Можете ли да ядете Orzo на диета без глутен?

Все по-голямо разнообразие от безопасни заместители

Orzo е вид паста, която е умишлено оформена, за да изглежда като ориз. Дори и когато са готвени, хората понякога ще ги грешат за италиански ориз, особено ако са варени al dente (твърдо за ухапване). Като паста на основата на пшеница, тя е в списъка "не-не" за хора с целиакия.

Думата "орцо" се превежда на "ечемик" на италиански поради своята характерна форма на зърно.

Той всъщност не съдържа никакъв ечемик (също така е извън границите, ако имате чувствителност към глутен), а вместо това е направен от брашно от пшеничен грис.

За щастие става все по-лесно да намерите безглутенови орто в рафтовете за хранителни стоки или да замените с други съставки в поддържането на безглутенова диета.

Как се използва Orzo

Орцо, известен също като ризони (или "голям ориз"), е форма на къси паста. Орцо може да се сервира сам по себе си, но по-често се използва като сос от супа, в студени салати, печени гарнитури или добавка към оризови ястия.

Това е последната форма, която може да бъде най-проблематична за хората с непоносимост към глутен. За съжаление, има много пилаф ястия, приготвени по този начин, тъй като комбинацията дава окончателното ястие текстура смътно напомня на ризото . Поради тази причина ще трябва да попитате дали има орто или ризони, включени в оризово ястие, когато се хранят навън.

Предимства на безглутеновият Orzo

Като съставка за готвене, орцото без глутен предлага няколко предимства пред базата на ориз, поради качеството, което повечето от нас считат за липсващи.

Един от основните недостатъци на пастата без глутен като цяло е, че има леко пластично качество, което не успява да възпроизведе "ухапването" или усещането за уста на обикновените макаронени изделия.

Това се дължи на факта, че често се прави с ориз, който при обработка е леко лепкава.

Това качество всъщност прави безглутеновият ортоз по-добър избор като супа добавка. Когато редовните тестени изделия се добавят към супата, тя все повече се надува и освобождава нишесте в течностите, ако остане неподвижно. Това означава, че ако направите голяма порция супа, на втория ден може да откриете, че супата е станала прекалено гъста и оризът е станал гъст.

Това няма да се случи с Орцо. Като цяло тя ще запази структурата си с минимално набъбване и няма да доведе до големи промени в структурата или вкуса на супата дори след един или два дни. Това е особено вярно за орзо, което съдържа едро смляно царевично брашно.

DeLallo Gluten-Free Orzo е една марка, която ни харесва особено. Произвежда се от 70% царевично брашно и 30% оризово брашно без други добавки.

Orzo Заместници

Хората, които обичат орзо, знаят, че е вкусно, когато се приготвят със зелени чушки, домати, лук и зехтин в салата от табули . За да се настани храната без глутен, може да се замести краткозърнест кафяв ориз или quinoa . Продуктите от ориз Lundberg и Quinoa са особено надеждни.

Други възможни заместители включват амарант , вид варени семена, които имат леко сладък / ароматен вкус и просо , зърно с деликатна уголемяване.

В зависимост от това колко време те готвят, те могат да бъдат зъби или да имат по-мека, овеселена текстура.

Каквото и да правите, забавлявайте се и експериментирайте. Много е вероятно, че ще намерите нещо, което перфектно функционира в режим без глутен.