Ползите от Stevia като заместител на захарта

Растение, произхождащо от Южна Америка и Централна Америка, стевия ( Stevia rebaudiana ) произвежда сладки листа, които отдавна са били събрани за вкус на храни и напитки. През последните години екстракт от стевия, наречен ребаудиозид А, става все по-популярен като естествен заместител на захарта.

Stevia като подсладител

С нулеви калории екстрактът от стевия изглежда като захар, но е експоненциално по-сладък.

Сега, намерени в храни като безалкохолни напитки, бонбони и предварително опаковани печени продукти, екстрактът от stevia се продава и като настолен подсладител. Предлаганите приложения включват подслаждащо кафе и чай, както и поръсване с житни, овесени ядки, плодове и кисело мляко.

Странични ефекти и безопасност на Stevia

През 2008 г., след като няколко големи компании за хранителни продукти (включително Coca-Cola и PepsiCo) извършиха научни прегледи, които смятат, че екстрактът от stevia е "общопризнат като безопасен", Американската администрация по храните и лекарствата одобри използването му като добавка в храните. Преди одобрението на FDA, стевия може да се продава само като хранителна добавка и обикновено се продава като течен екстракт в магазините за натурални храни.

Някои защитници на здравето осъждат одобрението на FDA за екстракт от stevia, цитирайки проучвания, показващи, че консумацията на stevia може да причини увреждане на ДНК при плъхове. Важно е да се отбележи, че това изследване е изследвало ефектите на стевиозид (друго съединение, установено в стевия), а не ребаудиозид А.

Към днешна дата няма убедителни доказателства, че ребаудиозид А е опасен за човешка консумация.

Използвайте за диабет

Тъй като не съдържа калории или въглехидрати и не причинява скок на нивата на кръвната захар, стевия се счита за безопасен за хора с диабет. Но твърди, че всички форми на екстракт от стевия могат действително да стимулират здравето на пациенти с диабет, може да са неоснователни.

Докато тестовете върху животни са установили, че стевиозид може да помогне за понижаване на кръвното налягане и регулиране на кръвната захар при диабетици, едно проучване от 2008 г. заключи, че ребаудиозид А не успя да осигури подобни ползи.

Кога трябва да използвате Stevia?

Ако смятате редовно да използвате стевия за диабет (или за някакво заболяване), първо се консултирайте с Вашия лекар. Самолечението и избягването или забавянето на стандартната грижа може да има сериозни последици.

Сладко-подсладените храни и напитки са най-вероятно по-здравословен вариант от подобни продукти, приготвени с изкуствени подсладители като аспартам. Но за оптимално здраве, най-добре е да се намали обработените храни и да се изберат естествено сладки алтернативи като плодове в прясна или изсушена форма.

Ако търсите нов естествен подсладител, трябва да обмислите и еритритол (почти без калорий, захарен алкохол, извлечен от растенията).

Източници:

Dyrskog SE, Jeppesen PB, Chen J, Christensen LP, Hermansen К. "Дитерпеновият гликозид, ребаудиозид А, не подобрява гликемичния контрол или не повлиява кръвното налягане след осем седмично лечение при плъх Goto-Kakizaki". Преглед на диабетичните изследвания 2005 2 (2): 84-91.

Nunes AP, Ferreira-Machado SC, Nunes RM, Dantas FJ, De Mattos JC, Caldeira-de-Araújo А. "Анализ на генотоксичния потенциал на стевиозид чрез кометен анализ". Хранителна и химическа токсикология 2007 45 (4): 662-6.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.