Какво да очаквате с черен нокът на ноктите

Набъден нокът на ноктите от ходене или бягане

В края на дългата разходка или бягане може да забележите, че ноктите на ноктите са се превърнали в черно или сиво и може да са подути под нокътя. Какво стана? Какво ще се случи? Получавате черен нокът на краката, известен също като субангеален хематом. Това се дължи на кървене под нокътя на краката.

Какво представлява черен нокът на нокът на нокът или субангеален хематом?

Докато ходите или бягате, краката ви се плъзгат напред в обувката ви, удряйки пръстите си отгоре, отпред и отстрани с всяка стъпка.

Краката ви също се надуват по време на разходка или бягат и се компресират от чорапите и обувките ви. Това налягане и удар могат да повредят леглото на нокътя на ноктите или да създадат блистер под самия нокът на краката. Когато това се случи, допълнителната кръв и течност карат ноктите да се отделят от леглото на нокътя. Кръвта оцветява ноктите в черно. Вашият нокът на краката вероятно ще продължи да променя цветовете по време на лечението

Вашият черен нокът на ноктите ли е болезнен?

Ако има блистер под нокътя на краката, може да забележите повдигането на нокътя на краката и то може да бъде подуто и болезнено. Най-добре е да се опитате да пренебрегнете това в продължение на 24 часа и да видите дали това се свежда само по себе си. Не се налага лечение, освен ако нокът не е повдигнат и болезнен след 24 часа. Природата ще си тръгне и просто трябва да я оставите сама.

Ако нокът все още е повдигнат и болезнен след ден, може да искате да отидете на лекар. Ако вашият черен нокът на нокътя се е появил поради злополука, при която палецът ви е бил смазан, трябва да видите лекар, за да може да се провери за други наранявания.

Лечение за черен нокът на нокът

Не е необходимо да изцеждате черен нокът на краката, който не е повдигнат и болезнен. Ако проблемът е просто кръв от кръв под ноктите и тя продължава да се повдига и подува, тогава лекарят ще облекчи натиска, като пробие дупка в ноктите - процедура, наречена трефинация.

Въпреки че е препоръчително професионалистът да направи това, това е нещо, което някои хора правят в дома си. Ако имате диабет, трябва да потърсите медицинска помощ, вместо да я изтощавате у дома, тъй като инфекцията може да има сериозни последствия.

Можете да видите това самолечение, описано от треньора на маратона Джеф Галоуей и в книгата "Определяне на краката: профилактика и лечение на спортистите" от Джон Вонхоф, Wilderness Press, 2011.

Следете пръстите си за признаци на инфекция

Ако пръстът продължава да е подут и червен след източването на излишния флуид, посетете лекар, за да се уверите, че не е заразен. Обърнете сериозно инфекцията. Ако тя продължава да наранява или болката се увеличава, това е лош знак. Toe инфекции може да доведе до кръвни инфекции, гангрена и по-лошо, особено ако имате диабет.

Ще загубите ли нокът на нокът?

Краткият отговор е "да". Това ще отнеме няколко седмици или месеци, но тъй като нокътя на ноктите продължава да расте, накрая изхвърля повредените, почернели нокти на краката. Черният нокът на нокътя се повдига от леглото на нокътя на ноктите, а под него често е здрав остатък от ноктите на ноктите. Черен нокът на ноктите постепенно ще се разхлаби отстрани и ще можете да го отрежете.

Кога ще бъдат пръстите ви прекалено много?

Ако краката на краката са важни за вас, можете да нарисувате черен нокът на нокътя или дори новата тънка нолка на нокътя или голата кожа.

Повечето хора няма да забележат разликата, ако използвате по-тъмен нюанс на лак. Черните лак и по-тъмните нюанси може да са на мода.

Пълната подмяна на нокътя на ноктите ви отнема около три месеца, а новата ноктичка на ноктите често е малко вълнообразна, тънка в някои области и по-дебела в други. След четири до пет месеца вашето нокти на краката трябва да се върне към нормалното.

Как можете да предотвратите черен нокът на нокът?

Вашите ходещи или ходещи обувки и чорапи трябва да се поберат правилно. Краката ви набъбват в пълен размер на обувката в хода на продължителен ход или пеша, а пръстите на краката ви трябва да имат място, където да се разширят. Кутията трябва да е достатъчно широка, но не прекалено широка или пръстите на краката ви ще се блъснат в нея.

Подготовката за спортни обувки на техническа база за обувки в района ви е най-добрият начин за осигуряване на правилното поставяне на обувките ви.

Травмата на пръстите на ръцете в обувката може да бъде елиминирана чрез правилното поставяне на обувките ви, за да пазите петата в петата, вместо да оставяте стъпалото да се плъзне напред в обувката с всяка стъпка.
Вижте техниката за обувка за обувки, за да предотвратите изплъзване на петата . Това е особено важно, ако маршрутът ви за тренировки включва нагоре и надолу, тъй като това е, когато се случи най-голямото преплъзване.

Словото от

Не се отчайвайте, че вашите фитнес дейности навредиха на краката. Това е сигнал, че трябва да бъдете по-внимателни при избора на обувките си и прилепването му правилно. Може да промените мислите си и да знаете, че здравословното тяло е по-добро от краката на краката. Но с внимание към обувките си, би трябвало да имате и двете.

> Източници:

> Сублингвален хематом, Американския колеж по дерматология. http://www.aocd.org/?page=SubungualHematoma.

> Vonhof J. Определяне на краката ви: Превенция и лечение на дивата природа, 2011.