Защо да използвате торти череши и торта Cherry Juice?

За разлика от сладките, тъмни череши, които намерите в магазина за хранителни стоки или на пазарите на фермерите, сладките череши са кисела, малка и яркочервена. Можете да ги намерите в пълнежи от черешко месо и сосове, но тъй като техните ползи за здравето стават по-добре известни, те все повече се предлагат в сок концентрат или в капсули, съдържащи прахообразен концентрат.

Макар че голяма част от изследванията върху здравните ефекти на черешите се фокусираха върху различни видове вишни, наречени Montmorency, съществуват и други сортове вишни като например черешите от Балатон.

употреби

Черешите съдържат антоцианини, естествено срещащи се растителни съединения, за които е установено, че имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Някои представители предполагат, че черешите и техният сок могат да подпомогнат превенцията и / или лечението на състояния, включващи възпаление, като:

Черешките са докладвани като източник на мелатонин, регулиращ съня, така че някои хора ги приемат, за да подобрят качеството на съня си или да се борят с безсънието.

Някои хора използват глигани за насърчаване на възстановяването на мускулите след физическа активност. Черешите се смятат за лекарство за подагра.

Са торти череши по-ефективни от сладки череши?

На гроздови череши е установено, че имат по-високи нива на антоцианини, витамин С и бета-каротин, отколкото сладките череши. Половин чаша сладки череши съдържа 9,3 грама захар и 46 калории, в сравнение с 6,6 грама захар и 39 калории в картофените череши (някои сладки череши могат да имат повече или повече захар от сладките череши).

Няма обаче реални доказателства, че разликите са значителни. И двата вида череши са с високо съдържание на антоцианини в сравнение с други храни.

Възможно е да чуем повече за ползите за здравето на червените череши заради начина, по който те се продават. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е изпратила предупредителни писма до фермерите и производителите на череши за позиционирането на сладките череши на техните уебсайтове като лекарствена храна, която би могла да помогне при подагра, артрит и диабет.

Какво казва изследването

Някои проучвания показват, че антоцианините могат да инхибират съединения (като циклооксигеназа или СОХ), които играят ключова роля в възпалителния процес, но малко проучвания са провели дали яденето на череши (или приемането на концентрат) може да облекчи симптомите на артрит, подагра или диабет извън лабораторията.

Проучванията, включващи череши, са много малки, затова се нуждаем от мащабни клинични опити, за да потвърдим техните ефекти. Междувременно тук са изводите от наличните изследвания:

1) Възстановяване на мускулите след тренировка

Дървените череши могат да помогнат за облекчаване на мускулната болезненост и да ви помогнат да се върнете назад след тренировка, предлага проучване от 2015 г., публикувано в списанието на Международното дружество по спортно хранене . В тестовете на 23 мъже, обучени от резистентност, изследователите установили, че участниците в проучването, които са взели на прах череша, са изпитали по-голямо намаление на мускулната болка, загуба на сила при възстановяване и маркери на мускулни увреждания, възпаления и оксидативен стрес, отколкото тези, които са приемали плацебо.

2) Сън

Гъсените череши са естествено богати на мелатонин (хормон, участващ в регулирането на цикъла сън-събуждане), според проучване, публикувано в Европейския вестник на храненето през 2012 г. За проучването 20 здрави хора консумират или сок концентрат от вишни Montmorency или плацебо за седем дни.

Общото съдържание на мелатонин (измерено в урината) е повишено при тези, които консумират черешов сок, със значително увеличение на общото време на сън, времето в леглото и ефективността на съня.

3) подагра

Малки експериментални проучвания показват, че консумацията на череши може да понижи нивата на пикочната киселина в серума при хора с подагра - болезнен възпалителен артрит, причинен от кристализацията на пикочната киселина в ставите. Изследване от 2012 г., публикувано в " Артрит и ревматизъм", анализира 633 души с подагра, които са имали атака на подагра през последните 12 месеца. Черешният прием през двудневния период, предхождащ атака на подагра, е свързан с 35% по-нисък риск от повтарящи се пристъпи на подагра в сравнение с липсата на консумация на череши.

4) остеоартрит

Сокът от черен череша може да не помогне с болката от остеоартрит, сочи проучване, публикувано в " Остеоартрит и хрущял" през 2013 г. Изследователите установиха, че сокът от черен череш облекчава симптомите при хора с лек до умерен остеоартрит на коляното, но ефектът не е по-голям от този на плацебо. Времето за ходене и употребата на ацетоминофен също не са били повлияни от лечението с сок от гроздова череша.

Възможни нежелани реакции

Черешите съдържат сорбитол, вид захарен алкохол, който може да причини подуване на корема, разстройство на стомаха, газа и диария или да изостри симптомите при хора със състояния като синдром на раздразнените черва (IBS) или фруктоза малабсорбция.

Констатирано е, че консумацията на череша се временно понижава систолното кръвно налягане (най-високият брой при отчитане на кръвното налягане).

В доклад за случаи, дневната консумация на черешов концентрат се свързва с остро увреждане на бъбреците и високи нива на калий в човек с хронично бъбречно заболяване.

Допълненията не са тествани за безопасност и до голяма степен са нерегулирани. Също така имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства (като разредители на кръвта) не е установена.

Можете да получите съвети за употребата на добавки тук, но имайте предвид, че саморегулирането на състоянието и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Къде да ги намерим

Сокът от червени череши и концентрат от сок и пресни, замразени или сушени картофени череши се намират в магазините за хранителни стоки, магазините за здравословни храни и онлайн. Те също така се предлагат под формата на капсули от допълващи магазини и онлайн.

Словото от

Пиенето на сладък черешов сок или яденето на череши може да увеличи приема на антоцианин и антиоксидантния си статус. Докато проучванията за ползите за здравето са обещаващи, няма достатъчно доказателства за препоръчване на гарнитури или черешов сок като лечение за всяко състояние, включително болка, подагра или безсъние.

Ако все още смятате да добавите сок от череша към вашата диета, не забравяйте да поговорите с вашия доставчик на здравни услуги, за да обсъдите дали е подходящо за вас.

> Източници:

> Levers К, Dalton R, Galvan Е, et al. Ефектите на прахообразната добавка на череша Montmorency при остро заболяване с интензивно физическо усилие в долната част на тялото при мъже с резистентност. J Int Soc Спорт Nutr. 2015 ноември 16; 12: 41.

Теоретичен сок (Prunus cerasus) върху нивата на мелатонин и подобрено качество на съня. Eur J Nutr. 2012 Dec; 51 (8): 909-16.

> Schumacher HR, Pullman-Mooar S, Gupta SR, Dinnella JE, Kim R, McHugh MP. Рандомизирано двойно-сляпо кръстосано изследване на ефикасността на смес от сок от черен череш в лечение на остеоартрит (ОА) на коляното. Остеоартритен хрущял. 2013 авг; 21 (8): 1035-41.

> Джан Y, Neogi Т, Чен С, Чайсън С, Hunter DJ, Choi HK. Потреблението на череши и намален риск от повтарящи се пристъпи на подагра. Артрит Rheum. 2012 Dec; 64 (12): 4004-11.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.