Каква е средната височина за човек?

Средната височина за мъжете е проследена през годините и се увеличава. По отношение на широката средна стойност в Съединените щати, Националният център за здравна статистика съобщи, че средната височина за възрастен мъж на 69,3 инча (176,1 сантиметра) или приблизително 5 фута 9 инча. Тези данни са събрани като част от Националното проучване за здравето и храненето (NHANES), проведено от 2007 до 2010 г.

Имайте предвид, че средното означава, че половината от възрастното мъжко население ще бъде по-високо и половината ще бъде по-кратко. Както при тона на кожата и цвета на очите, височината не е нещо, което можете да промените - само камуфлаж. Научете повече за тенденциите за възрастни мъже и какво да очаквате, когато едно момче расте.

Исторически поглед към средната мъжка височина

Измерванията на индекса на телесна маса , теглото, височината и дори обиколката на главата са събрани в САЩ от края на 50-те години на миналия век. Мъжете се увеличават по-високи в този кратък период от няколко десетилетия.

Един от най-ранните доклади посочва, че "мъжете в общото цивилно население са на средна 68,2 инча", малко повече от един инч, по-кратък от очакваното днес.

Преди това имаше исторически проблясъци, които предполагат, че средната височина се е свила стабилно през последните 400 години:

Това вероятно не означава, че мъжете ще продължат да нарастват по-високи с течение на времето. Въпреки доказателствата за растеж, археологическото изследване на скелетите още от мезолитния период показва, че височината на човека е приблизително в диапазона 168 сантиметра, или приблизително 5 фута 5 инча.

Това се превежда само на четири инча над 10 000 години.

Що се отнася до неотдавнашните печалби във височина, се смята, че по-доброто здраве и храненето са изиграли основна роля в този растеж. Днес съществуват ефективни начини за предотвратяване на заболяванията и за насърчаване на здравето по време на образователните години на детето. Има повече средства за забавяне на дегенерацията, когато човек старее, предотвратявайки влошаването на костта и мускулите, което може да доведе до загуба на височина. Повечето експерти, в резултат на това, вярват, че височината на потенциала може да е доста по-голяма.

Средна височина в сравнение с останалата част от света

В сравнение с мъжете в други части на света, американският мъж седи почти в средата на националните средни стойности. В някои страни, като Холандия и Босна и Херцеговина, средната височина е малко над 6 фута височина. В части от Азия - особено от Югоизточна Азия (Индонезия, Виетнам, Филипините) - средният спад е около 5 фута или 4 инча или по-малко.

Междувременно най-високите мъже изглеждат от Нилотиците в Судан, където средната височина е фиксирана на 6 фута и 3 инча.

Средна височина на момчетата

Докато генетиката играе важна роля при определянето колко високо е момчето в крайна сметка, това не е гаранция.

Един висок баща може да има по-къс син. или обратното. Освен това, някои деца се развиват по-добре от други през годините на развитие. В крайна сметка няма определен модел и малко неща, които могат да се направят, за да допринесат височината на момчето.

Докато предсказвате дали височината на момче не винаги е лесно, има няколко общи показателя, които можете да следвате:

Словото от

Ако се притеснявате, че вашият син не достига критериите за развитие, той трябва да говори с вашия педиатър. Ако момчето падне под тези показатели, това не означава, че той е твърде кратък, има нужда от хормон на растежа или не се развива както трябва. Можете да проследите развитието на сина си, като използвате графика за растеж или калкулатор на перцентилите. И двете могат да осигурят здравословно напътствие заедно с рутинни медицински посещения.

> Източници:

> Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Антропометрични референтни данни за деца и възрастни: САЩ, 2007-2010 г. Здравна и здравна статистика. 2012; 11 (252): 1-48.

> Хатауей М. Тенденции във височини и тегла. Годишник на селското стопанство. 1959: 1-5.