Списък с глутен без глутен

Кои марки дъвки и аромати са без глутен?

Ако се наслаждавате на дъвка и следват диета без глутен, трябва да дъвчете без глутен дъвка. Да, вярно е, че всъщност не поглъщате венците (обикновено така или иначе), но определено поглъщате достатъчно сокове и аромати, за да си направите реакция, ако не е без глутен.

За щастие има многобройни възможности за избор на гума без глутен за хора с целиакия и не-чувствителност към глутен.

Продуктите в този списък се считат за свободни от глутен до по-малко от 20 части на милион или частици на части (по-малки са по-добри).

Производители на гума без глутен

Ето списъка с гумени продукти без глутен, последвани от тези, които не съдържат глутен. Аз ги групирах по азбучен ред по производител.

• Glee Gum . Залепен като "всички естествени дъвки, произведени от устойчив тропически дъждовен хълм" и "# 1 здравословна алтернатива на синтетичната дъвка и балонната смола", Glee се предлага в аромати на Класик и без захар (подсладен със захарен алкохол ксилитол). Венците не съдържат глутен и са "безопасни за хора с целиакия и други непоносими към пшеницата и глутена", според често задаваните въпроси на Glee Gum. Всички вкусове също са без соя, въпреки че производителят съобщава, че соята се използва в същото съоръжение.

• Simply Gum. Тази марка на дъвка използва всички естествени съставки, за да направи дъвка (Simply Gum също прави монетните дворове).

Просто Гум използва естествен кик, който се разсипва от саподилата или дъвка, дърво, за да изгори дъвката си. Другите съставки включват: органична сурова тръстикова захар, органичен растителен глицерин, органично оризово брашно и естествен аромат. Венците се предлагат в канела, копър, мента, джинджифил, кафе и аромати на клен и се считат за безглутенови, не-ГМО, вегани и кошери.

• Trident . Нито един от продуктите на Trident не съдържа глутен, според изявлението на компанията, че не съдържа глутен. Те също са без захар. Trident Gum прави няколко вкуса на дъвка в следните продуктови линии:

• Wrigley . Един от водещите производители на смоли в САЩ, предлаганите от Wrigley безупречни гуми включват всички от изброените по-долу:

Имайте предвид, че има няколко Wrigley продукти, които НЕ са без глутен. Това са; Алтоиди и Smalls Мента от мента (съдържат малтодекстрин на основата на пшеница) и бонбони с марка Lucas и Skwinkles (съдържат пшенично брашно и пшенично влакно). И в двата случая съставките на основата на пшеницата са извикани в списъците със съставките на етикета на продукта.

Гумени марки, които не са без глутен

Фарли и Смеърс . Тази фирма произвежда плодови ленти и супер балончета. Farley's и Smathers не поддържат списък без глутен и ще разкриват на етикетите си съставки, съдържащи пшеница (американските закони за етикетиране не изискват разкриване на всички глутенови съставки , а само пшеница). Поради това продуктите на Farley и Smathers не се препоръчват за тези, които следват безглутенова диета.

• Хърши . Hershey's, производител на топ бонбони, също произвежда дъвка от Bubble Yum и Icebreakers. Обаче нито едно от тях не се появява на списъка на Hershey без глутен, така че бих се отказал.

• Mondelēz International, Inc. Тази компания, базирана в Ню Джърси, прави следните марки смола:

Mondelēz International не прави тест за глутен, според представител на обслужването на клиентите. Компанията ще идентифицира етикетите на пшеница, ечемик, ръж или овес, но не може да гарантира, че продуктите не съдържат глутен, тъй като доставчиците му не могат да осигуряват без съдържание на глутен съставки.

Ето защо Mondelēz International не препоръчва продуктите си за тези, които имат строга храна без глутен, каза тя.

Слово от

Както можете да видите, има повече от няколко възможности за избор на гума без глутен, включително без захар, избелване на зъбите и всички естествени сортове. Просто избягвайте тези, които не се считат за глутен.

Две бележки: списъкът се отнася само за САЩ (продуктите и формулировките варират в други страни). Също така, само защото се счита за "без глутен" до 20ppm, това не означава, че това определено е безопасно за вас . Хората могат и имат различни нива на толерантност за следи от глутен (глутен под 20 стр. / Мин) и много от тях реагират на продукти, обозначени като "без глутен".

Едно последно нещо: не би трябвало да се притеснявате за белия прах, който обичайно ще намерите на венците, ако се приеме, че производителят заявява, че въпросната смола е без глутен. Повечето производители използват захар на прах или заместител на захарта, за да предпазят дъвката от залепване.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.