Натриевият бензоат е безопасен за консумация?

Натриевият бензоат е консервант, който се използва често при плодови пайове, конфитюри , напитки, салати, хапки и кисело зеле - храни, които имат киселинно рН. Химически консерванти като натриев бензоат често се използват в преработените храни, за да се предотврати развитието на бактерии, дрожди или други гадни микроорганизми, които могат да развалят храната ви.

Когато натриевият бензоат се комбинира с вода, се получава бензоена киселина.

Бензоената киселина е активната форма на консерванта - формата, която защитава храните. Бензоена киселина също се среща естествено в някои плодове като боровинки, сливи и ябълки.

Американската администрация по храните и лекарствата изследва широко натриев бензоат и установи, че е безопасна, когато се консумира в количества, които се откриват при нормални хранителни режими. Според FDA, това ще отнеме приблизително 180 пъти количеството натриев бензоат, присъстващ в типичната диета, преди да възникнат проблеми и 90 пъти по-голямо количество натриев бензоат, което може да се намери в диетата, в която всички храни, които ядете, съдържат най-големите количества натриев бензоат, които се използват в момента. Да, това звучи сложно, но това означава, че консервантът е безопасен. Според Комитета за избор на Агенция по лекарствата (FDA), който се счита за безопасен,

В наличната информация няма доказателства, които да покажат, че бензоената киселина и натриевият бензоат като хранителни съставки представляват опасност за широката общественост, когато се използват на нива, които сега са актуални или биха могли да се очакват в бъдеще.

Но какво да кажем за бензените?

Имената може да звучат сходно, но бензенът НЕ е същият като натриев бензоат или бензоена киселина, така че ако ядете нещо, което има добавен натриев бензоат, не сте изложени на бензол. Важно е да разберете това. Има връзка между бензоена киселина и бензол, която в началото на 2000-те доведе до малко плашило.

По това време някои производители на безалкохолни напитки използват комбинация от натриев бензоат и аскорбинова киселина (витамин С) в техните формули. Тези две съединения са безопасни при нормални условия, но при прекомерна топлинна експозиция те могат да взаимодействат, за да образуват бензен. Излагането на големи количества бензол е известно, че причинява рак.

Тъй като съществува потенциал за образуване на бензол, през 2005 г. FDA тества над 200 безалкохолни напитки. Повечето от тях не съдържат никакъв бензен или имат по-малко от пет части на милиард, което се счита за безопасно за хората.

Важно е да се отбележи, че експозицията обикновено се дължи на изгаряне на въглища и на бензинови емисии, а не на храни или напитки - дори ако натриев бензоат и аскорбиновата киселина се превръщат в бензен, нивата, намерени в бутилка сода, са незначителни, така че потребителите не са в опасност , Производителите на безалкохолни напитки обаче преформулират продуктите си, а образуването на бензол вече не е проблем.

Източник на натрий?

Натриевият бензоат е една от добавените съставки, които могат да допринесат за консумацията на натрий - нещо, което трябва да вземете предвид, ако трябва да наблюдавате приема на натрий. Проверете етикетите "Хранителни факти", за да разберете колко натрий е в доза от храната, която консумирате.

Източници:

Центрове за контрол и превенция на заболяванията - Национален институт за безопасност и здраве при работа. "Натриев бензоат". http://www.cdc.gov/niosh/ipcsneng/neng1536.html.

Nair Б. "Окончателен доклад за оценка на безопасността на бензилов алкохол, бензоена киселина и натриев бензоат". Int J Toxicol. 2001; 20 Suppl 3: 23-50. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1080/10915810152630729.

Американската администрация по храните и лекарствата. "Въпроси и отговори за възникването на бензен в безалкохолните напитки и други напитки". http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/ChemicalContaminants/ucm055131.htm.

Американската администрация по храните и лекарствата. "Избор на комитет по GRAS вещества (SCOGS) Становище: Натриев бензоат." http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/GRAS/SCOGS/ucm260074.htm.