Черепи, наранявания и щамове

Диагностика, лечение и профилактика

Квадрицепсът е група мускули по предната част на бедрото. Издърпването, разтягането или сълзотворяването на четирите мускула или квадрицепс сухожилието е общо спортно нараняване. Използвай своя квадрицепс в бягане, скачане и ритане.

Преглед

Мускулите на квадрицепсите са ректус-феморис, vastus lateralis, vastus medialis и vastus intermedius. Те работят за огъване на бедрото и разширяване на коляното.

Те произхождат от тазобедрената става и бедрената кост и се свързват с коляното (патела) с сухожилието на квадрицепса.

Причини

Обикновено изтегленият квадрат е резултат от липса на равновесие между квадрицепсите и групата на осакатяване, при които hamstrings са по-мощни. Това е често срещан мускулен дисбаланс при бегачите, тъй като тичането е склонно да използва hamters повече от квадрицепсите. Увреждане на сухожилието на квадрицепса може да се случи с неудобно кацане на скок или падане.

Знаци и симптоми

Чрез болка в предната част на бедрото може да се идентифицира изтеглен или напрегнат мускул. Тежката сълза е рязка, внезапна и води до остра болка по време на активността (често спринт) и може да бъде придружена от подуване или натъртване на бедрото и загуба на функция. Ако има сълза на сухожилието на квадрицепса, няма да можете да изправите коляното си. Понякога болката не се развива до края на игра или дейност.

диагноза

Лекарят ще вземе вашата история и ще направи физически преглед, проверка на силата с разширение на коляното и флексия на бедрената кост и оценка на движението. Лекарят ще определи нараняването въз основа на нежност, осезаем дефект и сила. Възможно е изобразяването да не е необходимо за диагностициране.

лечение

За незабавно лечение се използва план за лечение RICE (почивка, лед, компресия и повишаване), както при всички тегления и щамове, през първите 24 до 72 часа. Може да се наложи да използвате патерици през първите няколко дни с щам 2 или 3. Противовъзпалителното средство може да помогне за намаляване на болката и възпалението. След като нанесете леда, обвийте бедрата си в ACE превръзка, за да я запазите компресирана.

След три до пет дни, в зависимост от тежестта на щама, можете да започнете активно възстановяване с опъване, обхват на движение и поддържане на аеробната фитнес. След като активността започне отново, ледът мускулите след тренировка, за да се намали подуването. Изследванията върху заледяването все още не са доказали, че ускорява лечението и се връща в лека атлетика, но помага да се намали болката.

След като можете да използвате крака без болка, можете да започнете бавна програма за джогинг и да избегнете внезапни ускорения и спринтове. Трябва да сте сигурни, че ще предприемете активно загряване преди дейностите. Обърнете внимание на признаци на болка или повишена нежност и намалете упражненията, ако се развият.

Правилното разтягане на квадрицепсите е от съществено значение.

Възстановяването обикновено се извършва в рамките на две или три седмици. Не трябва да се връщате в спорта, докато не сте болезнени, имате нормален диапазон на движение и имате почти нормална сила в засегнатия крак в сравнение с вашия ненаранен крак.

Предотвратяване

Начинът, по който се предотвратява това нараняване, е да се укрепят четирите мускула, да се затоплят добре преди да се тренират и да се разтеглят редовно. Quad разширения, клекове, колоездене и катерене по стълби са всички полезни упражнения, които участниците могат да използват като кръстосано обучение .

> Източник:

> Кари JM. Диагностика и управление на щамове и контузии на квадрицепс. Текущи отзиви в мускулно-скелетната медицина . 2010; 3 (1-4): 26-31. Дой: 10.1007 / s12178-010-9064-5.