Гъби ли са глутенови? Защо ме правят болни?

Няма никакво съмнение, че обикновените гъби трябва да бъдат без глутен - в края на краищата те са пресен зеленчук, нали? Но много хора съобщават, че се слепват, след като ядат свежи гъби ... достатъчно хора, че си заслужава да разгледат как се отглеждат гъбите.

Всъщност, след като научите как се отглеждат, ще разберете защо много хора реагират, особено тези, които са особено чувствителни към следи от глутен.

Виждате ли, някои спори от гъби се отглеждат директно върху глутенови зърна или върху среда, получена поне отчасти от глутенови зърна. За тази цел най-често се използва ръж , но производителите също използват пшеница и понякога и комбинация от двете зърна ( ечемикът , третото глутеново зърно, изглежда, че не се използва често за отглеждане на гъби). И този метод на култивиране води до кръстосано замърсяване с глутен върху готовите гъбички.

Но колко глутен правят пресни гъби?

Колко глутен? Трудно е да се каже колко глутен остава, въпреки че нивото на глутен върху свежи гъби вероятно идва в далеч по-малко от по-малко от 20 части на милион стандарт, които се считат за "без глутен" в САЩ и някои други страни.

Останалият глутен обаче е достатъчен, за да предизвика реакции при тези от нас с чувствителност към цьолиакия и чувствителност от не-целиациев глутен, които са доста чувствителни към следи от глутен.

Не забравяйте, че нивата на чувствителност могат да варират значително - някои хора с чувствителност към целиакия или глутен реагират на микроскопично количество глутен, докато други могат да ядат цялата пица, която искат, без да получат очевидни симптоми.

Но няма да измиете да се отървете от глутена?

Добре, така че гъбите се отглеждат върху глутенови зърна, което звучи малко страшно.

Но бихте мислели, че измиването на гъбите ви наистина ще се отърве от всякакви безгрижни култури, съдържащи глутен.

За съжаление, изглежда, това не върши работата. Измиването изглежда работи за по-малко чувствителните (които може и да не реагират на несмлени гъби). Но за тези, които са доста чувствителни към по-ниски нива на глутен, измиването наистина не изглежда достатъчно, за да предотврати реакция. Проблемът може да е, че глутенът е лепкав протеин, който не се разтваря добре във вода.

Така че, ако се опитвате да проследите последното мистериозно залепване, можете да помислите дали това са вашите гъби, които сте имали в салата без глутен или сте хвърлили в разбърканата си пържена пържена пържена материя, дори ако сте ги измили добре преди да ги използвате.

Това наистина ли е проблем за вас?

Това ли е нещо, за което трябва да се притеснявате? Много вероятно не, освен ако не знаете, че реагирате сами на гъби или ако искате да премахнете всяка възможна експозиция на глутен, независимо дали реагирате. Много хора с целиакия или чувствителността на глутена, която не е целилак, консумират гъби.

Но ако многократно се окажете залепени след хранене с гъби, то може да искате да погледнете наоколо за източник на диви гъби. Някои хора, които реагират на гъби, които се отглеждат традиционно, откриват, че не реагират на дивите гъби.

Ако попитате на местните фермерски пазари, може да успеете да намерите някой, който отглежда гъби на сорго или просо, две глутенови зърна, които понякога се използват за отглеждане на гъби.