7 Глутенови зърнени продукти, които могат да ви заблудят (и да ви накарат да боледувате!)

Тези продукти и съставки звучат без глутен, но те не са такива

Глутенови зърна - особено пшеницата - се крият зад много различни модерни имена, предлагащи потенциално гурме минно поле за хора с целиакия и чувствителност към не-целулиев глутен. Много продукти звучат така, сякаш могат да бъдат без глутен (и може дори да чуете някой да казва, че е без глутен), но те не са и трябва да ги избягвате, ако искате да останете в безопасност на безглутена диета .

Ето един наръчник за седем хамелеонни продукти, които наистина могат да ви заблудят - изглеждат и звучат така, сякаш могат да бъдат без глутен, но определено не са:

1. Orzo. Изглежда ориз, действа като ориз, често се комбинира с ориз в вкусно пилафно ястие. Но това определено не е без глутен. Orzo е вид макаронени изделия от брашно от пшенично брашно. Както казах, внимавайте да го смесите в оризови пилаф ястия (където може да бъде изключително трудно да се видят), в супи, на салати и под сосове.

2. Кускус. Кускус, любим в средиземноморски ястия, също изглежда малко като ориз (но не толкова, колкото орзо). Когато се готви, той наподобява и други зърна без глутен, като квиноа и просо. Не се заблуждавайте: кускусът е направен от твърдо пшенично брашно. Независимо от това, възможно е да намерите кукус без глутен - просто да сте сигурни, че това, което имате, преди да го използвате!

3. Einkorn. Това глутеново зърно се крие на обикновена гледка: не прави кости за форма на пшеница, но мнозина твърдят, че - защото това е древна форма на пшеница - няма да ни глуте. Чувал съм анекдотични доклади от няколко души, които са имали добър опит с Einkorn (и неговия близък роднина Камут), но медицинските изследвания показват, че тези древни сортове пшеница съдържат глутен и потенциално могат да предизвикат реакции на имунната система при хора с целиаци заболяване.

Бих се ориентирал.

4. Farro . Това изглежда е зърненият дюн в някои специализирани магазини за гурме и здравословни храни. Внезапно, половината от салатите включват farro, а магазините продават малки торби от зърно за 7 долара. Но какво в света е далеч? Признавам, че не съм знаел отначало (въпреки че изглеждаше малко подозрително). За щастие, аз не хапех, преди да проуча, и както се оказва, farro се отнася до различни форми на древна пшеница. Както споменах по-горе, древната пшеница все още е пшеница и все още съдържа глутен.

5. Seitan. Сеитън, едно скучно, дъгообразно вещество, известно също като "магическа патица" и "мъртво месо", се появява в много вегетариански и вегански ястия - особено азиатски ястия - като богат на протеини месен заместител. Но ако реагирате на глутена, най-вероятно предпочитате да сте в следващия окръг, когато се отвори пакет от сейтан - това е чист пшеничен глутен . - каза Нуф.

6. Freekah. Това е друг популярен източник на вегетариански и вегански протеини. За съжаление, freekah (известен също като frik или farik) се прави, като се вземат неузрели ядки от пшеница и препечени на тях.

Тялото ви няма да се грижи дали пшеницата е зелена или златисто кафява - все пак ще се противопостави (вероятно гласно).

7. Органична пшеница . Органичната пшеница е просто пшеница, отглеждана без синтетични химикали. Това е генетично идентично с пшеницата, която се отглежда традиционно и най-вече съдържа глутен. Все пак съм чувал доста хора да се запитат дали е без глутен, или (още по-лошо), че е без глутен. Вземи думата ми: органичната пшеница определено не е без глутен.

Какво трябва да замените за глутен-з зърна?

Тези от нас, които следват диета без глутен, са щастливи, че на пазара има тонове наистина безглутенови зърнени продукти, които можем да използваме на мястото на тези опасни съставки, независимо дали правим ориз пилаф или хляб от органичен без глутен хляб.

Ако имате желание за кус-кус, например, има сортове, които не съдържат глутен. И ако искате интересното зърно да се смесва с ориз или в салата, проверете 5 интересни зърна без глутен, които да опитате .

Трябва само да сте наясно, че съставките на глутена като орзо, кус-кус и останалите могат да се промъкнат в ястия, където не може да ги очаквате, а хората, които правят тези ястия, дори не могат да разберат, че съставките им съдържат злия протеин глутен. Пазете се и запазете този списък удобен.