Кокосово масло Хранителни факти

Калориите в кокосовото масло и неговите ползи за здравето

Един от малкото растителни източници на наситени мазнини, кокосовото масло е твърдо при стайна температура. Маслото се притиска от "месото" на кокосовия плод и е богато на лауринова киселина (за която проповедникът има антибактериални, антивирусни и антиоксидантни свойства).

Кокосово масло Хранителни факти
Размер на сервиране 1 ч.л. (5 г)
На порция % Дневна стойност *
Калории 40
Калории от мазнини 40
Общо мазнини 4.5g 7%
Наситена мазнина 4.2g 21%
Полиненаситена мазнина 0 g
Мононенаситена мазнина 0 g
Холестерол 0 mg 0%
Натриев 0 mg 0%
Калиев 0.09 mg 0%
Въглехидрати 0g 0%
Диетични фибри 0g 0%
Захар 0g
Протеин 0 g
Витамин А 0% · Витамин С 0%
Калций 0% · Желязо 0%
> * Въз основа на диета с 2 калории

Ползи за здравето на кокосово масло

Счита се, че сладко ароматизираното тропическо масло предлага предимства като загуба на тегло, по-добър контрол на диабета и по-силна имунна система. Към днешна дата научната подкрепа за ползите за здравето на кокосовото масло при хората е ограничена.

Много от предполагаемите ползи сочат към него като източник на триглицериди със средна величина (МСТ) - вид мазнини, които се абсорбират и метаболизират по-ефективно от другите мазнини. Има известно дебат за това дали лауриновата киселина, основната мастна киселина в кокосовото масло, действа по-скоро като мастна киселина с дълга верига, отколкото средната мастна киселина в тялото.

Поддръжниците твърдят, че кокосовото масло може да увеличи нивото на HDL ("добрия") холестерол, което го прави по-добра възможност за сърцето ви, отколкото наситените мазнини в сиренето, маслото и червеното месо. (Голямо проучване обаче предполага, че по-високият HDL холестерол може да не е толкова благоприятен за здравето на сърцето ви в края на краищата.)

Някои изследвания показват, че кокосово масло може също да повиши вашия LDL ("лош") холестерол. Преглед от 2016 г., публикуван в доклада за хранителните стойности, показва, че кокосовото масло повишава LDL холестерола по-малко от маслото, но значително повече от ненаситените растителни масла.

Въпреки че има данни от големи популационни проучвания, които показват, че консумацията на кокосов орех не изглежда да има отрицателно въздействие върху здравето на сърцето, много от тези проучвания включват популации, които консумират цялата храна или минимално обработени кокосови продукти (като кокосова плът или кокосов крем) яде традиционна диета с ниско съдържание на преработени храни.

Има много дебати в храненето общността за наситени мазнини и колко допринася за сърдечни заболявания. Кокосово масло все още се счита от мнозина за масло, което трябва да бъде ограничено поради съдържанието на наситени мазнини. Например Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания препоръчва здравите възрастни да ограничават приема на наситени мазнини до по-малко от 7% от общите дневни калории (а възрастните, които биха се възползвали от понижаването на техния LDL холестерол, намаляват наситените си мазнини до не повече от 5 до 6% техните общи дневни калории).

Общи въпроси за кокосово масло

1) Може ли да помогне при загуба на тегло?

Въпреки че кокосово масло понякога се казва, че помага при загуба на тегло, има 120 калории на супена лъжица, което е сравнимо с маслиново масло и други масла. Въпреки че това не означава, че не трябва да го използвате, вероятно няма да направите много, за да ви помогне да отслабнете.

2) Това е добро готвене масло?

Рафинирано кокосово масло може да се използва при средно висока температура. Често се използва за печене. Нерафинирано или девствено, кокосово масло трябва да се използва само при ниски температури или изобщо да не се нагрява.

Ако търсите масло, което може да се използва при висока температура за пържене и соя, потърсете мононенаситени мазнини, като бадемово масло, авокадово масло или масло от гроздови семки.

3) Колко калории се съдържат в кокосовото масло?

Една чаена лъжичка кокосово масло има 40 калории и една супена лъжица кокосово масло има 120 калории.

4) Мога ли да имам алергии към кокосово масло?

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) класифицира кокосовото масло като дървесна ядка за етикетиране на храните. Въпреки че технически е вид плод, наречен "drupe" (като бадеми, орехи, шам-фъстъци и пекани), а не истинско дърво, някои хора все още могат да имат алергия към кокосов орех.

Избор на продукт от кокосово масло

Кокосово масло може да бъде закупено в повечето магазини за природни храни и в много магазини за хранителни стоки. Когато избирате кокосово масло, стойте далеч от хидрогенирано масло или масло, което е било обработено с топлина, разтворители или белина.

Избирането на "необработено" кокосово масло означава, че кокосовото масло е извлечено от прясна кокосова плът при ниски температури, без да е рафинирано, избелено или дезодорирано. В допълнение, декоративното масло от кокосов орех има тенденция да предлага по-богат вкус, отколкото рафинирано кокосово масло.

В допълнение към 100% кокосово масло, някои компании правят продукт, произведен от целия кокос, а не само от маслото, така че той също има белтъчини и фибри. Нарича се кокосово масло или кокосова манна и се използва в сладкиши, шейкове, десерти, превръзки и сосове.

Здравословни начини за използване на кокосово масло

Кокосово масло може да се използва като алтернатива на маслото или умерено в рецепти, които допълват уникалния сладък вкус на маслото:

Кокосовото масло има и кожа и коса. Понякога се използва локално за хидратиране на суха кожа или като масажно масло.

Кокосови олио рецепти

Ето някои вкусни рецепти, които използват кокосово масло:

Моркова и кокосова супа с хариса и кристален праз

Клен, пекан и кисела череша гранула

Спанак-броколи супа с чесън и Cilantro

Словото от

Ние чувахме за ползите от кокосово масло навсякъде през последните няколко години. Всичко на всичко, кокосово масло има тропически, естествено сладък вкус, който може да го направи добро допълнение към вашата килера. Но не забравяйте, че е богата на калории (подобно на други масла, съдържа около 120 калории на супена лъжица), така че трябва да се използва, за да се добави разнообразие към маслата, които използвате, като зехтин, вместо да добавите допълнително масло към вашата диета.

> Източници:

> Cox C, Sutherland W, Mann J, de Jong S, Chisholm A, Skeaff M. Ефекти на кокосово масло, масло и шафраново масло върху плазмени липиди, липопротеини и латостерол. Eur J Clin Nutr. 1998 Sep; 52 (9): 650-4.

> Eyres L, Eyres MF, Chisholm A, Brown RC. Консумацията на кокосово масло и сърдечносъдовите рискови фактори при хората. Nutr Rev. 2016 Apr; 74 (4): 267-80.

> Nevin KG, Rajamohan Т. Благоприятни ефекти на девственото кокосово масло върху липидните параметри и окисляването на LDL in vitro. Clin Biochem. 2004 Sep; 37 (9): 830-5.

> Vijayakumar M, Vasudevan DM, Sundaram KR, et al. Рандомизирано проучване на кокосово масло срещу слънчогледово масло върху сърдечно-съдови рискови фактори при пациенти със стабилна коронарна болест на сърцето. Indian Heart J. 2016 Jul-Aug; 68 (4): 498-506.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.