Защо вероятно не е нужно да избягвате глутен или млечни продукти

Опазването на глутен се превърна в голяма тенденция и редица хора смятат, че трябва да избягват и млечните продукти. Повечето хора не трябва да избягват глутена и по този начин рискувате да страдате от някои хранителни недостатъци.

Проблемите с млечните продукти са по-чести от проблемите с глутена. Основната причина за консумацията на млечни продукти е да се получи достатъчно количество калций, а докато млечните продукти са отличен източник на калций, можете да го получите от други храни.

Каква е сделката с тези условия?

Глутенът е протеин, открит в пшеница, ечемик и ръж. Помага да се даде хляб на своята форма. Хората с целиакия или чувствителността към глутен трябва да ядат безглутенова диета - в противен случай те могат да страдат от някои страшни храносмилателни симптоми, загуба на тегло и други здравословни проблеми.

Млечните продукти съдържат лактоза под формата на захар. Хората с лактозна непоносимост не могат да абсорбират лактозата и имат чревни проблеми, когато консумират млечни продукти.

Тези условия не са толкова редки, но не засягат всички.

Целиакалната болест засяга около един човек от всеки 140. Лактазната непоносимост е по-честа, особено при определени популации. Около 1 от всеки пет кавказки го има и около 80% от азиатците и индианците, 75% от афро-американците и около половината от испаноговорящите го имат.

Ако смятате, че имате някое от тези състояния, трябва да говорите с вашия доставчик на здравни грижи за вашите притеснения.

Ако имате проблем, диетолог или специалист по хранене може да ви помогне да настроите диета, която взема под внимание тези условия и все още яде балансирана и питателна диета.

Но мислех, че яденето на глутен ме накара да наддават на тегло?

Това не е така. Консумирането на повече калории, отколкото изгаряте, е причината хората да наддават на тегло.

Възможно е да има разлики във вашия метаболизъм в сравнение с други хора, а някои здравословни условия могат да повлияят на теглото ви, но в крайна сметка това е калориите, които отиват в сравнение с изгорени калории.

Федните диети обикновено изискват от вас да избягвате определени групи храни като зърнени храни или млечни продукти. Или избират конкретни храни, които съдържат определени компоненти като глутен или фитинова киселина, като казват, че те са лоши за вас или те могат да се отнасят към тях като хранителни вещества - нещо, което звучи много страшно, но не е така.

Не следвайте диетата с прищявка. Просто не го направете.

Повечето диети се появяват бързо - вероятно защото те трудно се следват в дългосрочен план и те не ви помагат да загубите или да поддържате теглото си.

Тези прищявка диети не се основават на надеждни научни изследвания за дългосрочни загуби или полезни здравни претенции, но те могат да се опитат да звучат научни. Отнемането на няколко минути, за да се прегледат източниците им, показва липса на доказателства извън рамките на мнението и предположенията.

Най-добрият начин да наблюдавате теглото си и да осигурите на тялото си цялото хранене, от което се нуждаете, е да следвате здравословно балансирана диета . Изберете разнообразие от храни от всяка хранителна група, за да осигурите достатъчен прием на макроелементи, фибри, витамини и минерали:

Също така е важно да наблюдавате размера на порциите и да запазите приема на калории до ниво, което ви позволява да достигнете и поддържате здравословно тегло.

Източници:

Академия по хранене и диететика. "Обща диета подход към здравословно хранене." http://www.eatright.org/About/Content.aspx?id=8356.

Харвард здравно писмо. - Като се има предвид диета без глутен. http://www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Health_Letter/2013/April/considering-a-gluten-free-diet

Medscape. "Лактозна непоносимост". http://emedicine.medscape.com/article/187249-overview#a0199.

Rubio-Tapia A1, Ludvigsson JF, Brantner TL, Мъри JA, Everhart JE. "Преобладаването на целиакия в Съединените щати." Am J Gastroenterol. 2012 Oct; 107 (10): 1538-44; тест 1537, 1545. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850429.