Трябва ли да избягвате йога инверсии по време на менструацията?

Защо е добре да отидете надолу, когато сте на Вашия период

Ако сте жена, която прави йога, вероятно сте били там. Учителят съобщава, че е време за инверсия, а след това случайно споменава, че трябва да седнете, ако имате своя период. Чакай, откъде знаеше? И искам всички в тази класа да разберат? Какво ще стане, ако направя столчето? Ще пострада ли някакво ужасно последствие? Ще го ли струва само да го придържате към патриаршията?

Това са всички валидни отговори на ситуация, в която се чувствате уязвими, избрани и не сте сигурни какво е най-медицинско отговорното нещо, което трябва да направите. Има редица мнения в света на йога за това, дали трябва да правите обърнати пози, като рамо до рамо , слушалки и ръце, докато сте в менструация. В единия край на спектъра има хора, които казват, че не е необходимо да променяте йога практиката си по време на менструацията. От другата страна са хората, които казват, че не трябва да правите нищо друго, освен най-нежната възстановителна йога , която е поставена по време на вашия период. В светлината на Йога , BKS Iyengar пише несигурно: "Избягвайте асаните по време на менструалния цикъл. По никакъв начин не стойте на главата си по време на менструалния период". В Аштанга йога дори има срок за това: дамски празник. Но откъде идва тази идея?

Забраната вероятно произтича от традицията в някои отрасли на индуизма за сегрегация на менструация от останалата част от домакинството.

В съвременното време някои твърдят, че инвертирането по време на Вашия период може да доведе до ретроградна менструация, която е теоретизирана да причини ендометриоза. Въпреки това медицинският редактор на Йога журналист д-р Тимъти Маккол е написал, че обръщането на минута или по-малко е малко вероятно да бъде проблематично. И така, къде ни оставя това?

Само вие знаете как се чувствате, когато имате вашия период

Йога винаги ни учи, че най-важното е да слушате тялото си. Всяка жена има различен опит с нейния период, така че никакво правило няма да има смисъл за всички. Ако правите енергична практика без изменения, можете да се чувствате страхотно, когато сте менструация, тогава по всякакъв начин направете това. От друга страна, дайте си разрешение да го направите лесно, когато имате своя период, ако това има смисъл в тялото ви. Ако искате да пропуснете обръщанията по време на тежки дни на потока, но да ги правите в светли дни, това също работи.

Има тенденция да искаме да реагираме, като казваме, че не можем да направим нещо, защото сме жени. За да докажем нещо, искаме да направим точно това, което ни казаха, че не можем да направим и да го направим колкото е възможно по-голяма и силна. Опитайте се да избегнете тази реакция на червата в полза на това как се питате, как наистина се чувствам, когато съм менструарен? Ако отговорът е "Чувствам се невероятно, се чувствам силен, готов съм за всичко", а след това правя всичко и всичко. Но ако отговорът е "Чувствам се уморен, просто искам да легна, долната ми част се чувства като водещ балон и последното нещо в света, което искам да го направя, да го хвърля над главата ми", тогава най-добрият отговор е уважавайте това усещане.

Честното действие е да остави тялото ви да ви каже какво иска и да не се чувства лошо в това отношение. Това важи за всеки ден, наистина, а не само за тези, когато сте менструация. Тялото на жената преминава през хормонален цикъл, което може да повлияе на вашето настроение и енергийно ниво по всяко време на месеца.

Какво да направя вместо това

Ако не искате да обърнете внимание на себе си, като викате "Имам моя период!" когато учителят инструктира класа да направи инверсия, вземете супа бадда консасана , в която лежите на гърба си с подметките на краката си заедно и коленете ви падат от двете страни. Или, ако все пак искате ползите от инверсията, опитайте краката по стената, в която лежите на гърба си с задника си точно до стената и краката ви се издигат до стената.