Светлина за живота от BKS Iyengar

BKS Iyengar (1918 -2014) е майстор на йога и пионер, на когото с право се смята, че има ключова роля в популяризирането на йога на запад с неговия метод на преподаване и книги. Едноименният й стил, Iyengar Yoga , сега е един от най-популярните видове йога в световен мащаб и е повлиял на едно поколение учители и ученици с акцент върху важността на привеждането в съответствие и новаторското използване на подпорите.

Книгата му " Светлина върху йога" , публикувана за първи път през 1966 г., описва и илюстрира стотици йога пози и много дихателни техники. Снимките и инструкциите в светлината на йога се превърнаха в златен стандарт за съвременната практика на йога асана.

Светлината за живота е от съществено значение за четенето на йога

Последната книга на Iyengar е озаглавена " Light on Life" (Роля 2005). В него Ийенгар възнамеряваше да хвърли една и съща светлина върху духовните и психически аспекти на йога, както направи и във физическите аспекти на светлината на йога , преди толкова години. Светлината на живота обещава да достави богатството на духовната мъдрост, която Ийенгар е дестилирал през целия си живот на практикуване и преподаване на йога. Двете творби функционират като бележки за един необикновен живот и е ясно, че Ийенгар ги е видял по този начин.

Чрез разказването на собствената си история Iyengar илюстрира добре пренесен път, по който йога започва като физическа практика, но завършва много повече.

Това обаче не означава, че той вижда, че усъвършенстването на позициите е ненужно или непълноценно за развитието на духовна практика. По-скоро телесна лекота, че асаните предлагат ключ, който позволява на човек да влезе в по-високи състояния на осъзнаване.

Започвайки с дълбок поглед върху стойността и важността на асана, Iyengar се придвижва, за да привлече същото внимание към пранаяма , съзнанието и крайното състояние: блаженство.

Мъдростта на Патанджали, обсъждането на всяка от осемте части на йога , кошасите и медитацията се извършват в цялата книга, което води до структура, която се чувства по-малко като линия от точка А до точка Б и по-скоро като мрежа от преплетени нишки. Тъкането е разхлабено в началото, но укрепва, докато книгата напредва.

Написан с привлекателен разговор, той седи с тази книга и предизвиква усещането, че ще дойде на крака на йога господар, за да получи мъдростта си. Той също така има същия скитащ стил и тангентите, които бихте очаквали от такова преживяване, но те по никакъв начин не отклоняват от удоволствието да получат достъп до живота на Iyengar в мъдростта, натрупана чрез опита.

Светлината на живота навлиза в канона на основните йога четения за всеки, който се интересува от еволюцията на съвременната йога практика чрез очите на един от най-влиятелните й учители.