Как се приготвят маслините в диета с ниско съдържание на въглехидрати?

Маслините и зехтина са добри хранителни избори за всяка диета

Маслините, технически, са плод, но често се категоризират със зеленчуци. Те са вкусно допълнение към почти всяка диета и са добри и за вас. Маслините съдържат много малко въглехидрати, а броят на въглехидратите не се различава много от видовете до видовете или от зелените маслини до зрелите маслини.

Тъй като маслините от дървото са прекалено горчиви, те трябва да бъдат излекувани по някакъв начин, за да ги направят по-приятни.

С някои изключения, маслините се променят от зелено на черно, докато узряват, въпреки че консервирани черни маслини са събрани, когато са зелени, а след това са излекувани и изложени на кислород, за да станат черни.

Много различни видове маслини се отглеждат по целия свят. Някои от най-популярните маслини включват манзанила или испански зелени маслини, Каламата или гръцки черни маслини, Никозис или френски черни маслини, както и Гаета или италиански черни маслини. Когато повечето американци мислят за маслините, първият имидж, който обикновено идва на ум, е манзалилата маслини, пълнена с пиемте, украсявайки класически мартини.

История на маслините

Ядливите маслини изглежда са съжителствали с хората за около 5000 до 6000 години, като се връщат в началото на бронзовата епоха от 3150 до 1200 г.пр.Хр. Произходът му може да бъде проследен до източната част на Средиземно море, на базата на писмени таблетки, маслени ями и дървени фрагменти, открити в древни гробници. Зехтинът отдавна е смятан за свещен.

Маслиновият клон все още се смята за символ на изобилие, слава и мир.

Въглехидрати и влакна се броят за маслини

Има малка разлика в броя на въглехидратите и влакната в различните видове маслини, но не е значителна разлика.

Количество маслини Въглехидрати, фибри и калории
1 унция. маслини, равни на около 10 малки, 5 големи, 3 джъмбо, или 1 ½ суперколосални маслини 1 грам нетни въглехидрати , 1 грам влакно, 26 калории
100 грама (3,5 унции) маслини 3 грама нетни въглехидрати, 2 грама фибри, 81 калории

Гликемичен индекс и гликемичен товар за маслини

Гликемичният индекс на храната е индикатор за това колко и колко бързо храната повишава кръвната Ви захар. Както при повечето не-скорбялни зеленчуци, няма научно изследване на гликемичния индекс на маслините .

Гликемичното натоварване на храната е свързано с гликемичния индекс, но отразява размера на обслужването. Гликемичното натоварване е еквивалентно на приемането на 1 грам глюкоза. Тъй като има много малко информация за гликемичния индекс на маслините, се изчислява гликемичното натоварване на маслините.

Очаквано гликемично натоварване
1 унция маслини: 0
100 грама маслини: 1

Ползи за здравето на маслините

Ползите за здравето на маслините не се основават толкова много на съдържанието на витамини и минерали, тъй като е богатото богатство на фитонутриенти , особено тези, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тези мощни антиоксиданти включват флавоноиди, феноли, терпени и антоцианидини. В допълнение, маслиновото масло се счита за широко полезно за здравето на сърцето.

Рецепти с ниско съдържание на въглехидрати с маслини

Има много рецепти, включващи маслини в чинията или подчертаващи маслините като звезда.

> Източници

> Восен, Пол (2007). "Маслиново масло: история, производство и характеристики на класическите масла на света". HortScience . 42 (5): 1093-1100.

> Ben Othman N, Robelain D, Thonart P et al. Тунизийските фенолни съединения за трапезни маслини и техния антиоксидантен капацитет. J Food Sci. 2008 май; 73 (4): С235-40. 2008.

> Лерукс, Маркус Фостър-Пауъл, Кей, Холт, Сузана и Бранд Милър, Джанет. "Международна таблица на гликемичния индекс и стойностите на гликемичното натоварване: 2002 г." Американски вестник за клинично хранене . Vol. 76, No. 1, 5-56, (2002).

> USDA Национална база данни за хранителните вещества за стандартни справки, издание 21.