Satiety и защо това е специално за ниско съдържание на въглехидрати диети

Сатитие означава по същество "удовлетворени", особено когато става въпрос за хранене. Също така се подразбира, че индивидът ще остане доволен за известно време. Това е важно при диетите с ниско съдържание на въглехидрати, тъй като това е вид диета, която има тенденция да задоволява организма с по-малко храна, отколкото много други видове диети за отслабване.

Произношение: sa-TY-eh-tee

Също известен като: пълнота, ситост

Често срещани правописни грешки: нежелание

Satiety е ключова концепция в диетите с ниско съдържание на въглехидрати. Всяко проучване на наистина нисковъглехидратна диета показва, че хората намаляват броя на калориите, които консумират, въпреки че не съзнателно се опитват да ядат по-малко. Това е доказано, че е вярно дори до 6 години по-късно, тъй като загубата на тегло се запазва.

Диета за сатитичност и ниско съдържание на въглехидрати

От време на време хората казват, че нещо, което най-много им харесва, че са на диета с ниско съдържание на въглехидрати, не се чувства гладно като преди. Хората казват неща като "Чувствам се нормално около храната" и колко щастливи са те да мислят постоянно за храната между храненията. Също така е обичайно да се съобщава за рязко намаляване на желанието за храна, друга част от ситостта.

Ние не знаем напълно как нисковъглехидратните диети водят до повишено насищане. Има предварителни доказателства, че намаляването на въглехидратите в диетата засяга някои от химическите вещества в тялото ни, които регулират апетита, може би по противоположния начин за намаляване на калориите.

Знаем също, че всичко останало е равно, когато въглехидратите се заменят с мазнини (но калориите остават еднакви) хората са по-малко гладни . (Вярно е също, че всичко останало равно, въглехидрати, които са по-гликемични, също насърчават повече глад от въглехидратите са по-малко гликемични.)

Друг възможен фактор е, че диетите с ниски въглехидрати имат тенденция да намаляват метаболизма по-малко от нискокалоричните диети.

Въпреки че всъщност не знаем как са свързани тези неща, в едно важно проучване, в което хората прекарват време в три различни диети, докато се опитват да поддържат загуба на тегло, те съобщават , че изпитват по-малко глад по диета с ниско съдържание на въглехидрати, отколкото ниско съдържание на мазнини диета или така наречената ниско-гликемична диета (казвам така наречената "защото диетата с ниско съдържание на въглехидрати по дефиниция е по-малко гликемична от повечето" ниско-гликемични диети ").

Примери: За много хора плодовете (с високо съдържание на въглехидрати, ниско съдържание на белтъчини и мазнини) няма да допринесат за трайно ситост. Лека закуска, като например салата от риба тон с целина, която включва протеини и мазнини, води до по-високо ниво на ситост дори при същия брой калории.