4 изненадващи храни, които могат да ви залеят

Вероятно никога няма да подозирате, че тези храни имат кръстосано замърсяване с глутен

Когато имате чувствителност към целиакия или чувствителността, която не е свързана с целиациев глутен и страдате от симптоми на залепване, понякога може да е трудно да разберете какво ви "има".

Разбира се, понякога е доста проста (тази салата на ресторанта, където сте намерили крутон в марулята, например). Но когато главно ядете у дома си и ядете предимно пресни продукти (малко по пътя на пакетираните стоки), то може да дойде като истинска несправедлива изненада, когато се слеете така или иначе.

Това, което може да не осъзнавате, е, че има няколко пресни храни, които въпреки това са подложени на значително кръстосано замърсяване с глутен (макар и в много малки количества). За тези от нас, които са особено чувствителни към следи от глутен , тези храни представляват рискове ... и рискове, които най-вероятно никога няма да подозирате.

Ето списъка на четири пресни храни, застрашени от кръстосано замърсяване с глутен:

1 - Гъби ... Плодовете често се отглеждат на ръж

Гъбите често се култивират на слама. Джон Бортуик / Гети изображения

Гъбите са вкусни и имат много ползи за здравето. Но за съжаление за тези с проблеми с глутена, те също често се отглеждат на слама от глутенови зърна - най-често ръж, но понякога и пшеница.

Това не оставя много глутен върху гъбите (ние говорим за малки количества, доста под правния праг за "без глутен" ), но това е достатъчно да накараме някои от нас да се разболеят. Решението? Опитайте се да намерите източници на диви гъби на пазарите на фермерите и онлайн.

Научете повече: Ако гъбите са без глутен, тогава защо смятам, че да им реагирам?

| Повече ▼

2 - Ягодите: Друг проблем със слама

Ягодите могат да се отглеждат и върху слама. АнтиМатерина / Гети изображения

Земеделските производители използват много за остатъците от пшенична слама, когато са отстранени зърнените зърна, а другата често използвана е спално бельо.

Сламата прави голямо легло за растенията от ягода, защитавайки самите растения от замръзване и поддържайки плодовете нагоре от земята. Но това не работи добре за онези от нас, които реагират на малки количества глутенови зърна. Решението? Направете приятели с един земеделски производител, който легла си растения на пластмаса, а не слама.

Научете повече: Това е "сламата" в ягоди, която ни дава проблеми

| Повече ▼

3 - Соево издание включва общо оборудване

Соя, събрана със споделено оборудване. Glowimages / Гети изображения

Много от нас реагират на соята, която се оказва особено алергенна храна, дори без перспективата за кръстосано замърсяване с глутен. Но това, което ме привлече вниманието ми, когато стигнах до соята, е, че реакцията ми е идентична с реакцията ми на глутен - точно до дерматит, който се получава, когато съм леко слепена.

Както се оказва, соята е невероятно кръстосано замърсена, защото повечето фермери, които растат със соя, също растат с пшеница и използват едно и също оборудване (комбайни, складове и камиони) за двете. Решението? Можете да купите сертифициран соева сол без глутен , но може да се наложи да отглеждате собствено едамаме.

Научете повече: Соеви култури сред най-кръстосано замърсените култури

| Повече ▼

4 - Фасул кръстосано с глутенови зърна

Леща кръстосано с жито. Данита Делимон / Гети изображения

Тази снимка на полетата на фермерите в щата Вашингтон разказва всичко: зеленикаво-жълтите полета са леща, а по-ярките зелени полета са пшеница. През следващата година те ще разменят местата си, като лещата се придвижват до пшеничните полета и пшеницата се придвижва към полетата за леща.

Земеделските производители, които растат на зърна, почти винаги ги отглеждат в ротация с глутенови зърна, най-често ечемик или пшеница. И както при соята, те използват същото оборудване, за да прибират и двете. Намерих ядки от ечемик в торбичка от "естествено без глутен" леща, както и много други. Решението? Вижте статията, обвързана по-долу, за източници на боб, които са тествани за следи от глутен.

Научете повече: Най-сигурните варианти за брашна без глутен

| Повече ▼

Моля, обърнете внимание: Тези храни няма да бъдат проблем за всеки

Не всеки ще реагира на тези храни, всъщност мнозинството от хората с проблеми с глутена вероятно няма, просто защото не са толкова чувствителни. Но някои от нас ще се надяват, че този списък може да ви помогне да проследявате къде могат да възникнат симптомите ви (да не споменавате, да ви предложат някои решения, за да се наслаждавате на храни, които обичате!).