Какво, ако трябва да направя почивка от бягане?

Понякога болест, нараняване или забързан график ни пречи да се придържаме към нашата програма. Ето как можете да се справите с прекъсването на обучението си.

Ако сте били далеч от бягане за по-малко от седмица

Възможно е да отнеме до една седмица, без да загубим никаква основа. Всъщност, няколко дни почивка дори може да подобри представянето ви, особено ако сте се чувствали изтощени и болезнени.

Но след една седмица на тренировка, бързо ще загубите своята фитнес - много по-бързо, отколкото ви е нужно да я изградите.

Ако сте страдали от студено или друго краткотрайно заболяване, уверете се, че сте достатъчно здрави, за да се върнете към бягане. Общото правило за работа със студ е, че ако симптомите ви са от шията (възпалено гърло, хрема и т.н.), тогава е добре да бягате със студ. Ако симптомите Ви са под шията (задръстване на гръдния кош, диария и др.), Най-добре е да изчакате, докато се чувствате напълно здрави.

Ако не сте се кандидатирали за по-малко от седем дни, НЕ се опитвайте да "оправи" мили, които сте пропуснали. Ако се опитате да изтласкате всичките си пропуснати мили в кратък период от време, бихте могли да сте изложени на риск от нараняване поради претрениране . Просто вдигнете тренировъчния си график, където сте спрели. Може да се почувствате малко по-бавно по време на първия си ход назад, но това трябва да отнеме само един или два пъти, преди да се почувствате като старото си.

Ако сте прекарали една до две седмици от работа

Ако сте излезли от обувките си само за една седмица или две, започнете на около половината от разстоянието, което бяхте избягали преди нараняването. Ако сте се възстановили от нараняване, отидете лесно, когато за първи път се върнете към тичане, защото, ако тичаш твърде трудно, рискуваш да се нараняваш отново.

Трябва да можете да се върнете към предишното си ниво след две до четири седмици.

Ако сте спрели да бягате повече от две седмици

С уволнение от повече от две седмици, трябва да сте консервативни, когато се върнете на бягане. Вероятно не сте стартирали повече от две седмици, защото сте били ранени, затова се уверете, че сте готови да се върнете. Ако сте били под грижите на медицински специалист, уверете се, че сте готови да се върнете към работа. Ако не сте готови да се върнете, бихте могли да преминете през това време, ако това не се отрази на нараняването ви.

След като сте готови отново да бягате, не предполагайте, че трябва да управлявате цялото си разстояние. Започнете с подхода " ход / ходене ". Като изграждате издръжливостта си, ще можете да разширите работещите си сегменти и да намалите времето за ходене.

В началото започнете ден след всеки работен ден. За ежеседмичния пробег, ще трябва да постепенно работите до предишното си ниво. И не продължавайте да правите скокове в километража си. Добре е да се чувствате комфортно с конкретен ежеседмичен пробег, като останете там за няколко седмици, а след това удряйте разстоянието си.