Опасностите от сурово или непастьоризирано мляко

Защо млякото трябва да бъде пастьоризирано

Пиенето на сурово мляко може да доведе до животозастрашаващи хранителни заболявания. Не го рискувайте.

Млякото, което купувате в хранителния магазин, е пастьоризирано (включително биологично мляко). Пастьоризацията, наречена от Луи Пастьор, е процесът на нагряване на храната до температура, достатъчно висока, за да унищожи вредните бактерии. Пастьоризирането не променя хранителната стойност на млякото, така че все още съдържа същото количество калций и други хранителни вещества.

Не е безопасно да се пие сурово мляко дори от млекопроизводители, където производителите предприемат допълнителни мерки за безопасност. Суровото мляко може да бъде опасно за вашето здраве, защото може да носи бактерии, които могат да ви накарат да се разболеете. Всъщност в Съединените щати е незаконно транспортирането и продажбата на сурово мляко през държавните линии, въпреки че някои райони позволяват суровото мляко да се продава на местно ниво. Трябва да проверите законите в държавата си, ако се интересувате от закупуване на сурово мляко.

Суровото мляко е особено опасно за кърмачета, малки деца, възрастни хора и хора с проблеми в имунната система. Симптомите на заболяването включват гадене, повръщане, диария, главоболие, коремни спазми, треска и болки в тялото.

Сурови млечни и здравни претенции

Някои производители на сурово мляко твърдят, че пастьоризацията убива естествените ензими в млякото и че тези ензими имат лечебни свойства (няма доказателства в подкрепа на тази идея). Няма доказателства, които да подкрепят твърдението, че суровото мляко е по-добре за вас, защото всичко, което ензимите правят във вашето тяло - ензимите се смилат точно като всеки хранителен протеин.

Друго твърдение е, че суровото мляко е по-малко алергично. Но пастьоризацията няма ефект върху млечните протеини или млечните захари, така че пиенето на сурово мляко не облекчава млечните алергии и не понася лактозна непоносимост. Хората, които не могат да пият мляко поради алергии или непоносимост, ще трябва да избягват суровото мляко и пастьоризираното мляко.

Жените, които са бременни или кърмят, не трябва да консумират сурово мляко или някои меки сирена. Бременните жени все още могат да ядат сирене на силна възраст, извара и преработено сирене. Според Американския център за контрол на заболяванията:

"Избягвайте меки сирена като сирене Feta, Brie, Camembert, синьо-сиво и мексиканско сирене." Твърдите сирена, преработените сирена, крема сирене, извара или кисело мляко не трябва да се избягват. "

Тези меки видове сирене могат да бъдат замърсени с листерия, която може да причини тежки инфекции при бременни жени, новородени и хора с нарушена имунна система.

Сиренето със силни остатъци като чеддар, проволоне и гуа не са проблем и могат да бъдат изядени. Всъщност тези сирена са отличен източник на калций и протеини. Но те също са с високо съдържание на калории, така че контролът на порциите е задължителен, ако наблюдавате теглото си.

Източници:

Центрове за контрол и превенция на заболяванията. "Листерия (лизириоза)." Достъп до 29 март 2016 г. http://www.cdc.gov/listeria/.

Американската администрация по храните и лекарствата. "Мляко, сирене и млечни продукти - митове за сурово мляко". Достъп до 29 март 2016 г. http://www.foodsafety.gov/keep/types/milk/index.html.