Имат ли свободни тегла по-добре от машините със сила?

Ако се опитвате да се настроите, да изградите сила и да увеличите силата си, може да се чудите дали трябва да използвате свободни тежести или да отидете на съпротивителните машини. Въпреки че всеки може да ви помогне да изградите силата, има известни предимства и недостатъци за използването на всеки един от тези методи за вдигане на тежести. Следното може да ви помогне да определите каква форма на здравина е най-подходяща за вашите нужди.

Машини за укрепване на тежестта

Най-важният компонент на всяка програма за обучение на силите е безопасността . Ако сте нов за силова тренировка или ако работите самостоятелно, машините с променлива съпротива са най-добрият ви залог. По този начин можете да тествате ограниченията си, но да поддържате безопасност и контрол, без да се жертвате от усилията си. Машините за сила могат да ви помогнат да подобрите формата и ефективността си. Машините са жизнеспособна възможност за сериозни тренировъчни специалисти, които искат да прокарат ограниченията си сами и са подходящи и за начинаещи начинаещи, за възрастни граждани и спортисти за отдих.

Тегло обучение за физическа терапия пациенти

За рехабилитация на ранените спортисти се предпочитат машини с променлива съпротива срещу свободните тежести. Това е така, защото те осигуряват по-контролирано движение и специално изолират определени мускулни групи. Изолирането е важно, тъй като много пациенти с физиотерапия трябва да се насочат към определени области, за да се излекуват и укрепят след нараняване.

Машините също така позволяват на пациента и терапевта да проследява напредъка и да осигурява обективна обратна връзка, като същевременно увеличава защитното участие на здравословен крайник или мускулна група.

Безплатни тежести за обучение по сила

Изследванията ни показаха, че свободните тегла съдействат за по-бързо увеличаване на силата, отколкото за обучение на машини.

Това се дължи на необходимостта от повече баланс и координация, които са необходими при използване на машините за тегло. Свободните тежести също набират повече мускулни групи и повече мускулни влакна, отколкото машини с променлива съпротива, които са склонни да изолират само определени мускули.

Свободните тегла позволяват широк обхват на движение

Свободните тежести също са по-гъвкави от машините, защото позволяват по-големи вариации в обхвата на движение. Свободните тежести изискват баланс и имат тенденция да насърчават повече активност на ставните стабилизаторни мускули. И накрая, те са значително по-евтини от повечето машини на пазара. Можете да изпълнявате цялостно тренировъчно тренировъчно обучение с няколко гири и малко въображение.

Spotters и свободни тежести

Свободните тежести изискват помощта на наблюдател в много случаи и могат да доведат до повече наранявания, отколкото до машини. При машина, ако добавите прекалено много тегло, можете просто да освободите теглото и съпротивлението в машината ще върне тежеста в стартовата си позиция. Въпреки това, с безплатни тежести, ще ви е необходим специалист, който да ви помогне, ако поемете твърде много тегло. Необходими са внимателни инструкции и обучение, за да овладеете сами изкуството на свободното вдигане на тежести. Използвайте наблюдател, когато е налице.

Перфектната микс

Идеалната програма за обучение може да включва както безплатни тежести, така и машини на редуващи се дни за обучение. За да се възползвате максимално от увеличаването на мускулната сила и стабилността на ставите, можете да се съсредоточите върху свободните тежести за някои упражнения и машини за други хора. Най-важното е, че трябва да използвате оборудването за трениране на силата, което отговаря на нуждите ви от обучение, е безопасно и е удобно. Въпреки това, ако се чувствате комфортно, като използвате безплатни тежести, може да видите по-големи печалби тук, отколкото с машини.

Източник:

Spennewyn KC. Издръжливост на излъчванията в оборудване за устойчивост срещу свободна форма. Journal of Strength and Conditioning Проучване. 2008; 22: 75.