Какво означава PR или личен запис

И как да тренираме за един

След като стартирате първото състезание по пътищата и получите крайното си време, имате PR или "Personal Record". То се отнася за най-доброто ви време в състезание от определено разстояние. Така че, ако тичате състезание 5K в 28:45, това е вашият PR за разстояние от 5K. Ако тичате по-бързо от 28:45 в следващото състезание от 5K, тогава имате ново PR за това разстояние. Така че ще имате PR за различни расови разстояния, от 1-milers до маратони.

Някои състезатели дори ще следят за вътрешните рейсове срещу откритите PR-та, както и PR-ите за конкретни състезания по пътищата, тъй като някои състезателни игри са очевидно по-предизвикателни от други.

Може да чуете и някои бегачи да се обадят на най-добрите си състезателни времена "PBs" или "Personal Bests". Каквото и да го наричат, опитни бегачи обичат да говорят за своите PR, защото им помага да останат мотивирани да продължат тренировките и състезанията. Също така е забавно да следите вашите PR в дневника за обучение , така че можете да се обърнете към тях и да запишете нов, когато го постигнете.

Как да стартирате личен запис

След като сте провели няколко състезания, може да откриете, че става по-трудно да се стартира PR. Така че ще трябва да вземете обучението си на следващото ниво. Ако сте следвали график за начинаещи за тренировки, трябва да го настроите на график за средно ниво. (Уверете се, че сте се запознали с нивото на тренировъчната база, преди да започнете обучението.)

Ако все още не сте включили скоростната работа във вашето обучение, е време да започнете.

Следвайте тези правила за обучение за скорост и след това изберете тренировка за скорост, която да правите поне веднъж седмично. И да получите още съвети как да бягате по-бързо . Ако се опитвате да участвате в маратона, опитайте тези съвети за по-бърз маратон .

Друг начин за бръснене секунди или може би дори минути от времето на състезанието е да се практикуват интелигентни състезателни стратегии .

Например, уверете се, че не надхитрирате преди състезанието, за да избегнете загуба на време чрез спиране на портокали по време на състезанието.

Изберете правилната раса

Избирането на правилното състезание може да бъде голям фактор за постигането на нов PR. Много бегачи обичат да търсят бързо курсове за различни разстояния. Някои маратони, например, са известни като плоски и бързи . Най-вероятно няма да успеете да прекарате най-доброто си време в хълмист курс.

Състезателите също така се опитват да планират състезания по време на идеални състезателни условия, които ще бъдат сухи и хладни. Изпълнението на състезанието в средата на лятото най-вероятно няма да ви доведе до PR. Ако се надявате да участвате в PR в определена раса, направете някои изследвания и разберете какво е типичното време, преди да се ангажирате с това.

Също така ще искате да изберете целева раса, която работи за вашия график и предпочитания. Ако имате повече време да тренирате през лятото и предпочитате тренировка в топлината, тогава може да искате да изберете състезание за падане като вашето състезание по гол.

В стремежа си да достигате до нови PR, просто се уверете, че няма да се състезавате луд и да започнете състезания всеки уикенд. Твърде много състезания могат да доведат до по-бавни състезателни времена, прекомерни наранявания или изгаряне.