Иодни изисквания и хранителни източници

Йодът е следи от минерали, които тялото ви трябва да синтезира тиреоидни хормони, наречени тироксин (Т4) и трийодотиронин (Т3). Тези хормони са необходими за регулиране на растежа, развитието, метаболизма и телесната температура на организма.

Повечето йод в тялото ви се намират в щитовидната жлеза, но някои се намират в кръвта и мускулите. И докато основните функции са свързани с хормоните на щитовидната жлеза, йодът може да бъде важен и за здравето на гърдите и нормалната функция на имунната система.

Дозировките за хранене се определят от отдела по здравеопазване и медицина на Националните академии на науките, инженерите и медицината. Препоръките се основават на възрастта и представляват сумата, която се смята за необходима за здрав човек. Жените, които са бременни или кърмят, се нуждаят от повече йод.

Диетични референтни количества

1 до 8 години: 90 микрограма на ден
9 до 13 години: 120 микрограма на ден
14 години: 150 микрограма на ден
Жени, които са бременни: 220 микрограма на ден
Кърмещи жени: 290 микрограма на ден

Йодът най-често се среща в морски дарове, йодирана сол и в по-малки количества млечни продукти, плодове и зеленчуци. Йодът може да бъде токсичен в големи количества (приблизително 1000 микрограма на ден). Поглъщането на прекалено много йод може да потисне функцията на щитовидната жлеза.

Йоден дефицит

Дефицитът може да доведе до състояние на щитовидната жлеза, наречено гуша. Хормон, наречен тироиден стимулиращ хормон, увеличава способността на щитовидната жлеза да заема йод и стимулира синтеза и освобождаването на тиреоидните хормони ТЗ и Т4.

Липсата на йод поддържа нивата на стимулиращия хормона на щитовидната жлеза твърде висока и причинява болезненост.

Готие е често срещан в средните райони на Съединените щати в началото на 20-и век, тъй като почвата не съдържа йод (растенията от крайбрежните райони съдържат малки количества йод от почвата). Добавянето на йод към солта на маса ефективно премахва недостига на йод.

Йодна токсичност

Прекомерният прием на йод може да предизвика подобни симптоми като йоден дефицит и хипотиреоидизъм при някои хора. Ако имате здравословни проблеми, трябва да говорите с вашия доставчик на здравни услуги за вашия йоден прием.

Институтът по медицина е определил допустимите горни граници на приема на йод при 1100 микрограма на ден за възрастни. Допустимата горна граница е най-голямата сума, за която е известно, че е безопасно за средния здрав човек да поема ежедневно. Хората с щитовидната жлеза може да имат по-ниски поносими горни граници и трябва да говорят с лекар.

Източници:

Gropper SS, Smith JL, Groff JL. "Разширено хранене и човешки метаболизъм". Шесто издание. Belmont, СА. Wadsworth Publishing Company, 2013.

Здравеопазването и медицината на Националните академии на науките, инженерството и медицината. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." http://www.nationalacademies.org/hmd/activities/nutrition/summarydris/dri-tables.aspx.

Национален институт на здравеопазването на диетични добавки. "Йод - здравен професионален факт." http://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/.