Физическата активност може да подобри вашето настроение и спиртни напитки

Вероятно сте чували за височината на бегача, но може ли да увеличите настроението си и да се почувствате по-щастливи, просто като ставате и се движите повече? Има добри новини от проучване, което свързва щастието не само с физически упражнения, но и с упражнения , като например стоене и ходене из къщата или офиса. Може да не се налага да разбивате пот, за да се насладите на психологическите ползи от физическата активност.

Приложението разкрива колко просто физическо движение засяга щастието

Изследователите са включили 10 000 души да използват безплатно приложение за мобилни телефони и да предоставят данни за мерки за щастие през целия ден. Те успяха да заснемат физическата си дейност през целия ден, като данните за движението автоматично се улавят от смартфоните им. Проучването продължи повече от година.

Техното проучване установи, че колко често хората се движат физически през деня, независимо дали е по време на строго упражнение, е свързано с това да бъдеш по-здравословен и по-щастлив. Това може да е добра причина да развиете навика да разчупите дълги периоди на седене с няколко минути на ходене, вместо да чакате, докато не успеете да ударите фитнес залата. В допълнение към намаляването на здравните рискове от заседанието , тези пристъпи на физическа активност могат да подобрят настроението ви.

Вашият телефон знае истината за това как сте физически активни

Откъде знаете колко не упражнявате дейност през деня?

Това е нещо, което изследователите не могат лесно да уловят през последните години. Те би трябвало да привличат тестови субекти да носят крачкомер или акселерометър. Но сега повечето хора носят своя смартфон навсякъде, а тези телефони включват сензор за акселерометър. Вашият мобилен телефон знае кога се изправяте и се движите.

Можете да преглеждате стъпките и активността си през целия ден в различни приложения на крачкомер .

Сега изследователите лесно могат да разберат колко обект на тест за доброволци се движи през деня, включително дали те се движат достатъчно бързо, за да го оценят като упражнения или дали е с физическа активност с по-ниска интензивност.

Изследването използва самооценки за това, което хората правят, когато се подканват през деня, както и данните, които телефонът им автоматично заснема. По този начин изследователите биха могли да видят колко е физически активен всеки човек в рамките на 15 минути преди да съобщят настроението си.

Може ли просто да бъде активно да увеличи настроението ви?

Приложението подкани потребителите да съобщават за настроението си два пъти дневно на случайни моменти, които са най-малко два часа между тях. Учените открили, че хората са по-щастливи, когато съобщават, че упражняват, което е резултат и от предишни изследвания. Но тестовите субекти също съобщиха, че са по-щастливи, когато приложението усети, че са били активни.

Изследователите установиха, че независимо дали хората са докладвали сами дейността си или че е било обективно измерено от телефона и приложението, те са по-склонни да бъдат по-щастливи, когато са били физически активни. Използвайки приложението, изследователите успяха да получат съобщения за настроение на случаен принцип през деня.

Потребителите също така отговориха на проучвания за цялостното удовлетворение от настроение и удовлетвореност от живота, които обхващат по-дълъг период.

Кое идва първо физическа активност или щастие?

Алтернативно тълкуване би било, че по-щастливите хора са склонни да бъдат по-физически активни. Това създава пилешки или яйчен въпрос. Това проучване не насърчава хората да бъдат по-физически активни, за да видят дали това подобрява тяхното настроение. Вместо това субектите просто проследяват настроението си с течение на времето.

Цялото това проучване може да се каже е, че хората са склонни да бъдат по-щастливи, ако са били по-физически активни. Може да искате да експериментирате върху себе си, за да видите дали увеличаването на физическата ви активност наистина ще подобри настроението ви.

Увеличаване на настроението ви с различни видове физическа активност

Може би си мислите, че хората, които виждате да викат на неблагодарна във фитнеса, не изглеждат много щастливи в този момент. Може би само се чувства добре, когато спрат? Резултатът от това проучване е, че не е задължително да правите вид физическа активност, която не харесвате. Има голямо разнообразие от възможности за избор. Някои от тях включват пот или нужда от атлетично умение, но други, които не го правят. Можете да намерите дейности, които можете да правите самостоятелно, с приятели или дори като част от организирания спорт.

Не намалявайте никоя от тези форми на физическа активност, за да подобрите настроението си. Намерете онази, от която се наслаждавате най-много, или не харесвате най-малкото, и започнете. Можете да намерите ключа към щастието, като се движите повече по начина, по който се наслаждавате най-много.

> Източници:

> Coon JT, Boddy K, Stein K, Whear R, Barton J, Depage M. Участва ли във физическата активност във външната природна среда, има по-голям ефект върху физическото и психическото благосъстояние от физическата активност на закрито? Систематичен преглед. Journal of Epidemiology & Community Health . 2011; 65 (Suppl 2): ​​A38-A38. Дой: 10.1136 / jech.2011.143586.85.

> Hansen C, Stevens L, Coast J. Упражнение продължителност и състояние на настроението: колко е достатъчно, за да се чувствате по-добре? Здраве Психол. 2001; 20. 267. pmid: 11515738

> Lathia N, Sandstrom GM, Mascolo C, Rentfrow PJ. По-щастливи хора живеят по-активен живот: Използване на смартфони за свързване на щастието и физическата активност. PLOS ONE . 2017; 12 (1): e0160589. Дой: 10.1371 / journal.pone.0160589.