Изисквания за хром и хранителни източници

Хромът е диетичен минерал, който се намира в следи в човешкото тяло. Подобрява действието на инсулина, така че е важно за метаболизма и съхранението на глюкозата. Хромът също има роля в метаболизма на мазнините и протеините.

Лесно е да се получи достатъчно хранителен хром, защото се намира в малки концентрации в повечето храни. Една балансирана диета, включваща месо, пълнозърнести храни, млечни продукти, плодове и зеленчуци, ще ви осигури целия хром, от който се нуждаете.

Дозировките за диетични референтни стойности (DRIs) се определят с експертен консенсус от отдела по здравеопазване и медицина на Националните академии на науките, инженерството и медицината. DRsI за хром се основава на възрастта и пола и представлява количеството, което се смята за необходимо за здрав човек. Жените, които са бременни или кърмят, се нуждаят от повече хром.

Диетични референтни количества

Женските
1 до 3 години: 11 микрограма на ден
4 до 8 години: 15 микрограма на ден
9 до 13 години: 21 микрограма на ден
14 до 18 години: 24 микрограма на ден
19 до 50 години: 25 микрограма на ден
51 години: 20 микрограма на ден
Жени, които са бременни: 30 микрограма на ден
Кърмещи жени: 45 микрограма на ден

Мъжките
1 до 3 години: 11 микрограма на ден
4 до 8 години: 15 микрограма на ден
9 до 13 години: 25 микрограма на ден
14 до 18 години: 35 микрограма на ден
19 до 50 години: 35 микрограма на ден
51 години: 30 микрограма на ден

Дефицитът на хром изглежда е изключително рядък и не са създадени тестове, които да определят точно колко хром се съхранява в тялото.

Хромирани добавки

Хромът се продава като добавка, обикновено под формата на хромов пиколинат или хром-G
TF (фактор на толерантност към глюкозата). Възможно е добавките с хром да са полезни за хора, които имат нарушен глюкозен толеранс или диабет тип 2, но изследванията са неубедителни.

Тъй като хромът е от съществено значение за метаболизма на мазнините, хромовият пиколинат често се среща в добавките "изгаряне на мазнини".

Но, за съжаление, научните изследвания не показват значителна разлика в размера на теглото, загубено от субектите, които са приемали тези добавки и субекти, които са се подложили на лечение.

Поради липсата на доказателства, няма причина да се притеснявате с добавки с хром. Но ако смятате, че трябва да ги вземете по някаква причина, моля, говорете първо с вашия доставчик на здравни услуги. Това е особено важно, ако имате диабет, сте бременна или имате други здравословни проблеми.

Източници:

Gropper SS, Smith JL, Groff JL. "Разширено хранене и човешки метаболизъм". Шесто издание. Belmont, СА. Wadsworth Publishing Company, 2013.

Здравеопазването и медицината на Националните академии на науките, инженерството и медицината. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение."

Национални институти по здравеопазване, Служба за хранителни добавки. "Информационен лист за хранителните добавки: хром."