Защо храни без глутен могат да съдържат глутен

Адвокатът настоява, че насоките на Агенцията за лекарствата не са достатъчно стриктни

Кога "без глутен" не означава, че не съдържа глутен? За повечето от нас това означаваше, че няма глутен, нали? За служител като Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), това означава нещо малко по-различно. Съгласно настоящите им насоки "безглутенови" се определя като всеки опакован хранителен продукт, който съдържа по-малко от 20 части на милион (ppm) глутен.

Докато това звучи като доста малка сума, какво всъщност означава това?

Разбиране на правилата за етикети на безплатните глутенови препарати

Правилата на етикета за етикетите без глутен се основават на преглед на клиничните изследвания, които сочат, че мнозинството от хората с целиакия могат да понасят това ниво на глутен със симптоми или увреждане на стомашно-чревния тракт.

За да може даден производител да декларира, че продуктът не съдържа глутен, FDA е установила, че не може да съдържа никакъв вид пшеница, ръж, ечемик или кръстоска от тези зърна (включително шлам от лимец или пшеница Einkorn ), освен ако не е преработен за отстраняване на глутен и съдържа общо по-малко от 20 ppm.

Те включват съставки, получени от глутенови зърна, които са преработени за отстраняване на глутен, включително масло от пшеничен зародиш, пшенична трева, ечемичена трева и ензими на ечемик.

Решението на FDA повдига загриженост

Придържането към етикетирането на FDA е строго доброволно и не подлежи на текущи проверки, за да се гарантира, че регулаторните стандарти са спазени.

С това се казва, повечето проучвания предполагат, че около 95% от производителите спазват насоките.

Ако продуктът е неправилно обозначен като "без глутен", "без глутен", "без глутен" или "премахнат с глутен", производителят на този продукт може да бъде подложен на сурови регулаторни действия от FDA.

Макар че това би трябвало да осигури известна увереност на потребителите, много защитници се оплакват, че прагът на глутен не е достатъчен. Те посочват проучвания, които показват, че хората с целиакия все още могат да се разболеят, когато ядат далеч по-малко от 20 ppm и смятат, че "без глутен" трябва да се определи като имащ неоткриваемо количество глутен (което означава, че нивото е толкова ниско за да се избегне откриването чрез текущите технологии за изпитване).

Освен това те твърдят, че все още не са проучени ефектите на глутена при хора с чувствителност към не-целулиев глутен.

Какво означава това за потребителя

В крайна сметка, ако вече можете да ядете повечето продукти, обозначени като безглутенови, е малко вероятно никой, съдържащ над 20 ppm, да ви нарани.

От друга страна, ако имате високи нива на непоносимост към глутен и реагирате дори на най-малката следа от глутен, ще трябва да предприемете по-агресивни стъпки при избора на продукти.

Един от начините да направите това е чрез закупуване на продукти, които са сертифицирани без глутен . За разлика от много производители, тези компании доброволно приветстваха инспекцията на храната си от една от трите сертифициращи организации: Gluten-Free Gluten-Free Organization (GFCO), Алтерген Контролна група / Канадска асоциация на целяците (ACG / CCA) Асоциация за подкрепа (CSA).

Както GFCO, така и ACG / CCA изискват храни да имат по-малко от 20 ppm от глутена, докато CSA държи техните производители на далеч по-висок стандарт с изходна стойност по-малка от пет ppm.

> Източници:

> Томпсън, Т. и Симпсън, С. "Сравнение на нивата на глутен в етикетирани без глутен и сертифицирани храни без глутен, продавани в Съединените щати". Европейски вестник за клинично хранене . 2015; 69 (1): 143-46.

> Американската администрация по храните и лекарствата. "" Без глутен "сега означава това, което казва." Сребърна пролет, Мериленд; издаден на 5 август 2014 г.