Разбиране на съдържанието на въглехидрати и ниско съдържание на въглехидрати диети

Броенето на въглехидратите може да бъде трудно, когато започнете диета с ниско съдържание на въглехидрати. Тук обясняваме трите най-важни въпроса, свързани с хранителната информация и броя на въглехидратите. Научете как да четете етикети за храни, включително как може да варира броят на въглехидратите в храната.

В някои случаи броенето на въглехидратите, изброени в рецепти, може да е трудно за разбиране в сравнение с това, което е посочено на етикета за хранителните стойности.

Например, в рецептата за хляб Focaccia за основен лешник , пакетът от брашно от ленени семена казва, че има 5 грама въглехидрати за 2 супени лъжици. Рецептата изисква 2 чаши от брашно от ленени семена. Докато рецептата доставя 0,8 грама въглехидрати във всяка порция от 12 порции, които рецептата изисква. Този номер се различава значително от това, което е на етикета.

Има три важни въпроса, които обясняват, че броят на въглехидратите, изброени във всяка хранителна информация:

Влакно и ефективен въглехидрат

Влакната са въглехидрати, но тъй като не се усвояват, повечето диети с ниско съдържание на въглехидрати казват, че не "броят" в общия въглехидрат, който ядете. Причината, поради която не се брои, е, че тя няма да повлияе на кръвната глюкоза (освен може би по положителен начин чрез забавяне на въздействието на другите въглехидрати, погълнати). Винаги, когато давам хранителна информация в края на рецептата, аз покривам този въпрос, като казвам колко ефективен въглехидрат (т.е., общо минус влакно) в една сервиса и след това давам броя на влакното .

Така че, в случая на фокакция, казвам, че има 8 грама * ефективен * въглехидрат плюс 5 грама фибри в една порция. Отново, докато това влакно е въглехидрат, то не осигурява калории или "използваеми" въглехидрати.

ЗАБЕЛЕЖКА: В пакета се казва, че всяка 2 супени лъжици сервира 4 грама фибри, което прави ефективното количество въглехидрати 1 грам на порция.

Но понякога пакетите варират.

Хранителната информация е само прогноза

Цялата хранителна информация е само прогноза. Всяка храна варира в състава от един до друг и отделните опаковки могат да имат различна хранителна стойност, но етикетът вероятно ще бъде еднакъв по отношение на същите продукти. Особено разнообразие от растения или животни, където се е увеличило, времето, торовете - много фактори отиват в крайния продукт. Посъветвайте се с един винофрист за това и те ще ви кажат колко вярно е това за гроздето до точката, в която ароматът варира в зависимост от това къде расте гроздето. Същото важи и за всяка друга свежа храна и произведените от нея продукти. Така че никога не можем да знаем точно колко въглехидрати или калории или витамини са във всяка конкретна ягода, ако не анализираме тази конкретна ягоди. Тъй като хранителните етикети се получават от определена партида храна, те ще отразяват тази вариация. Базата данни USDA (както и канадските и други бази данни) отнемат средни стойности от много партиди от храната, за да излязат с номерата си. Понякога, тъй като получават повече данни, числата се променят малко. Това се случи в най-новата актуализация на базата данни (версия 18), която показва различен брой въглехидрати за семена от ленено семе, отколкото версия 17.

Това обяснява някои от разликите в текущите онлайн бази данни за хранителна информация.

Размерът за сервиране на етикета

За някои продукти няма стандартни размери за сервиране. Това прави измислянето на въглехидратен двуетапен процес. Не само че трябва да проверите броя на въглехидратите на етикета, но трябва да разберете как размерът на сервиране на този продукт варира за подобни продукти, тъй като може да има голям ефект, особено ако използваната сума е много повече от размера на сервиране , Проблемът е, че грешката при закръгляване се умножава. Така че, например, ако един етикет казва, че 1 супена лъжица храна има един грам въглехидрати, това може да бъде всичко от 51 грама до 1,49 грама.

Това не е голяма работа, ако ядете една порция. Но в чаша има 16 супени лъжици, така че грешката може да достигне до 8 грама в двете посоки, ако използвате толкова много в рецептата.

Долен ред

Това ще отнеме време и усърдие, но след като вземете въглехидратите, това ще се случи естествено. Ще разберете и разберете как фибрите, размера на обслужването и оценката на хранителната информация оказват влияние върху броя на вашите въглехидрати. , Като използвате редовно същите продукти и сте сигурни, че използвате същите размери в рецепти, можете да направите нещата по-лесни за разбиране.