Наднормение и недохранване на хранителни вещества

Недохранването е условие да не се получи достатъчно или да се получи твърде много от хранителни вещества или хранителни вещества. Това е най-големият участник в заболяването по света. Храненето е под формата на недохранване, което се случва, когато приемате повече хранителни вещества (или хранителни вещества), от които се нуждаете всеки ден. Енергийната недохранване е обичайна практика в развитите страни като Съединените щати.

Подценяването е под формата на недохранване, което се получава, когато не получите достатъчно хранителни вещества (или хранителни вещества). Енергийната недохранване е по-често срещана в слабо развитите страни.

Недохранване на енергийните хранителни вещества

Консумирането на твърде много енергия с течение на времето ще доведе до повишаване на теглото, ако не увеличите физическата си активност. Няма значение дали тези допълнителни калории идват от мазнини, въглехидрати или протеини, защото тялото ви може да вземе каквото не е необходимо и да го съхранява като мазнина. Наднорменото тегло или затлъстяването е рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания, някои видове рак и диабет тип 2.

Третирането на този вид на недохранване изисква диетични корекции, за да се намалят общите калории и да се подобри балансът на диетата, за да се включат повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести източници на калций и здравословни протеинови източници с няколко мазнини. В същото време, тя помага за увеличаване на физическата активност и избягване на нежелани храни, които са храни, които са с високо съдържание на калории, но имат малка хранителна стойност.

Понякога, медицински нарушения, такива хипотиреоидизъм правят по-трудно да се губи наднорменото тегло.

Недохранване с микроелементи

Възможно е да получите твърде много от повечето витамини или минерали, но обикновено това се случва, когато приемате мегалози на хранителни добавки. Получаването на твърде много микронутриенти от храната е рядко.

Наднорменото хранене с микроелементи може да причини остри отравяния, като приемането на прекалено много хапчета от желязо наведнъж или може да бъде хронично, например приемането на големи дози витамин В-6 в продължение на няколко седмици или месеци. Институтът по медицина е установил поносими горни граници за повечето микронутриенти, но най-добрият начин да се избегне този вид наднормено тегло е да се отдръпнете от мегадозите на хранителните добавки, освен ако не сте указани от вашия доставчик на здравни услуги.

Ненатрапчивост на енергийните хранителни вещества

Подкрепата е под формата на недохранване, което хората обикновено означават, когато използват думата "недохранване". Енергийно недохранване или недохранване с протеинова енергия (PEM) се получава, когато не получите достатъчно енергия. Децата, които са недохранени, страдат от загуба на тегло и трудности с ученето и училището. Жените с поднормено тегло често раждат бебета, които също са с поднормено тегло.

Има две форми на ПЕМ. Гладуването, понякога наричано марасмус , е тежка форма на недохранване поради липса на обща енергия, водеща до лош растеж, безплодие и дори смърт. Тялото разгражда собствените си тъкани, за да оцелее, а тялото става измамно на външен вид. Друга форма на ПЕМ възниква от липсата на протеин, въпреки че в диетата има някои въглехидрати или мазнини.

Това условие се нарича kwashiorkor . Хората с kwashiorkor имат тънки ръце и крака и подути коремчета.

Енергийното хранене подхранване настъпва, когато хората не ядат достатъчно храна, защото нямат достатъчно храна или не могат или не искат да ядат. Някои заболявания, като например някои видове рак, могат да доведат до недохранване. Подкрепата изисква медицинска помощ и често са необходими специални терапевтични храни.

Ненатрапчивост на микроелементи

Дефицитът на витамини или минерали се проявява, когато диетата ви не е балансирана и може да се случи независимо дали получавате достатъчно калории. Желязо и калций често са недостатъчни в типичната диета.

В някои случаи дефицитът се дължи на заболяване, като злокачествена анемия, която води до липса на витамин В-12. Симптомите обикновено не се появяват незабавно, но възникват проблеми с течение на времето. Дефицитът на микроелементи може да бъде лекуван чрез коригиране на диетата, добавяне на хранителни добавки или лечение на всички основни нарушения.

Източници:

Gropper SS, Smith JL, Groff JL. "Разширено хранене и човешки метаболизъм". Шесто издание. Belmont, СА. Wadsworth Publishing Company, 2013.

Smolin LA, Grosvenor, МБ. "Хранене: наука и приложения". Трето издание. Wiley Publishing Company, 2013.

Световна хранителна програма. "Какво е недохранване?" http://www.wfp.org/hunger/malnutrition.

Световна здравна организация. "Недохранването." http://www.who.int/maternal_child_adolescent/topics/child/malnutrition/en/.