Използвайки тиквени семки като новите бадеми

Дали дърворезбите са част от традициите на вашето семейство? Помислете два пъти преди да изхвърлите семената тази година.

Тиквени семки поемат снек-пътеката и по основателна причина. Те са нискокалорично и питателно, благодарение на това, че са отличен източник на омега-3 мазнини , съдържащи цинк, протеин и сърце , както и други витамини и минерали (включително витамини А, В, Е и К, желязо , калций , магнезий, калий и манган, между другото).

И тежката доза пълнене на влакна (3 грама на ¼ чаша), която получавате, когато хляба на този хрупкав семена помага за осигуряване на място в горната част на класа, докато техните ползи за здравето ги правят идеалната закуска, за да се поддържа около цялата година.

Ум и тяло

Ядки и семена като тиквени семки са пълни с омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че подобряват здравето на сърцето чрез намаляване на възпалението и подобряване на други маркери за сърдечни заболявания, включително кръвно налягане, триглицериди и холестерол. Полиненаситените мазнини (като омега-3s) също играят важна роля в здравето на мозъка и когнитивната функция. Всъщност децата, които получават достатъчно количество омега-3 дневно, имат по-добри умения за четене в сравнение с тези, които не го правят.

За щастие повечето деца обичат тиквените семки, особено когато помагат да ги изкопаят от собствената си тиква.

Здраве на кожата

Тиквените семена са един от най-добрите източници на храна за цинк. Цинкът играе жизненоважна роля в имунитета, заздравяването на раните и здравето на кожата, като помага да се поддържа колаген и да се насърчава обновяването на кожата. Циклените от тиква (на черупката) са чудесни за закуска, но ядките с черупки (наричани още пепита) са по-гъвкави.

Можете да поръсите пепита върху кисело мляко, извара, зърнени култури или овесени ядки или направете своя собствена нискомаслена гранула с тиквени семки в микса.

Как да се пекат тиквени семки

Кой си спомня да влезе в тиква и да издърпа настрани вътрешностите? Любимата ми част е да ги изплакнат и да ги изпекам за вкусно хрупкава, бърза и лека закуска!

Ето моята безумна рецепта за печени тиквички:

Какво ви е необходимо:

Стъпка 1: Отидете до фермата за тиква или застанете и изберете любимата си тиква.

Стъпка 2: Загрейте фурната до 300˚. Извадете горната част на тиквата си. Ако използвате по-малка тиква за готвене, нарязайте тиква на части за по-добър достъп до семената.

Стъпка 3: Изсипете вътрешностите и семената на тиквата и ги прехвърлете в коритото.

Стъпка 4: Разделете семената от вътрешностите, изхвърлете вътрешностите в малка купа и оставете семената в гърлото. Измийте семената чисти под студена течаща вода. След като ги изплакнете, ще ги потулите с хартиена кърпа или кърпа.

Стъпка 5: Леко пръскайте листа за печене с маслен спрей. Разстилайте тиквените си семена на един равномерен слой, след което поръсете със сол кошер. Или на върха с любимите си подправки - направете творчество, като използвате някои от моите идеи по-долу!

Стъпка 6: Печете за 15-20 минути или докато златистите; охладете целия път преди хранене. Тиквените семки, които са готови за консумация, ще бъдат много хрупкави и лесни за ухапване. Искате ли да джаз на вашите скъпоценни камъни преди да ги изпечете във фурната?

Опитайте някои от любимите ми смеси от аромати (за всеки 2 до 3 чаши семена):

Чесън и билки - хвърляйте с ¼ чаша пармезан, 1 чаена лъжичка чесън на прах, ½ чаена лъжица сол и 1 чаена лъжичка любимата ви билка подправка като розмарин или риган

Сол и оцет - 1 чаена лъжица сол и 2 до 3 супени лъжици оцет

Канела захар - 1 чаена лъжичка гранулирана захар и 1 чаена лъжичка канела

Текс Мекс Тако - разхвърляйте с тако подправка

Пикантни ½ чаена лъжичка чесън на прах, ½ чаена лъжица сол, ¼ чаена лъжичка лют червен пипер и 1 чаена лъжичка зехтин

Джой Бауер, MS, RDN, CDN, експерт по здравето и храненето за шоуто на NBC Today и основател на Nourish Snacks.

> Източници:

> Mats Johnson, et al. Омега 3/6 мастни киселини за четене при деца: рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване при 9-годишни ученици в Швеция. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 2016.