Ризото винаги ли е без глутен?

Да, ризото обикновено е цял ориз. Но винаги ли е безопасно?

Ризото - традиционно италианско ястие, което най-често съчетава ориз със шунка, ракообразни или зеленчуци - звучи така, сякаш трябва да бъде напълно безопасно за тези от нас, които имат чувствителност към цьолиакия или чувствителност към глутен.

Ако мислите, че ще бъдете правилни ... около 95% от времето. За съжаление, други 5% от случаите могат да запушат онези от нас, които следват диета без глутен.

Не винаги можете да се доверите на ризото и винаги трябва да проверявате съставките, когато се храните, само за да сте сигурни, че глутен не е проникнал в иначе безопасното ястие.

Има обаче и добри новини: можете да намерите ризото миксове в магазини, които се правят лесно и са без глутен. Така че, ако ви харесва ризото, смесването на бърза с глутен ризото вечеря е проста.

Какви съставки влизат в ризото?

Истинският италиански ризото използва като базов ориз Arborio, бял ориз с къс зърно, който съдържа високо съдържание на ориз в глутен. Не се безпокойте: оризовият глутен не е същото като глутена, който ни притеснява.

Високото съдържание на оризов глутен в оризът Arborio дава на ризото кремообразна, богата консистенция и текстура. За да се получи богат вкус, главните готвачи покриват ориза в масло или смес от масло и масло, а след това добавете ароматизиран бульон за готвене.

В самия край се добавят добавки като босилек, скариди, месо, сирене, аспержи, чушки (или наистина всякакъв вид месо, риба или зеленчук), за да се направи уникална ризото.

Виждал съм рецепти, включващи наденица и диворастящи гъби, песто, тиквички и печено пиле, скариди, чесън и моцарела, а дори и тиган скуош.

Когато ризото може да включва глутен

Както казах по-горе, 95 процента от ризото, с което се сблъсквате, ще бъде без глутен ... и разбира се, ако го направите сами, можете да увеличите шансовете си до 100 процента.

Но има няколко начина, по които глутенът може да се влее в ризото.

Първо, бульонът, използван за приготвяне на ориз, може да съдържа следи от глутен . Повечето търговски бульони не съдържат глутенови зърна пшеница, ечемик или ръж като съставка, но някои от тях са все още потенциално подложени на кръстосано заразяване с глутен при обработката. Можете да проверите безопасни варианти тук: Кои супи са без глутен?

Втори (и по-тревожен за нас): Някои "ризото" рецепти всъщност изискват използването на глутенови зърна в допълнение или вместо традиционния ориз Arborio. Виждал съм рецепти за перлен ечемик "ризото" и пълнозърнест хляб "ризото", които очевидно ще ви направят доста болни.

Трето, видях няколко рецепти за ризото "сладкиши" или пържени бонбони, които включват брашното като съставка. Освен ако не знаете със сигурност, че готвачът е направил тези по безопасен начин, аз ви призовавам да се отървете от тях.

Смеси от ризото без глутен

Вярно е, че изработването на ритет без глутен от нулата е доста лесно. Но ако просто не разполагате с време (или се случи да имате съставките на ръка), възможно е да намерите смеси на пазара, които да отговарят на хора с целиакия или чувствителността, която не е свързана с целиакия глутен. Ето някои предложения:

Слово от

Не можете да вярвате на ризото, просто защото е ризото - все пак може да съдържа глутен (или в случай на "ризото" на гроздови зърна, много глутен). Но ризото, направено по начин, който е безопасен от кръстосаното замърсяване с глутен, е страхотно ястие.

Ако искате да направите свой собствен ризото, можете да си купите оригинален ориз Arborio от Lundberg или Roland Food, тъй като и двата произвеждат надеждно продукти без глутен (потърсете онлайн, ако не можете да ги намерите в местния супермаркет). И ако просто искате бърза вечеря, разбъркайте една кутия без глутен ризото микс - можете да се насладите на това, както е, или да го подправите с вашите любими допълнения.