Как да определя хранителната стойност на храните?

Въпрос: Мога да използвам вашата помощ. Реших, че искам да ям по-здравословна диета и мисля, че най-доброто, което мога да направя, е да следите храните, които ям. Това вярно ли е? Също така трябва да планирам храната си и да пазарувам за различните храни и съставки, от които се нуждая за здравословно хранене. Колко е трудно да се намери хранителната стойност за някои от любимите ми храни? Мисля, че това ще улесни планирането на храната.

Отговор: Прав сте - следенето на храните, които ядете, ви помага да ядете по-здравословна диета. Не съм сигурен дали това се дължи на мотивация или ако ви кара да се чувствате отговорни за това, което ядете. Но и в двата случая изглежда, че работи за много хора.

Има няколко начина да намерите хранителната стойност на любимите си храни. Започнете в хранителния магазин. Ако имате нужда от информацията за опаковани храни, можете да разгледате етикетите "Хранителни факти" . Тези етикети се намират на гърба, отдолу или отстрани на опаковката, заедно със списъка със съставките. Или можете да отидете на лов за любимите си храни онлайн. Повечето уебсайтове на производителите разполагат с хранителната информация за продуктите си.

Етикетите за хранителните факти трябва да включват информация за калориите, мазнините, въглехидратите, някои витамини и минерали за сервиране. Те също така трябва да идентифицират колко порции са в опаковката, може или бутилка.

Ако правите повече готвене тези дни, ще трябва да знаете хранителната стойност на отделните съставки, използвани в любимите си здравословни рецепти .

Отново, съставките, които са опаковани, имат информацията за хранителните стойности на етикета. Но пресни плодове и зеленчуци, както и някои от хлебарските блюда и предмети от деликатеса и месото няма да имат етикети. Това означава, че ще трябва да направите малко разследване.

Можете да направите тази работа онлайн. Министерството на земеделието на САЩ поддържа база данни с хранителна стойност, наречена Национална база данни за хранителните вещества за стандартна референция.

Тя има хранителна информация за всички видове храни - и е много по-задълбочена от стандартния етикет на храните. Просто потърсете любимите си храни и изберете необходимите размери.

Друг начин да отида за това изследване на хранителната стойност е чрез диети и загуба на тегло сайтове, като например ChooseMyPlate.gov. Те имат програми, които автоматично ще изчислят хранителната стойност на ежедневната Ви диета и също така предлагат инструменти за проследяване на ежедневния прием на различни хранителни вещества и калории. Можете да търсите любимите си храни на уеб сайтовете или да използвате мобилни приложения.