Самостоятелно направени диети за бодибилдинг идват с рискове за здравето

Защо DIY диети са underfed и над допълнени

Много фитнес ентусиасти са поели своите цели на следващото ниво заедно със своите планове за хранене. Телата им са красиви, дефинирани и подходящи за сцената. Онова, което остава невиждано, се крие в тяхното физиологично функциониране.

Самостоятелно създадените диетични планове създадоха нездравословно мускулесто лице с недостиг на хранителни вещества и възможни дългосрочни здравни проблеми. Журнал на Международното дружество по спортно хранене публикува казус, в който се съобщава, че DIY (направете го сами), диети и режими на добавка значително надвишава препоръчваното дневно ниво на прием сред спортистите. "Тези хранителни навици често водят до прекомерна консумация на някои макро и / или микронутриенти, излагайки спортистите на потенциални рискове за здравето".

Потенциални рискове за здравето

Самостоятелните диети могат да бъдат небалансирани. Сава Александро / Гети изображения

Много хора следват диетични практики от онлайн сайтове за бодибилдинг, списания или тренировки. Те започват програми без отчитане на възможните нежелани ефекти върху здравето.

Когато става дума за здраве, фитнес и хранене , никога не е една универсална програма. За съжаление населението ще копира това, което е работил за някой друг и често прилага принципа "повече е по-добре".

Повече протеини и добавки изглеждат най-големите нарушители на плана за хранене на DIY. Желанието за поддържане на добре дефинирани мускули засенчва всяко лично изследване за най-добрите хранителни практики.

"Рисковете от самостоятелно направени диети: случаят на аматьорски бодибилдъри" проучване хвърля светлина върху този много важен и спорен въпрос. Целта на проучването изследва здравния риск от това повтарящо се поведение в течение на времето и по-специално се отнася до нежеланите стомашно-чревни ефекти.

Британското журналистическо проучване на хранителните случаи съобщава, че спортистите са причина за свръхконсумация на добавки - "стремежът към натрупване на мускулна маса и покриване на изискванията за микроелементи". Спортистите смятат, че се нуждаят от повече хранителни вещества, поради висококачествено обучение.

Според проучването, състезателите определят свои собствени листовки с инструкции за четене на допълнителни дози (където са налични) и честотата на прием е съобщена от спортиста. Сред 3 887 елитни спортисти е открито 1 до 78 добавки за всеки състезател. Тези количества значително надвишават препоръчителната дневна доза (RDA) и допустимите по-високи нива на прием (UL).

Изследването включваше млад мъжки елитен плувец, използвайки 10 различни добавки. Според проучването, прекомерната консумация на добавки дава основание за безпокойство. Спортистите не вземат под внимание хранене както на обогатена храна, така и на приема на добавки, което може да доведе до потенциални здравословни проблеми.

Консумирането на обогатена храна и приемането на високи дози добавки увеличава общото потребление на витамини и минерали. Тази комбинация може лесно да надхвърля препоръчителната дневна доза (RDA) за индивида и да достигне токсични нива.

"Токсичните ефекти могат да включват краткосрочни обратими стомашно-чревни оплаквания и дългосрочни ефекти, като прогресирането на рака."

Кажи ми повече

Самостоятелните диети могат да доведат до стомашно-чревен дистрес. Джон Лунд / Стефани Роузър Blend Images / Гети изображения

Националните институти по здравеопазване публикуват изследвания, показващи, че диети за спортисти често не са балансирани и имат потенциала да "окажат неблагоприятно въздействие върху спортните постижения". Изследванията също така установяват значителни недостатъци на жизненоважни хранителни вещества в резултат на самостоятелно направени диети, премахващи есенциалните макро и хранителни микроелементи.

Високото енергийно усилие изисква адекватно балансирано снабдяване с хранителни вещества за поддържане на атлетичното функциониране. Продължаващите ни физиологични процеси като поддържането на сърцето, мозъка и белите дробове също зависят от балансирани хранителни вещества.

В случай на 33-годишен аматьор , той съобщава, че умората и умората се намесват в неговата работа и спортни постижения. Също така, той се оплаква от тежко стомашно-чревно безпокойство с ежедневни повторни пристъпи на диария след хранене.

Той консумира много високо протеинова диета, бедна на фибри , допълнена с млечни протеинови напитки и няколко витамини и минерали. Казусът показва, че хроничната неконтролирана добавка и самоиздържаната диета може да са довели до неблагоприятни здравни ефекти.

Спортно хранене Консултиране

Консултиране и образование в областта на спортното хранене се препоръчва. Герои изображения / Гети изображения

Общият знаменател сред научните изследвания показва, че спортистите трябва да бъдат съветвани за правилното хранене. Според спортните проучвания е необходима спортна консултация за спорт, която да спомогне спортистите. Образованието, получено чрез консултиране, ще даде възможност на спортистите да подобрят хранителните си навици, здравето и атлетичното представяне.

Изглежда, че има подценяване на значението на здравословното хранене и надценяването на предполагаемата сила на добавките сред спортистите. Също така, голямата липса на осведоменост за неблагоприятните ефекти от наднорменото хранене е преобладаваща сред спортистите. Препоръчва се на специалистите по хранене и обучители да информират спортистите за възможните рискове за здравето от самостоятелно направени диети и добавки. Това ценно ръководство може много добре да предотврати потенциални тежки и хронични здравословни проблеми.

Източници

Журнал на Международното дружество по спортно хранене, Рисковете от самооправданите диети: случай на аматьорски културист, Lucio Della Guardia et al., 4/1/15

Британската журнал за хранене, колко е твърде много? Доклад за случаи на употреба на хранителна добавка на високопроизводителен спортист, Carlsohn A et al., 6/28/11

Национална медицинска библиотека на САЩ Национални институти по здравеопазване, Оценка на енергийния и хранителния прием на млади мъже, практикуващи аеробни спортове, Wierniuk A et al., 2013