Трябва ли да се упражнявате с нараняване?

Работа около нараняванията си

Ако сте трениращ, вероятно ще се случи с вас; тази сутрин, когато започнете да тренирате и почувствате остра болка в коляното, или се наведете, за да вдигнете това тегло и в крайна сметка да издърпате мускули, които дори не сте знаели, че сте имали.

Колкото и да се опитваме да избегнем наранявания , това ще се случи с повечето от нас, но това не означава, че сте обречени да се качите на дивана, докато нараняването ви лекува.

С малко планиране и здрав разум все още можете да поддържате някаква рутина, тъй като нараняването ви лекува. Вашата първа стъпка е, разбира се, да посетите лекаря си за диагностика и лечение и ще поискате да разговаряте с лекаря за това как можете да останете в движение, без да влошавате нещата.

Основни правила за упражняване на злополука

1. Говорете с Вашия лекар за това как да работите около нараняванията си

Вашият лекар може да ви каже да избягвате обичайните процедури за сърдечно или по-ниско тяло, ако, да речем, имате нараняване на коляното или краката. Но какво ще кажете за работата на горната част на тялото ви? Седнете с тренировката си и разберете как можете да упражнявате, докато сте седнали или полагате, така че да не оказвате натиск върху раната или мускулите. Ако имате нараняване на горната част на тялото, като рамото или лакътя, защо да не се концентрирате върху упражненията в долната част на тялото? Можете да промените, като правите упражнения, които не включват задържане на тежести в ръцете или раменете си, и просто се придържайте към машини, които не включват вашето горно тяло.

Посъветвайте се с Вашия лекар за продължаване на програма за резистентност, която може да ви помогне да се лекувате, докато сте силни.

2. Никога не работете с болката

Това изглежда просто, но ако сте нещо като мен, имате склонност да упражнявате дори когато тялото ви ви каже да спрете. Дори ако следвате план за упражнения, препоръчан от Вашия лекар, ако усетите болка в ставите или навсякъде другаде, спрете.

Може да сте в състояние да преминете към друго упражнение, което не боли, или може да се наложи да спрете напълно. Така или иначе, да се научиш да слушаш тялото си е ключът към това да останеш вреден и болен.

3. Следвайте съветите на Вашия лекар

Ако сте решени да се упражнявате, попитайте Вашия лекар за списък с дейности, които можете да направите, за да останете активни, без да се наранявате допълнително. Той или тя може да препоръча физически терапевт, който да ви помогне да определите какви упражнения можете да направите, за да излекувате нараняването си и да укрепите останалата част от тялото си. Ако видите физически терапевт, направете упражненията, които ви дават. Не мога да ви кажа колко клиенти не ги следват с упражненията си, а вредата им просто продължава и продължава. Слушайте експертите и вашето изцеление ще стане по-бързо.

4. Работете по начини за предотвратяване на по-нататъшни наранявания

Ако сте ранени, това е страхотно време да се научите как да избегнете наранявания в бъдеще. Няколко прости начина:

Как да разпознаете нараняване

Ако сте като много упражнения, вие сте склонни да пренебрегвате предупредителните признаци за потенциално сериозно нараняване. Елизабет Куин, автор на "Пътеводител за спортна медицина" , дава някои съвети за признаване на нараняване. Първо, "болката в устната кухина, особено в ставите на коляното, глезена, лакътя и китката, никога не трябва да се пренебрегва". Този тип болка обикновено възниква от ставата, а не от мускулите и може да е знак за нещо сериозно.

Друг предупредителен знак е нежността в определена точка на тялото. Елизабет предупреждава, че "Ако можете да предизвикате болка в определена точка в кост, мускули или стави, като натиснете пръста си в нея, може да имате значителна травма."

Друг симптом, който никога не трябва да пренебрегвате, е подуване. Отокът винаги е знак за някакъв вид нараняване. Можете също да почувствате подуване в ставата, което може да се окаже по-трудно. Ако имате подуване в ставата, вашият обхват на движение ще бъде намален и ставата ви може да се почувства стегната. Елизабет препоръчва сравняване на двете страни на тялото. Ако едната страна действа по различен начин от другата, може да имате оток на ставите. И накрая, Елизабет предупреждава никога да не пренебрегва изтръпване или изтръпване в тялото ви. Това може да е признак на компресия на нервите, което може да е прелюдия към сериозно нараняване.

Ако получите някой от тези симптоми, първата стъпка е да спрете това, което правите, и да се обадите на Вашия лекар . Никога не работете с болката! Справянето със злополука веднага може да означава малко време за възстановяване, но това е по-добре, отколкото да имате постоянно състояние. Докато чакате да влезете, за да се консултирате с Вашия лекар, можете също да започнете малко лечение самостоятелно.

Обичайната процедура включва RICE (почивка, лед, компресия и издигане). Всичко това означава, че трябва да спрете това, което правите, и да използвате превръзка, за да компресирате увредената област (което може да помогне за намаляване на подуването). После сложете лед на буу боо в продължение на около 15 или 20 минути в даден момент, като се уверите, че ще дадете на ранената област достатъчно време, за да се затопли между сесиите за лед. След това издигнете района и се уверете, че вашият значителен друг знае колко зле боли. Те трябва да ви поглезят във вашето време на нужда, като ви носят каквото ви трябва във всеки един момент.

Докато травмата може да не ви пречи да упражнявате напълно, има моменти, когато упражнението е последното нещо, което трябва да вършите. Никога не тренирайте, когато:

Кога да се упражнявате

Ако се чувствате мръсно, но нямате никакви симптоми, както е споменато по-горе, трябва ли да упражнявате? Това зависи от теб. Ето няколко случая, при които упражненията могат да помогнат, а не да навредят:

Ако всичко това изглежда объркващо, просто използвайте главата си и следвайте това просто правило: Ако имате симптоми от шията (като кихане, запушен нос и т.н.), вероятно можете да направите лека тренировка. Ако симптомите ви са под шията (кашлица, треска, мускулни болки или гадене), прескочете тренировката и почивка.