Какво представлява тауринът? Ползите и използванията

Може ли тази обща съставка за енергийна напитка да има благоприятни ефекти върху здравето?

Тауринът е аминокиселина, открита в тялото, особено в сърцето, мозъка, очите и мускулите. Въпреки че телата ни могат да направят таурин, основните източници на храна са месото, рибата и млечните продукти. Една синтетична форма на таурин е ключова съставка в добавките и енергийните напитки като Red Bull.

Въпреки че ниските нива на таурин са свързани с няколко състояния (включително очни заболявания и сърдечно-съдови проблеми), изследванията върху ползите от добавките на таурин са ограничени.

Поддръжниците твърдят, че тауринът може да подобри когнитивната функция, да подобри атлетичното представяне, да запази зрението, да подобри здравето на сърцето, да контролира кръвната захар и да увеличи енергийните нива. Таурин също е известно, че действа като антиоксидант.

Ефекти върху здравето

Ето някои от основните заключения от наличните изследвания за ефектите на таурин върху здравето:

1) сърдечна болест

Предварителните изследвания показват, че тауринът може да помогне за борба със сърдечните заболявания, според изследване от експериментална и клинична кардиология . Авторите на прегледа отбелязват, че тауринът може да предложи редица сърдечно-съдови ползи (като защита срещу втвърдяване на артериите), но е необходимо да се направят повече изследвания, преди да се препоръчат добавките на таурин за профилактика или лечение на сърдечно заболяване.

В друго проучване учените откриха, че тауриновите добавки могат да помогнат за намаляване на нивата на хомоцистеин (аминокиселина, показана за повишаване на риска от сърдечни заболявания, когато се открива при повишени нива).

Публикувано в " Аванси в експерименталната медицина и биология" през 2009 г., изследването обхваща 22 здрави жени на средна възраст. След четири седмици на приемане на 3 грама таурин под формата на добавки дневно, участниците в проучването показаха значително понижение на хомоцистеиновите нива.

2) Високо кръвно налягане

Таурин може да помогне за лечение на високо кръвно налягане, според проучване от 2016 г., публикувано в хипертонията .

За проучването хората с прехипертензия получават добавка на таурин или плацебо в продължение на 12 седмици. Тауриновата добавка намалява кръвното налягане, особено при тези с високо нормално кръвно налягане.

Таурин в енергийните напитки

Тауринът е често срещана съставка в енергийните напитки. Докато някои предварителни проучвания показват, че тауринът може да подобри умственото представяне и да увеличи издръжливостта на упражненията, цялостното изследване на енергийното усилване на таурина е ограничено. Нещо повече, доклад, публикуван през 2010 г. в The Physician and Sportsmedicine, посочва, че ефектите от борба с умората на енергийните напитки най-вероятно се дължат на тяхното съдържание на кофеин (а не на съдържанието на таурин).

Източници на таурин

Първо изолиран от волска жлъчка, името таурин произлиза от латинската дума за вол или бик, "таурус". Въпреки мита, че тауринът се получава от сперма от бикове, формата на таурин в напитките и повечето добавки е синтетична форма (направена в лаборатория).

Възможни нежелани реакции

Тауринът може да причини някои нежелани реакции (включително сърбеж, гадене, главоболие и световъртеж).

Съществуват редица случаи на нежелани реакции, свързани с консумацията на енергийни напитки, съдържащи таурин, като припадъци и сърдечно-съдови ефекти.

В доклад за случаи, 19-годишен мъж е развил състояние на кожата, известно като мултиформе на еритема. Една напитка, съдържаща таурин, се е смятала за причина.

Ако забележите сериозни нежелани реакции, докато приемате таурин добавки, важно е да преустановите употребата на таурин.

Допълненията не са тествани за безопасност и поради факта, че хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани, съдържанието на някои продукти може да се различава от посоченото на етикета на продукта.

Също така имайте предвид, че безопасността на добавките при бременни жени, кърмачки, деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Можете да получите съвети за използването на добавки тук.

Направи си сам

Въпреки че тауринът може да предложи полезни ефекти върху здравето, самолечение на съществуващ здравословен проблем с добавки таурин и избягване на предписаната от лекарска помощ грижа може да има сериозни последици. Ако обмисляте употребата на тауринови добавки за хронично състояние, консултирайте се с Вашия лекар, за да определите безопасна и ефективна доза.

Източници:

> Ahn CS. Ефект на добавяне на таурин върху плазмените нива на хомоцистеин на корейските жени на средна възраст. Adv Exp Med Biol. 2009; 643: 415-22.

> Kong WX, Chen SW, Li YL, Zhang YJ, Wang R, Min L, Mi X. Ефекти на таурин върху поведение на плъхове в три модели на тревожност. Pharmacol Biochem Behav. 2006 Фев; 83 (2): 271-6.

> Miyazaki T, Matsuzaki Y, Ikegami Т, Miyakawa S, Doy M, Tanaka N, Bouscarel B. Оптимална и ефективна доза на таурин за удължаване на упражненията при плъхове. Аминокиселини. 2004 Dec; 27 (3-4): 291-8.

> Sun Q, Wang В, Li Y, et al. Допълването на таурин понижава кръвното налягане и подобрява съдовата функция при прехипертензия: Рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване. Хипертония. 2016 Mar; 67 (3): 541-9.

> Xu YJ, Arneja AS, Tappia PS, Dhalla NS. Потенциалните ползи за здравето на таурина при сърдечно-съдови заболявания. Exp Clin Cardiol. 2008 лято; 13 (2): 57-65.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.