали, а яденето на твърде много от тях е лошо за талията и вашето здраве.

Избягвайте тези преработени храни или най-малкото ги изяждайте пестеливо:

Източници:

Академия по хранене и диететика. "Преработени храни: Какво е добре, какво да се избягва".

Национално здравно обслужване в Обединеното кралство. "Хранене на преработени храни".