Превенция и лечение на растителния фассит

Ще трябва да сведете до минимум ходенето или бягането, докато болката не реши

Ако имате суха болка сутрин или след дълъг сеанс, вероятно имате плантарен фасциит и / или токове. Растителният фассит е резултат от костно или нервно дразнене от твърде много напрежение, възпаление или белези в фасцията - връзката на дъното на крака. Болката често се увеличава с повече ходене или стоене. Болката обикновено се усеща, когато фасцията се прикрепя към петата, но може да се усети в цялата долна част на крака.

Токът на подметката е нарастване на костта от петата, което често се свързва с болка в плантарния фасциит. Тя може да се развие, когато имате плантарен фассит за дълго време и калциев депозит формира, когато плантарна фасция се прикрепя към петата кост. Неговото лечение е същото като при плантарния фасциит.

Причини за растителния фаскит

Ходещите и бегачите не получават непременно плантарен фассит по-често от населението, макар че на дълги разстояния може да се увеличи рискът. Рисковите фактори включват много време, ходене или стоене на твърди повърхности, упражнения, които включват скокове, неподходящи или износени обувки, наднормено тегло, или поставяне на ненормално натоварване на краката. Хората с високи арки, плоски крака и някои видове ходене може да са по-изложени на риск. Повече жени, отколкото мъже, изпитват плантарен фасциит.

Ходене или бягане с растителен фаскит

Плантарният фасцитит и петата са изчерпателни условия за хора, които се наслаждават на ходене или бягане за фитнес.

Разходката през болката може просто да доведе до повече болка и месеци на възстановяване. Често няма да почувствате толкова болка, след като фасцията е разтеглена сутрин. Препоръчваме обаче да минимизирате ходенето и да не се движите в продължение на две седмици, докато използвате методите за самолечение. След като болката бъде преодоляна, можете бавно да увеличите времето за ходене или работа.

Лечение на растителния фассит

Плантарният фасциит може да продължи само няколко седмици или може да стане хроничен. Трябва да се консултирате с Вашия лекар или педиатър, ако болката на краката ви продължава. Те могат да препоръчат специфични лечения за Вашето състояние. Обичайната терапия ще бъде разтягане и облекчаване на болката. В някои случаи те ще препоръчат лечение с ударна вълна, инжектиране на кортизон или хирургия.

Това са често препоръчваните лечения за плантарен фасциит:

Плазмени фашити се простират

Протеглянията се използват, след като сте се справили с първоначалната болка и подуване. Извършването на разтягания и разтягане на плантарната фасция за ахилесовата сухожилие може да помогне по време на рехабилитацията и може да намали риска от повторение.

Плантарна фасция Вътрешна стречинг

 1. Седнете на един стол и прекосите възпаления крак над другия крак.
 2. Издърпайте пръстите на крака си, като използвате ръката от една и съща страна, като разтегнете плантарната фассия върху стъпалото на крака.
 1. За да проверите дали имате достатъчно протежение, разтъркайте палеца от ляво на дясно над дъгата на възпаления крак, докато дърпате пръстите назад. Ако имате правилното напрежение, ще се почувствате твърдо.
 2. Задръжте за 10 секунди и го освободете.
 3. Повторете 10 пъти за един комплект. Извършвайте поне три набори на ден.

Ахилес и Арч стречинг

 1. Застанете на няколко крачки от стената. Наклонете се напред към стената.
 2. Огънете едно коляно, докато стъпвате назад с крака с възпаления крак и държите коляното право и петата на земята.
 3. Ще усетите протягане в ахилесовото сухожилие и крака на задния крак. Ако не го направите, бъдете сигурни, че коляното е прави и петата е на земята.
 4. Задръжте стрелата за 10 секунди, след това се отпуснете. Повторете 20 пъти.

Стъпка на стъпалото

 1. Застанете на стъпаловидно стъпало, което е обърната нагоре с петите ви от задната част на стъпалото.
 2. Нежно свалете петите, за да придадете на арката си участък.
 3. Задръжте на 10 секунди. Върнете се на ниво. Повторете 10 пъти.

Източници:

> Пета болка, Американско ортопедично общество на краката и глезените. http://www.aofas.org/footcaremd/conditions/ailments-of-the-heel/Pages/Heel-Pain.aspx.

> Плантарен фаскитит, Американско ортопедично общество за краката и глезените. http://www.aofas.org/footcaremd/conditions/ailments-of-the-heel/Pages/Plantar-Fasciitis.aspx.

> Sweeting D, Parish B, Hooper L, Chester R. Ефективността на ръчното удължаване в лечението на плантарна болка в петата: систематичен преглед. Журнал на изследванията на краката и глезените . 2011; 4: 19. Дой: 10.1186 / 1757-1146-4-19.