Възможно ли е медитацията на умствеността да намали коремната мастна тъкан?

Вниманието и медитацията са известни за подобряване на психическото здраве, но как може да бъде налице всъщност да промените телесните мазнини и да ви помогне да отслабнете? Отговорът е в психологическите аспекти на наддаването на тегло и хранителните навици. Умението е показало, че намалява склонността към преяждане, емоционалното хранене и загубата на тегло. Ето още информация за това как вниманието може да ви помогне да намалите мазнините в корема и да отслабнете.

Хроничен стрес и коремна мазнина

Хроничният стрес се свързва с по-голяма концентрация на мазнини в корема, главно чрез свръхпроизводство на кортизол, което също е свързано с по-висока смъртност. Екип от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско реши да определи дали намаляването на стреса чрез медитация на вниманието може всъщност да доведе до загуба на мазнини в корема, дори и без промяна в общото телесно тегло. (Вече е установено, че медитацията е свързана с по-голяма дълголетие.)

Медитация в действие

Докато може да свържете напрегнато физическа активност, за да изгубите мазнини, изследванията на вниманието показват, че постоянната медитация може действително да намали корема мазнини. Публикувано през 2011 г. в " Journal of Obesity" , проучването обхваща малка група от 47 жени с наднормено тегло или със затлъстяване (със среден индекс на телесна маса от 31.2) и дава половината от субектите на поредица от класове за медитативни техники.

Тези сесии включват коучинг, като се обръща внимание на усещанията за глад, глад за храна, идентифициране на емоционалните затруднения при хранене , забелязване на отрицателни емоции, както и съвети за самоприемане и опрощение на другите. Предлагани са медитации с насоченост, за да се въведат нови умствени умения за хранене, като да се обръща по-голямо внимание на чувството за вкус и да се яде много по-бавно от обикновено.

Умствени практики: Класове, Ден за отстъпление, Задачи на дома

Общо изследваната група получи девет часа и половина часове и мълчалив ден за отстъпление, в който те бяха насърчавани да практикуват новите си медитации и умения за хранене. Те също така са били насърчавани да използват умните умения у дома по време на задания до 30 минути на ден, шест дни в седмицата, както и преди и по време на храненията, както и да регистрират своята активност. Както проучвателната, така и контролната група получиха двучасова информационна сесия за хранене и упражнения. До края на периода на проучването, всички участници бяха измерени за разпределение на мастна тъкан, както и нива на кръвната кортизол.

Резултатите

Бяха изследвани два основни резултата: първо, намаленото хранене и програмата за намаляване на стреса намалиха емоционалното хранене? И второ, това повлия ли върху количеството на корема мазнини в участниците?

Отпуснете повече яде по-малко

Въпреки че това е малко проучване, подобни проучвания показват, че затлъстелите пациенти се справят по-добре в намаляването на стреса с умствени упражнения. Техните резултати предлагат интригуващ поглед как медитационните практики за намаляване на стреса могат да помогнат за намаляване на нивата на хормона кортизол със съответния спад в коремната мастна тъкан - без традиционен диета. Изследванията в миналото на животните откриват връзка между стрес яденето и депонирането на мазнините: Хранителните предпочитания (дори при плъхове) се преместват под стрес, за да се консумират повече мазнини и захар, като енергийните запаси се преместват в средата на тялото. Изследователите казват, че проучването им подсказва, че обучението по отношение на умственото състояние на хората може да им помогне да се справят по-добре със стреса и други отрицателни емоции, което от своя страна може да доведе до по-здравословно разпределение на телесните мазнини, да се хранят по-добре и да релаксират повече.

Източници:

Дженифър Daubenmier, Жан Кристелър, Фредерик М. Хехт, Никол Манингер, Маргарет Кууата, Киннари Джавери, Робърт Х. Лустиг, Маргарет Кемини, Лори Каран и Елиса Епел. "Интервенция за съзнание за стрес хранене за намаляване на кортизола и коремната мазнина сред наднормените и затлъстели жени: едно изследвано рандомизирано контролирано изследване." J Obes. 2011; 2011: 651936.

Никол Вогелзанг, Атартян ТФ Бейкман, Юри Миланесчи, Стефания Бандинели, Луиджи Феручи и Бренда У. П. Пенинкс. "Кортизол на урината и шестгодишен риск от всички причини и сърдечно-съдова смъртност" J Clin Endocrinol Metab 95: 4959-4964, 2010.

М. Накърс, Шон Н. Катерман, Бригид М. Клайнман, Меган М. Худ, Лиза Джойс А. Корсика. Медитация на ума като интервенция за преяждане, емоционално хранене и загуба на тегло: Систематичен преглед. Хранене на поведение. Vol. 15, Iss. 2, април 2014 г., стр. 197,24