Простира се за коляното

Какви са най-добрите начини за опъване на сухожилията и мускулите, които обграждат и поддържат коленете си? Вашият физически терапевт може да ви покаже как.

Колянната става е една от най-големите стави в тялото. Тя се състои от две кости, бедрената кост и тибията, които са свързани с четири здрави връзки. Коляното ви също има малка кост в предната част на ставата, наречена патела или колене.

Тази кост помага да се осигури механично предимство на вашите квадрицепси мускули, така че да работят по-ефективно.

Коляното е най-често нараняваното съединение във всички възрастови групи. Той е особено податлив на увреждане по време на спортни дейности и упражнения. Въпреки това, опъването и укрепването на мускулите и сухожилията на колянната става може да помогне за намаляване на риска от нараняване.

Ако имате болка в коляното, може да се възползвате от физиотерапия, за да ви помогне да управлявате състоянието си. Вашият ПП ще оцени ситуацията ви и ще Ви предостави стратегии, които да ви помогнат да се възстановите напълно. Удължаващите упражнения могат да бъдат един от компонентите на рехабилитацията ви за колянна става.

Ето някои ефективни и лесни участъци за колянната става. Не забравяйте да се свържете с Вашия лекар или физиотерапевт преди да започнете тези или други разтягания за коляното.

Илитотибиална лента стречинг

 1. Стойте изправено.
 2. Пресечете ранената крака зад противоположния крак.
 3. Приведете се към ненараняващата се страна, докато се усети, че се простира извън стената на бедрото .
 1. Задръжте за 30 секунди.
 2. Повторете пет пъти.

Друг чудесен начин за ефективно опъване на илюзионната си лента от външната страна на коляното е да го направите, докато лежите на ваша страна. Това се прави, като лежите от едната страна и хванете глезена на горния крак, като огънете коленете си назад. Трябва да почувствате протягане в предната част на бедрото.

След това внимателно починете долната част на глезена си върху коляното и го издърпайте към пода. Това трябва леко да се простира в ИТ лентата, тъй като тя пресича колената ви. Дръжте участък за 30 секунди, след което се отпуснете.

Quadricep Stretch

 1. Докато сте изправени, задръжте върху плота или стола, за да помогнете в баланса.
 2. Наведете коляното назад, като хванете глезена с едната си ръка.
 3. Подкрепете коляното да се наведе до възможно най-голяма степен.
 4. Поддържайте тази позиция за 30 секунди.
 5. Върнете се в изправено положение .
 6. Повторете упражнението 5 пъти с всеки крак.

Стреляй

 1. Седнете на пода с двата крака навън.
 2. Разтеглете ръцете си и се приближете напред, като се наведете до кръста доколкото е възможно, като същевременно поддържате коленете си изправени.
 3. Задръжте тази позиция за 20 секунди. Отпуснете се.
 4. Повторете това упражнение още 5 пъти.

Друг голям участък за хамстери е стръмният участък . За да го направите, изправете се и поставете петата на малка стъпка или на бордюра. Докосвайте ръцете си напред и нагоре и бавно извийте багажа си напред в бедрата си. Продължавайте да достигате до усещането, че се е усещал зад бедрото. Задръжте опъна за 30 секунди и се върнете в стартовата позиция.

Calf Stretch

 1. Седнете с краката си пред вас.
 2. Дръжте единия край на лист или кърпа във всяка ръка, образувайки цикъл.
 1. Поставете цикъла около крака си.
 2. Издърпайте пръстите си към вас.
 3. Спрете, когато усетите удобно разтягане в мускулите на телетата .
 4. Задръжте за 20 секунди и повторете още 5 пъти.
 5. Превключете краката и повторете.

Протягане с кърпа или каишка

Вашият физически терапевт може да ви покаже как да използвате каишка или кърпа, за да изпълнявате тези протези и за коленете си. Предложенията ще бъдат същите, но ще използвате дълга лента или кърпа, за да осигурите сила на опъване. Кърпата, които се простират за мускулите около коляното, могат да включват:

Всички тези участъци трябва да се задържат за 20-30 секунди и те могат да се повтарят 5 или повече пъти.

Не забравяйте да спрете да се протягате, ако почувствате значителна болка.

Слово от

Протягането може да се почувства добре и може да ви предпази. Не е нужно много усилие за внедряване на здрава програма за разтягане на вашите коленни сухожилия и мускули. Проверете с вашия физически терапевт и научете как правилно да се простират мускулите около бедрата и долните крака. Това може да помогне за поддържането на свободните движения на колянните стави чрез пълния им диапазон на движение (ROM), за да се предотврати нараняването и да ви помогне да поддържате пълна функционална мобилност.