Може ли дехидратация да предизвика главоболие?

Тази статия описва някои наблюдения за възможна връзка между недостиване на достатъчно вода и получаване на главоболие. Гостуващият автор е Джеймс Леман, професор по ортопедия в Университета на Bridgeport College of Chiropractic в Бриджпорт, Кънектикът.

Американците пият ли достатъчно вода?

Често четох, че 75% от американците не пият достатъчно вода .

Дори и авторите на уеб страниците на CIGNA Behavioral Web Site споменаха това изказване на Б. Левин, Hydration 101: The Case for Drinking Enough Water. Същият сайт твърди, че дехидратацията е основна причина за главоболие. Моят клиничен опит потвърждава, че много от моите пациенти с главоболие също не пият достатъчно количество вода.

Не знам дали 75 процента е точният процент, но съм сигурен, че много от моите пациенти не са добре хидратирани. Хората възприемат, че са твърде заети да пият вода. Те не искат да губят време с най-нормалния процес на уриниране. И някои хора мразят вкуса на водата.

С други думи, много хора смятат, че честото потребление на вода е истинско главоболие. Жаждата обикновено не е първият симптом или единствен симптом на дехидратация; Другите симптоми включват:

Един общ признак на дехидратация наблюдаван в моята клиника е екстремна мускулна болка при палпиране на мускулните тъкани. Тази мускулна болка се проявява при изследване с положителен скок. Положителен скок се появява, когато пациентът реагира силно на нежно докосване на участващите мускули и бързо се отдалечава от палпиращите пръсти.

Един от най-честите признаци на обезводняване включва загуба на тонус на кожата или насипна, набръчкана кожа.

Това, което мнозина от нас не осъзнават, е, че дехидратацията е една от причините за чести главоболия, дори при деца. Институтът за международни науки за живота публикува отлична монография Hydration: Fluids for Life, в която се казва, че децата, особено кърмачетата и малките деца, са изложени на по-голям риск от дехидратация от възрастните. Дехидратацията при деца е не само сериозна, но и животозастрашаваща.

Много уважаваната Фондация Майо за медицинско образование и научни изследвания призна недостатъчната хидратация като причина за главоболие при децата в "Главоболие и деца: По-често - и по-сложно - отколкото си мислите". Мери Купър СРД, диетолог в училищата в Лийдс, е написал статия в бюлетина "Екип за хранене в училищата", наречена "Добра хидратация - хипноза или нелегална зона".

Тя проучи изискванията към течностите, сподели опита на Лийдс, предложи действия и предложи стандарти и насоки. Тя каза, че ефектите от лошата хидратация варират от жажда и главоболие, проблеми с континента и запек, до безпокойство от инфекции на пикочните пътища, бъбречни камъни и бъбречни заболявания.

Поздравявам тази инициатива, за да насърчавам използването на повече вода като стандарт за здравословни училища.

Ако децата се насърчават да увеличат приема на вода , те по-вероятно ще се радват на здравословно детство и вероятно ще продължат да пият достатъчно вода като възрастни.

Срещнах няколко възрастни пациенти, които се оплакаха от главоболие, което съобщи, че пие по-малко вода, отколкото би трябвало. За да се влоши, по-голямата част от тяхната подмяна на течности включваше консумацията на кафе. Като пример 59-годишният мъж твърди, че пие около 24 унции вода на ден.

Това беше голям човек с тегло 210 килограма. Обикновено бих предложила на такъв човек да пие най-малко 80 грама вода. Той спомена, че повечето от водата му дойде от пиенето на кафе.

Стегнах се и се чудех какво ли не му пречеше да страда от бъбречни камъни. След това заяви, че изпитва болка в бъбреците. Сега се чудя дали хората страдат от главоболие от твърде много кофеин или твърде малко вода?

Казах на пациента да пие повече вода и да намали приема на кафе. Аз също му казах да приложи промяна в начина на живот, която включва пиене на 100 унции вода на ден. Беше подчертано, че той трябва да пие не повече от три до четири унции наведнъж повтарящо се през целия ден и в ранната вечер.

Това е моят опит, че повечето хора, страдащи от ежедневно главоболие, имат множество причини, включително дехидратация. Статия в списание "Неврология и психиатрия" предполага, че хроничните главоболия се появяват ежедневно, до 15 дни на месец.

В същата статия се споменават главоболие от типа на напрежението като най-често срещаното главно главоболие. Обикновено бих смятал, че главоболие от тип "напрежение" е предизвикано от стрес и е свързано с мускулни пункт за задействане, дехидратация и дисфункция на маточната шийка. Лечението на такива главоболия обикновено включва следното:

Въпреки че има различни мнения, предлагам на възрастните и децата да пият 40 унции вода на 100 килограма телесно тегло всеки ден. Осъзнайте, че упражнението, температурата на околната среда и здравословното състояние влияят върху нуждите от вода на тялото ви.

Дехидратация и главоболие на д-р Леман Източници:

Спортно хранене за младите възрастни: Хидратация

Добро хидратиране - хипноза или негатирана област?

Хронично ежедневно главоболие

Клиничният опит на д-р Леман представлява много интересен пример за това защо пиенето на много вода може да е важно.