Колко витамин В-12 се нуждае от тялото ви?

Витамин В-12 или кобаламин е член на водоразтворимото семейство на витамини от В-комплекс. Необходимо е за нормалната функция на нервните клетки, производството на ДНК и вашето тяло се нуждаят от витамин В-12, за да произвежда адекватен брой кръвни клетки.

Витамин B-12 се среща естествено в месо, птици, морски дарове, яйца и млечни продукти - храни, които са с високо съдържание на протеини. Добавянето не трябва да е необходимо за здрави възрастни, освен за веганите, тъй като витамин B-12 се среща само в животински продукти.

Оволактовегетарианците ще получат витамин В-12 от яйца или млечни продукти.

Отделът по здравеопазване и медицина на Националните академии за науки, инженерство и медицина определя хранителните референтни количества за витамини и минерали. Тези DRI се основават на хранителните нужди на средното здравословно лице. DRI за витамин B-12 се основава на възрастта. Жените, които са бременни или кърмят, се нуждаят от малко повече.

Диетични референтни количества

1 до 3 години: 0,9 микрограма на ден
4 до 8 години: 1,2 микрограма на ден
9 до 13 години: 1,8 микрограма на ден
14 години: 2,4 микрограма на ден
Жени, които са бременни: 2,6 микрограма на ден
Кърмещи жени: 2,8 микрограма на ден

Дефицит на витамин В-12

Тъй като витамин В-12 се намира в храни от животински произход, повечето хора получават достатъчно в диетата си. Лица, които имат злокачествена анемия, не могат да абсорбират достатъчно витамин В-12, защото не произвеждат достатъчно вещество, което се нарича вътрешен фактор, което е от съществено значение за абсорбирането на витамин В-12 през стените на тънкото черво.

Хората с атрофичен гастрит или заболявания на тънкото черво, като например целиакия или болестта на Crohn, някои видове операции за отслабване, паразитни инфекции или бактериален свръхрастеж също могат да намалят способността на човек да абсорбира витамин В-12.

Такъв дефицит може да причини няколко различни проблема, като мегалобластна анемия, която се получава, когато червените кръвни клетки не могат да се развият правилно.

Дефицитът на витамин В-12 може да причини неврологични проблеми.

Симптомите, дължащи се на анемията, включват:

Неврологичните симптоми на дефицит на витамин В-12 могат да включват някои от следните:

Някои хора могат да имат неврологични симптоми без анемия и всички тези симптоми могат да идват от други здравословни проблеми. Ако смятате, че може да имате недостиг на витамин В-12, трябва да видите доставчик на здравни услуги, който може да определи дали имате недостиг на витамин В-12, като поръчате специални кръвни изследвания.

Веганите или лицата, които ядат много малко храни от животински произход, могат да приемат витамин B-12 като хранителна добавка или да ядат зърнени храни, обогатени с витамини. Оволактовегетарианците трябва да приемат витамин В-12 от яйца или млечни продукти.

Хората, които са били диагностицирани с дефицит на витамин В12 поради малабсорбция, могат да получават редовни снимки на витамин В-12, което елиминира нуждата от абсорбиране на витамин през тънките черва, но в някои случаи приемането на витамин под формата на хапче може да работи.

Би било трудно да се използват храни за предотвратяване или лечение на недостиг на витамин В-12 поради малабсорбция, въпреки че яденето на големи количества черен дроб е историческо лечение на злокачествена анемия.

Приемането на добавки от витамин В-12 ще намали хомоцистеиновите нива в кръвта Ви. За съжаление приемането на добавки не намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Добавките на витамин В-12 също са препоръчани за подобряване на когнитивните умения и за увеличаване на енергията. Но изследванията не са предоставили достатъчно доказателства за тези препоръки.

> Източници:

> Отделение по здравеопазване и медицина на Националните академии на науките, инженерството и медицината. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." http://www.nationalacademies.org/hmd/activities/nutrition/summarydris/dri-tables.aspx.

> Martí-Carvajal AJ, Solà I, Lathyris D. "Хомоцистеин-понижаващи интервенции за предотвратяване на сърдечно-съдови инциденти". http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD006612.pub4/abstract;jsessionid=75EDDE8486AD1CE4C828AF5C72FB2BD4.f01t02.

> Националните здравни служби на хранителните добавки. "Витамин В12". http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitaminb12/.