Пръчката на Мортън може да доведе до болка в краката

Пръстът на Мортън е, когато вторият пръст е по-дълъг от първия пръст (голям пръст). Това е обща вариация, наблюдавана при 10% до 20% от населението. Ако имате пръст на Мортън, това може да доведе до болка в краката и до необходимостта да намерите обувки, които да се поберат по-добре .

Пръстът на Мортън може да се нарича още "длан на гърба", тъй като краката, които се виждат на класическите гръцки статуи, често имат пръст на Мортън.

Статуята на свободата, моделирана според класическата гръцка скулптура, е добър пример за пръста на Мортън.

Често се бърка с неврома на Мортън, който не е свързан.

Причини

Мъртвият пръст е нещо, с което си се родил. Дължината на всеки пръст се определя от дължината на метатарските кости - дългите кости в топката на крака. При тези с пръст на Мортън, големия пръст метатарсал (първи метатарсал) е по-къс от втория метатарсал. Това е обичаен вариант, а не условие, което изисква корекция.

Болката на краката и краката на Мортън

Дългият втори пръст, който се вижда с пръста на Мортън, е в предната част на пръста и отнема повече от тежестта на натиска по време на фазата на "стъпалото" на всяка стъпка, която в противен случай би се справила с по-здравия първи пръст.

Постоянното налягане може да доведе до появата на калус при втората метатарзална глава на топката на крака. Това може също така да означава, че вторият пръст получава натиск от кутията на обувката, което води до черни нокти на краката и синини.

Пръстът на Мортън може да доведе до пренапрежение - прекомерно въртене на крака навътре. Обувките за контрол на движението могат да помогнат за коригирането на пренаселеността и проблемите, които носи.

Помощ за пръста на Мортън

Намирането на правилните обувки с висок и широк бокс може да предотврати постоянното натоварване на върха на втория пръст.

Закопчаването на обувките, за да се предотврати плъзгането на крака напред в обувката с всяка стъпка, може да помогне да се предотврати повреждането на нокътя . Изборът на обувки с размер по-голям от половината може също така да облекчи натиска на втория пръст, когато се използва заедно с правилното шиене.

За онези, които имат продължителна болка и проблеми с краката, обичайният ортез може да помогне да се приспособи и да се смекчи крака правилно, така че големият пръст да вземе своя дял от силата, когато стъпва. Получете анализ на краката в магазин за крака или магазин за педагогика, за да видите дали може да са необходими стелки без рецепта или персонализирани ортези.

Ultrarunner и автор на " Fixing Your Feet" , Джон Вонхоф, предполага, че онези, които имат пръсти на Мортън, избягват гладките стелки, за да предотвратят плъзгането на крака напред в обувката. Те също така могат да искат да режат прорези в кутията за пръсти, за да облекчат натиска.

В случаите на нелекувана болка може да се направи операция за удължаване на първия метатарзал или за съкращаване на втория метатарзал.

Източник:

DJ Morton, "Metatarsus atavicus: идентифицирането на различен тип разстройство на краката ", Journal of Bone and Joint Surgery , 9: 531-544, 1927.

Дечери П. "Синдром на краката на краката на Дъдли Джой Мортън." Presse Med . 2005, 17 декември; 34 (22 Pt 1): 1737-40.