Използвайте Сама Врити Пранаяма (Равно дишаща йога), за да намалите стреса

Според Писанията на Калифорнийския колеж на Аюрведа "Пранаяма, йогичното изкуство на дишането, идва от санскритските коренни думи прана и аяма." Прана означава "жива сила" и аяма означава "разширяване, проявление или удължаване". Практиката на пранаяма, следователно, е практиката да разширяваме собствената си прана, така че тя да се хармонизира с универсалната прана ".

Има много форми на пранаяма , включително едно дишане на ноздрите, дишане на лъва и пожар. Някои от тези техники са доста напреднали. Сама витрити обаче е проста практика, която всеки може да научи. Той се фокусира върху идеята за "равно" вдишване, което означава, че вдишването продължава за същото време, колкото издишането.

Защо Сама Врити успокоява

Йога е изучавана от медицинска гледна точка в продължение на много години. Проучванията установяват, че практиките, свързани с дишането, могат да успокоят автономната нервна система, естествено намаляват стресовите хормони в тялото. Той също така помага да фокусирате ума си и да го използвате в медитационната практика.

Някои проучвания предполагат, че йогичните дихателни упражнения засягат хипоталамо-хипофизната-надбъбречната ос (оста на HPA или оста на HTPA). Достъпът до HPA е термин, който описва набор от взаимодействия, които се срещат между три различни ендокринни жлези: хипоталамуса, надбъбречната жлеза и хипофизата.

Заедно, жлезите, съставляващи достъпа до HPA, регулират храносмилането, имунната система, сексуалността, емоциите и настроението.

Според публикуван преглед на медицинската литература по темата:

Чрез намаляване на възприемания стрес и тревожност йогата изглежда модулира системи за реакция на стреса. Това на свой ред намалява физиологичната възбуда, например, намалява сърдечната честота, понижава кръвното налягане и облекчава дишането. Съществуват и доказателства, че практиките на йога помагат да се увеличи променливостта на сърдечния ритъм, което е показател за способността на организма да реагира по-гъвкаво на стрес.

Как да започнете

Сама витрити е една от най-основните форми на пранаяма. Дори децата могат да се научат да правят практика като sama vritti, която може да се направи почти навсякъде и да намали стреса и безпокойството доста бързо. Научете тази пранаяма и след това я добавете към вашия арсенал от успокояващи техники.

  1. Елате да седнете на удобна позиция с кръстосано крака, като лесно поставяне , поставяйки подложка под седалката си, ако е необходимо. Ако не е възможно да седите на пода, легнете на гърба си или седнете на един стол.
  2. Затворете очите си и започнете да забележите естествения си дъх, без да промените нищо отначало. Дайте си пет добри дъха.
  3. Започнете бавно да броите до четири, докато вдишвате. Отделете малко време в горната част на инхалацията си с дробовете, пълни с въздух. След това също броите до четири, докато издишвате. Отново отделете малко време да се почувствате празни. След това вдишайте отново на друг брой от четири. Продължете този модел. Упражнението трябва да съответства на дължината на вашите вдишвания и издишвания.
  4. Може да експериментирате с промяна на номера, в който се броите; просто се уверете, че вашето вдишване и издишване са с еднакви дължини.
  5. Продължете да дишате по този начин в продължение на няколко минути.

> Източници:

> Halpern, Марк. Пранаяма, йога и аюрведа. Калифорнийски колеж на Аюрведа. Web. 2016.

> Sengupta, Pallav. Влияние върху здравето на йога и пранаяма: състоянието на най-съвременния преглед. " Международен дневник на превантивната медицина 3.7 (2012): 444-458. Печат.