Изчистване на объркването за въглехидратите

"Carbs" не са "храни"

С течение на времето се наблюдава известно отклонение в начина, по който писателите в областта на храненето и храненето използват термина "въглехидрати" ("въглехидрати") и изглежда, че причиняват все по-голямо объркване. Надявам се тази малка история да направи нещата по-ясни.

Въглехидратите са един от трите макронутриенти (заедно с протеини и мазнини), които съставляват нашите храни. Те са по същество захарни молекули в различни комбинации.

Думата въглехидрати идва от въглеродните, водородните и кислородните атоми, които ги правят, като този модел на молекулата на глюкозата. Преди около 10-15 години това беше за него.

Оттогава насам се наблюдава постепенно изместване, първо към извикване на някои въглехидрати с високо съдържание на въглехидрати ". Стартираше достатъчно невинно - картофите, оризът и хлябът бяха "въглехидрати", тъй като те бяха съставени предимно от нишестени въглехидрати. След това имаше "добри въглехидрати" и "лоши въглехидрати", въпреки че определенията за тях варираха в зависимост от това кой ги описваше. Наскоро всяка храна, която има някакъв въглехидрат, понякога се нарича "въглехидрат", дори и да няма много използваеми въглехидрати ( спанакът е очевидно "въглехидрати" по това определение). НО храни с високо съдържание на захар, като напитки и бонбони, обикновено не се наричат ​​въглехидрати.

По същия начин терминът "прости въглехидрати" (който означаваше "захар" и все още е в учебните помагала за хранене) се е превърнал в смисъл почти същият като " рафиниран въглехидрат " или храни, които ги съдържат.

Това може да е захар или нишесте - видях бял хляб, наречен прост въглехидрат. "Комплексни въглехидрати" (което означаваше "нишесте" или "влакно" и все още е според учебните помагала за хранене) сега често означава пълноценни храни, които съдържат въглехидрати, дори да не съдържат нишесте (например диня ).Още ли сте объркани?

Тази бъркотия доведе до твърдения в медиите, като "въглехидратите са добър източник на витамини и минерали". Това просто ме кара да скитам - това, което научният писател Майкъл Поллън нарича "храненето" в най-лошия си случай.

Предлагам, че е много по-полезно да се мисли по отношение на действителната храна . Храната има витамини, а храната има въглехидрати, но въглехидратите нямат витамини. Няма място в една молекула въглехидрати за витамин.

Какво трябва да знаете

Когато видите хранителна информация за въглехидратите, решете дали те говорят за храни или действителните въглехидрати.

Яжте цели храни, които са с ниско съдържание на нишесте и захар. Останалите са предимно несъществени подробности.