Без соев глутен? Защо да реагирам на него?

Аз съм без глутен и реагирам на соя. Какво става?

Чистите соеви зърна нямат глутен в тях, тъй като глутеновият протеин, който отговаря за реакции при чувствителност към целиакия и не-целулиатен глутен, се среща само в житните зърна, ечемика и ръж.

Но за съжаление, това не е краят на историята за соята и глутена ... и останалата част от историята може да обясни защо реагирате на соята, въпреки че тя трябва да бъде естествено без глутен.

Също така трябва да внимавате с продукти, които имат соя като основна съставка, тъй като много от тези продукти включват и глутенови съставки.

Защо соята не винаги може да бъде без глутен

Соята е навсякъде в хранителната ни доставка, тъй като тя е често срещана съставка в много преработени хранителни продукти.

Като цяло ще срещнете обикновени соеви зърна като едамаме, които са обикновени соя, задушени в шушулките. Edamame е популярен в ресторантите с японска кухня, като суши ресторанти . Но соята се използва като съставка в храни като соев сос, соево мляко, бонбони и като заместител на месото.

Соята може да бъде подложена на кръстосано замърсяване с глутен - в някои случаи, много глутеново кръстосано замърсяване - в резултат на това как се отглежда.

Земеделските стопани обикновено растат със соя в ротация с пшенични култури. Това означава, че фермерите използват едни и същи полета за отглеждане на соя и пшеница, заедно със същите комбайни, за да ги събират, същите съоръжения за съхранение, за да ги съхраняват и същите камиони, за да ги транспортират до пазара.

В резултат на това парчета пшеница се смесват със соевата реколта.

Изследването на 2010 г. от диетата на тютюн Tricia Thompson върху глутен в т.нар. "Без глутен" зърна установи, че соята е една от най-кръстосано замърсените зърна - всъщност една проба от соево брашно съдържаше огромни 2925 части на милион глутен ,

За сравнение, по-малко от 20 части на милион обикновено се считат за "без глутен", въпреки че много хора реагират на още по - малко глутен от това.

Реагираш ли на соя, както реагираш на глутена?

Много хора съобщават, че реагират със соя по подобен начин на пшеницата и други глутенови зърна.

Сега соята е доста алергенна храна - това е една от осемте най-добри алергени в САЩ. Няма никакво съмнение, че може да има истинска алергия към соята. Много хора правят.

Все пак подозирам, че една от причините, поради които толкова много хора, чувствителни към глутен, съобщават за "солеви непоносимост" (не истинска алергия) се дължи на високите нива на кръстосано замърсяване с глутен в соята ... не е задължително поради проблем със соята себе си.

Ако смятате, че това може да се случи с вас, вероятно ще имате най-добрия си късмет, търсейки соеви продукти, които са сертифицирани без глутен . Програмите за сертифициране без глутен изискват производителите на храни да спазват стриктни насоки за снабдяването на суровините си, което означава, че крайните продукти ще съдържат и по-малко кръстосано замърсяване - всъщност програмите за сертифициране без глутен в САЩ изискват продукти да тестват на по-малко от най-малко 10 части на милион глутен.

Може да се чудите дали соевият лецитин - съставка, открита в много преработени храни - е без глутен.

Соевият лецитин се използва като добавка, която подобрява вкуса и прави храната по-кремообразна. Тъй като соевият лецитин е толкова силно преработен, малко вероятно е той да съдържа глутен, дори ако соята, използвана за направата му, е силно кръстосана.

Слово от

За щастие за тези, които не могат да имат глутен, има много възможности за соленен сос без сол, соево брашно и соево мляко.

Да започнем със соев сос. Почти всеки конвенционален соев сос, който ще намерите в рафтовете на супермаркетите, и в ресторантите съдържа пшеница. За соев сос без глутен ще ви трябва tamari, който е по-богат на дегустация, малко по-дебел соев сос, направен по традиционен начин без пшеница.

Уверете се, че сте закупили един от различните марки глутен без сол от соеви сосове , някои от които са сертифицирани без глутен. San-J соев сос е добър избор.

Когато става дума за соево мляко без глутен , не можете просто да вземете картонена кутия със соево мляко и да приемете, че е без глутен, тъй като няколко съдържат глутенови съставки. Соевото мляко от коприна, соевото мляко от тихоокеанско естество и 8-ия континент соево мляко са добри решения (въпреки че винаги трябва да проверявате етикета, тъй като съставките могат да се променят по всяко време).

Ако искате соево брашно или соеви протеини, които да използвате при печене или за други готварски проекти, както червената мелница на Боб, така и блюдото на Arrowhead Mills имат соеви продукти без глутен, които съдържат по-малко от 20 части на милион глутен.

> Източник:

> Thompson T, Lee AR, Grace T. Глутен замърсяване на зърната, семена и брашна в Съединените щати: пилотно проучване. J Am Diet Assoc . 2010; 110: 937-940