Хранене без глутен в етническите ресторанти

Тайландски, индийски, японски, италиански и китайски ресторанти без глутен

В ресторантите става по-лесно да се яде, ако в повечето градски райони сте заведения за хранене с глутен и в много малки градове разбирате концепцията за "без глутен" и можете да подготвите безопасно хранене за вас.

Има обаче някои етнически ресторанти, където може да ви е по-лесно да ядете, просто защото кухните естествено използват храни без глутен. Тези кухни, които включват тайландски и индийски, могат да предложат някои вкусни алтернативи на по-традиционните ястия.

Тук можете да видите различните възможности за етнически ресторанти и какво трябва да знаете за всеки от тях.

1 - Тайландски ресторанти: Естествено без глутен

Тони Робинс / Гети изображения

Тайландските ресторанти могат да представляват отлични възможности за хранене без глутен, тъй като повечето тайландски ястия са естествено без глутен - трябва да можете да намерите много възможности за избор, включително най-къри и ориз с юфка Pad Thai. Избягвайте пържени предястия с пшенично брашно.

Въпреки това, езиковата бариера, присъща на работата с персонала на някои тайландски заведения за хранене, може да предизвика предизвикателства, ако се опитвате да зададете въпроса какво се случва в едно ястие. Например, докато традиционният тайландски соев сос е без глутен, много ресторанти използват соев сос в китайски стил в съдовете си, съдържащи пшеница.

Вашият най-добър залог за ядене без глутен е да откриете място, където можете лесно да общувате с мениджъра и където готвачът прави всичко от нулата, включително соса.

2 - Индийски ресторанти: много глутен-безплатни опции

Джон Рицо / Гети изображения

Подобно на тайландските ресторанти, индийските ресторанти предлагат голямо разнообразие от ястия без глутен. Тандури пиле, риба и скариди са почти винаги без глутен, както и повечето от зеленчуковите ястия. Пазете се от ястия с маида брашно и със суджи, което означава пшеница.

Пападум, индийски хляб, направен от леща, предлага чудесна алтернатива на по-традиционния хляб на пшеница, който също се предлага в индийските ресторанти.

Индийските ресторанти обаче могат да имат същата езикова бариера като тайландските ресторанти. Тези, които използват предварително приготвени сосове, могат да използват сосове, които са сгъстени с пшенично брашно, и пещта Tandoori представлява основен потенциален източник на кръстосано заразяване с глутен, тъй като хлябът, съдържащ глутен, се пече в него заедно с други ястия. Отново най-добре е да намерите индийски ресторант, който да прави всичко от нулата и един, където лесно можете да говорите с мениджъра или готвача.

3 - японски ресторанти: стик със суши

Pinnee / Гети изображения

Бихте мислели, че японските ресторанти ще бъдат трудни места, където да се насладите на безглутено хранене поради многото блюда, натоварени със соев сос. Имате обаче много опции в повечето японски ресторанти ... толкова дълго, колкото ви харесва суши.

Повечето суши са естествено без глутен. Въпреки това, има много начини, по които глутен може да се промъкне в суши . Проблемните съставки включват unagi, което е варено зрелище, мариновано в соев сос, и всякакви базирани на темпратура съставки, тъй като tempura обикновено се прави с пшенично базирано тесто.

Избягвайте бъркани ястия японски ястия, които съдържат соев сос, и miso супа, тъй като тя често съдържа ечемик. И донесете собствен соев сос за вашия суши, ако ресторантът, който сте избрали, няма соева сол без глутен .

4 - Италиански ресторанти: Големи ястия без глутен

Джъд Пилософ / Гети изображения

Може да изглежда противоинтуитивно да се мисли, че италианските ресторанти предлагат безглутенова такса, тъй като италианската кухня е толкова натоварена с глутен.

Но честотата и информираността за целиакия са много високи в Италия и ще намерите много италиански ресторанти, които предоставят алтернативи без глутен. Ако те не предлагат паста без глутен, те дори биха ви позволили да приготвите вашите тестени изделия.

Има няколко потенциални клопки за хранене на глутен в италиански ресторант. Първо, уверете се, че те не готвят вашето тестени изделия или зеленчуци във водата, която е била използвана за приготвяне на паста на основата на глутен - те може да не осъзнаят, че ще ви накарат да се разболеете.

Освен това, ако сте особено чувствителни, внимавайте за ресторантите, където те правят своя собствена тестени изделия на място поради остатъчното брашно във въздуха. Да, въздухът от глутен може да ви разболее.

5 - китайски ресторанти: Внимавайте за соевия сос

DigiPub / Гети изображения

Подобно на други етнически алтернативи на ресторанта, като сте сигурни, че ще останете в безопасност в китайски ресторант, може да представлява предизвикателство соев сос, който се предлага в почти всяко ястие.

Най-добре е да намерите китайски ресторант, който да се грижи за клиентите без глутен; много в градските райони включват някои етикетирани безглутенови ястия в техните менюта.

Освен това, опитайте се да намерите заведение, където лесно можете да общувате с мениджъра или готвача. Ако сте застояли с китайски ресторант, където не можете да общувате, оризът трябва да е безопасен, а зелените ястия могат да бъдат безопасни.

За допълнителни съвети за безопасно хранене без глутен в китайски ресторант вижте статията " Китайска храна без глутен в ресторантите" .

6 - Слово от

Възможно е да се насладите на ястия в различни етнически ресторанти, дори ако вашият избор за хранене не съдържа меню с глутен. Също така можете да обмислите въвеждането на безплатни глутенови ресторантни карти, за да обясните какви съставки трябва да избягвате.

Ключът към успешното хранене обаче е добра комуникация с готвача и мениджъра. Ако не смятате, че вашите нужди са разбрани, не яжте храната.

Източник:

Фондация "Целия болест". Изготвяне на информационен лист.