Фасул без глутен: как да се избегне кръстосано замърсяване

Това са най-добрите ви варианти за боб на безглутенова диета

Защо трябва да се притеснявате за глутен в зърната - те са естествено безглутенова храна, нали? Е, да, но те също са храна, която е подложена на значително кръстосано замърсяване с глутен ... и това може да бъде проблем за тези от нас с чувствителност към цьолиакия или чувствителност към глутен.

Как се получава това замърсяване с глутен? Е, това се случва най-вече на фермерските полета - за земеделските стопани е обичайно да се отглеждат бобови растения и глутенови зърнени култури в ротация и те използват същите съоръжения за засаждане, събиране и съхранение и за двете.

Например, лечебните растения често се въртят с ечемик, а в някои райони фермерите се редуват между пшеница и нахут (garbanzo) или пшеница и зелен грах. (Соевите зърна имат свои собствени проблеми, които аз адресирам тук: Без соев глутен? )

Когато земеделските производители използват една и съща техника за събиране на реколтата и съхранение на зърна и глутенови зърна, тогава известно кръстосано замърсяване е неизбежно. Количеството глутенови остатъци от зърно, обработени по този начин, не е високо, но е достатъчно високо, за да ви накара да се разболеете, особено ако сте по-чувствителни към следи от глутен, отколкото средно.

Как можем наистина да получим фасул без глутен?

Фасулът е чудесен източник на растителни протеини и фибри, а просто е хубаво допълнение към много ястия. Ако следвате вегетарианска или вегетарианска диета без глутен , вие ще искате да можете да ядете боб за протеина (да не говорим за сорта).

Но какво означава този въпрос за кръстосано замърсяване за общността без глутен като цяло и за вас конкретно?

Първо, знайте, че не всички култури от боб са силно кръстосани. Въпреки това, това е достатъчно голям проблем, че някои компании извикват риска върху етикетите на сушените си бобчета с изявлението "Може да съдържа пшеница" (това е доброволно изказване, между другото, и те не трябва да го добавят) , Намерих ядки от ечемик в торби от сушени леща (както и много други), а приятели са намерили и пшеница или ечемик в други опаковани бобчета.

Вие обаче няма да можете да разберете дали чантата ви от боб (или боб, зелен грах или боб) е кръстосано замърсена, без да ядете и след това чакате да видите дали ядете глутен - не е чудесен начин да открия.

Ето защо призовавам всеки, който има чувствителност към целиакия или към глутен - особено тези от нас, които са особено чувствителни към следи от глутен - да купуват само зърна, които се продават от компания, която извършва дължимата грижа, за да ги предпази от глутен. Има две компании, които препоръчвам, един от които трябва да отговаря на стандарти с по-малко от 10 части на милион глутен, а другият - за да се гарантира, че неговите зърна съдържат по-малко от 5 части на милион глутен.

За сравнение, американската администрация по храните и лекарствата (заедно с Канада и повечето от Европа) законно определя "без глутен" като по-малко от 20 части на милион глутен .

Няма гаранция, че все още няма да реагирате на тези бобчета, но шансовете са значително по-малко.

Научете повече: Колко глутен може да ми направи болен?

Препоръчителна фасул без глутен

За щастие има две компании, продаващи сушени бобчета, които се грижат да се уверят, че са безопасни:

Имайте предвид, че преди това, Shiloh Farms изброени сертифицирани без глутен боб на уебсайта си. Няколко души съобщиха за проблеми с тях (включително откриването на глутенови зърна в торбички, за които се предполага, че са сертифицирани без глутен), а компанията вече не продава сертифицирани фасул без глутен.

Препоръчвам да опитате една от другите опции.

Слово от

Имайте предвид, че някои хора реагират дори на боб, сертифициран без глутен. Ако това важи за вас, предлагам някои допълнителни съвети тук: Без глутен боб за тези чувствителни към следи от глутен .

Въпреки това, повечето хора с чувствителност към целиакия или глутен трябва да се справят добре с една от тези две възможности за боб, тъй като компаниите са предприели стъпки, за да направят сигурни, че техните зърна надхвърлят правните стандарти "без глутен".