Дали Freekeh не съдържа глутен?

Freekeh е пшеница, което не е узряло, така че не е без глутен

Freekeh не е без глутен. Freekeh - която се среща най-често в блюда от Близкия изток - всъщност е друго име за зелена пшеница, която е печена и след това е напукана. Тъй като пшеницата съдържа глутен (както и останалите две глутенови зърна, ечемик и ръж ), свободният крем най-категорично не е без глутен и всеки, който следва диета без глутен, защото има чувствителност към цьолиакия или чувствителността към глутен, съдържащи свободни.

Freekeh също се нарича frik или farik. Те са едно и също нещо, така че избягвайте всички от тях, ако трябва да следвате диета без глутен.

Какво е Freekeh?

Freekeh (също написана като "freekah") е млада зелена пшенична ядка, която се събира, преди да узрее и да се превърне в кафяво.

Пшеницата всъщност е член на семейството треви от растения. Пшеничните ядки - частта, която ние смятаме за зърно - са семената на растението. Тези ядра или семена също са частите на растението, които съдържат глутен. Глутенът е т.нар. "Протеин за съхранение" - това е храната, предназначена да подхранва това семе, тъй като той покълва и започва да расте. Въпреки че "freekeh" е "зелен" или незърна пшеница, тя все още съдържа много глутен.

След като се съберат зелените пшенични ядки, те се пекат до кафяво, омекотява се и след това се напукват, за да станат годни за консумация.

За какво се използва Freekeh?

Freekeh е основна храна в Близкия Изток кухня, особено в ястия, роден в Йордания, Египет и Северна Африка.

Използва се за птиче месо, за подобряване на супите и насипни салати и се казва, че има по-добър хранителен профил от обикновената пшеница. Също така допринася по-малко за шпайкове в кръвната захар, отколкото обикновената пшеница.

Freekeh се използва в салати на зърнена основа, които се срещат на гръцки, италиански и други средиземноморски кухни.

Понякога се използва вместо tabbouleh (което също е пшеница-крекирани пшеница в този случай).

Другите рецепти използват безплатна супа, подобно на това, как може да се използва ечемик в сърдечна супа от зеленчуци и в пилаф (вместо бял или кафяв ориз). И freekeh се намира в печени зеленчукови ястия, като печено карфиол.

И накрая, някои готвачи се разхождат като гореща зърнена култура на мястото на овесена каша или като част от гранули за кисело мляко.

Много вегетарианци и вегани използват свободна храна като източник на протеини в диетата си, въпреки че очевидно не са подходящи като източник на протеини за вегетариански или вегетариански диети, които не съдържат глутен. Ето защо, ако сте без глутен и също така избягвате продукти от животински произход, ще трябва да идентифицирате някои алтернативни начини за получаване на протеина.

Слово от

Freekeh стана популярен, отчасти благодарение на одобрение от известната Опра Уинфри. Проблемът за хората в общността без глутен е, че често е обозначен точно като "свободен", а не като пшеница. Когато възникне тази грешка, би било лесно да грешите свободата за някакво екзотично зърно, което не е глутеново зърно, което може да ви направи много, много болни.

Тъй като freekeh е станал малко модерен, различни ресторанти и магазини за здравословни храни го използват в своите менюта и в готови храни, които продават.

Например съм го виждал като съставка в две или три предварително приготвени зърнени ястия в местния магазин за здравословни храни. В тези случаи контейнерите изброиха съставките на съдовете ... но те нарекоха свободната крепост само като "свободна", а не като пшеница. Това са салати на основата на зърнени храни, главно в случаите, в които свободната кърпа е замесила съставка като пшеницата булгур (със сигурност не е с глутен).

Ето защо, внимавайте за свободното кърмене в готови ястия в местния магазин за здравословни храни. Тя трябва да бъде ясно наречена като пшеница (тъй като пшеницата е един от осемте най-добри алергени), но не всеки прави това. Следете за него в ориз пилаф, ризото и супи. Опаковките от сухи люспи в магазин за хранителни стоки направиха същата грешка, тъй като не успяха да изтъкнат факта, че на етикетите им е пушена пшеница.

Още по-ужасно, видях свободното движение, наречено "новата киноа". Дългогодишните последователи на диета без глутен (и дори тези, които не са следвали диетата твърде дълго) знаят, че quinoa се таксува като един от най-добрите "безглутенови суперхрани". Той е обичан заради високото съдържание на протеини, минерали и влакна и пълната липса на глутен. Така че, когато се сравни с киноа, е лесно да се премине към заключението, че е без глутен.

Freekeh определено не е без глутен, затова го избягвайте.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.