Изисквания към селен и хранителни източници

Селенът е следи от минерали, което означава, че тялото Ви се нуждае само от малко количество. Селенът и протеините се комбинират, за да образуват антиоксиданти, наречени селенопротеини, които помагат за предпазването на клетките в тялото от увреждане на свободните радикали. Селенът също така е от съществено значение за нормалната функция на щитовидната жлеза, възпроизводството и синтеза на ДНК.

Селенът се среща в много растителни храни, като например пълнозърнести храни и ядки, както и повечето храни на животни.

Морските и месните органи са най-богатите източници, следвани от месо, зърнени храни и млечни продукти. Яйцата, рибата и домашните птици също допринасят значително за средната диета.

Националната академия на науките, инженерството и медицината, здравеопазването и медицината дефинира хранителните референтни количества за витамини и минерали. DRI за селен се основават на възрастта, както и жените, които са бременни или кърмят, се нуждаят от малко повече.

Тези DRI отразяват количеството селен, което се нуждае от добро здравословно състояние. Ако имате някакви заболявания, може да искате да говорите с вашия доставчик на здравни грижи за вашите хранителни нужди, включително селен.

Диетични референтни количества

1 до 3 години: 20 микрограма на ден
4 до 8 години: 30 микрограма на ден
9 до 13 години: 40 микрограма на ден
14 години: 55 микрограма на ден
Жени, които са бременни: 60 микрограма на ден
Кърмещи жени: 70 микрограма на ден

Дефицитът на селен е рядък в развитите страни, защото се получава лесно от храни. Хората с някои бъбречни заболявания, които се нуждаят от хемодиализа и AID, могат да бъдат с по-висок риск от дефицит.

Предимства и странични ефекти на приема на селен добавки

Някои изследвания показват, че може да има по-малък риск от някои форми на рак и сърдечни заболявания сред хората, които консумират голямо количество селен в диетата си.

Но много повече изследвания са необходими, за да се определи дали приемането на селен добавки, понякога продавани като антиоксиданти, са полезни. Едно изследване със 100 микрограма селен, посочено като антиоксидантни добавки, изглежда не предлага никакви ползи за здравето.

Селеноза (имаща прекалено много селен в тялото ви) води до стомашно-чревни симптоми, косопад, бели петна, ухание на дъх на чесън, умора, раздразнителност и леко увреждане на нервите. Националната академия на науките определя поносима горна граница на прием на селен при 400 микрограма на ден за възрастни.

Селена токсичност обикновено възниква при индустриална експозиция на селен, а не чрез приемане на хранителни добавки, но е възможно да се консумира твърде много селен, ако редовно приемате големи дози.

Говорете с Вашия лекар, преди да приемате големи дози от хранителна добавка, включително селен, и следвайте указанията на етикета на продукта.

Източници:

"Дългосрочната антиоксидантна добавка няма ефект върху здравословното качество на живот: рандомизираната, двойно-сляпа, плацебо-контролирана, първична превенция SU. VI.MAX проучване. " Int J Epidemiol. 2011 Dec; 40 (6): 1605-16. https://academic.oup.com/ije/article/40/6/1605/803495/Long-term-antioxidant-supplementation-has-no.

> Националната академия на науките, инженерството и медицината, здравеопазването и медицината. "Референтни количества за приемане на храна в таблици и приложения". http://www.nationalacademies.org/hmd/Activities/Nutrition/SummaryDRIs/DRI-Tables.aspx.

> Службата за хранителни добавки - Национални здравни институти. "Документ за хранителните добавки: Селен." http://ods.od.nih.gov/factsheets/selenium/.

Американската администрация по храните и лекарствата. "Споразумението е достигнато за квалифицирани здравни претенции, свързани със селен за намаляване на риска от рак на простатата, дебелото черво, ректума, пикочния мехур и тироидния рак", http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/LabelingNutrition/ucm256940.htm.