Е органичен пшеница без глутен?

Объркване може да бъде свързано с начина на предлагане на продуктите

Глутенът е вид протеинова молекула, открита в пшеницата, ечемика и ръж, която се формира в ядрото на зърното, докато расте. Хората с чувствителност към целиакия и чувствителност към нелечилия глутен трябва да избягват тези зърна, тъй като телата им ще реагират лошо на тях, когато се консумират.

И двете състояния са автоимунни заболявания, при които имунната система предизвиква атака върху вещества или клетки, които иначе са безвредни.

При заболяването от целиакия отговорът оказва пряко влияние върху пръстите на червата и предизвиква каскада от симптоми, вариращи от диария до лошо храносмилане и повръщане.

Поради това хората с целиакия често се обръщат към алтернативни зърна, за да ги заменят с глутен (включително амарант, квиноа и просо).

Но какво ще кажете за органичната пшеница? Дали те са по-склонни да бъдат без глутен или най-малкото да са по-ниски в глутен, че небиологичната пшеница?

Върховния съд

Присъдата е проста: органичната пшеница не е нито глутен, нито е с ниско съдържание на глутен, въпреки това, което някои може да ви накарат да вярвате. Отглеждането на пшеница в органично състояние (без използването на синтетични торове, пестициди и хербициди) може да бъде по-добро за околната среда и вашето здраве, но не променя структурата на глутеновите протеини в зърното. Следователно, цялата пшеница, включително и органичната пшеница, ще съдържа глутен.

Единствената "пшеница", която човек може да консумира безопасно от целиакия, е елда, а това дори не е пшеница.

По-скоро това е семето на цъфтежа плод, свързан с ревен, който е напълно без глутен.

Където започна объркването

Голяма част от объркването, свързано с термините "органични" и "без глутен", произтича от начина, по който се търгуват продуктите. И двете класификации бяха широко въведени в същото време и бяха популяризирани като "по-здравословни" алтернативи на небиологичните и неглутенови продукти.

Междувременно в диетичния лексикон бяха въведени други термини като "свободно разпространение" и "без хормони", което предполага, че потребителите биха могли да приемат по-здравословен и по-етичен начин на живот от избраните от тях храни.

Докато някои от термините (като "безглутенови" и "органични") са строго регулирани и изискват сертифициране, други (като "хормон-свободен" и "свободен") не изискват такива строги мерки.

За съжаление, повечето потребители не са наясно с това и бързат да тълкуват термини като "органични" и "без глутен", което означава същото. Като такива те могат да закупят продукт, който не съдържа глутен, ако се приеме, че е органичен, или да купуват биологичен продукт, като се има предвид, че има нисък или никакъв глутен.

Някои хора дори ще закупят продукти, които не съдържат глутен, мислейки, че те по своята същност са по-добри за тях, когато всъщност те не са повече или по-малко питателни от алтернативата. Само при хората с непоносимост към глутен продуктите, които не съдържат глутен, могат да се считат по своята същност "по-здрави".

Безопасност на древната пшеница

Древните форми на пшеница (като економ, еммет, камут и лимец) често се отглеждат органично и се прегръщат от някои като "по-безопасни" форми на зърно. Разбира се, здравните блогове и бюлетините редовно предлагат отчети за хора, които са консумирали тези зърна без симптоми.

За съжаление, отчетите не съвпадат с изследванията. Всъщност едно проучване, публикувано през 2013 г., изследва различни видове древна пшеница (включително Einkorn, emmet и Graziella Ra) и установи, че всички предизвикват реакции на имунната система, понякога тежки.

Освен това отговорът варира от човек на човек, което предполага, че няма начин да се знае дали древната пшеница ще бъде повече или по-малко токсична от обикновената пшеница. Следователно съветът е да се избягва продукт от пшеница или пшеница, органичен или древен, ако имате непоносимост към глутен.

> Източник:

> Šuligoj, T .; Gregorini, A .; Colomba, М. et al. "Оценката на безопасността на древните щамове на пшеница по време на целулаична болест разкрива хетерогенни реакции на тънките тънки чревни клетки, които предполагат токсичност по цялото тяло". Clin Nutr. 2013; 32 (6): 1043-9. DOI: 10.1016 / j.clnu.2013.02.003.