Преглед на спортната медицина

Спортната медицина е проучването и практикуването на медицински принципи, специално свързани със спортисти и физически лица, участващи в програми за физическа подготовка или спортни тренировки. Целта на специалистите по спортна медицина е да помогне на тези хора да постигнат оптимални цели за обучение по отношение на здравето и ефективността.

Специалистите в областта на спортната медицина лекуват широк спектър от физически състояния и наранявания, включително остри травматични наранявания като фрактури, навяхвания и натоварвания и дислокации.

Те също така лекуват хронични наранявания с наднормено тегло като тендонит, дегенеративни заболявания и синдром на пренасищане .

Практиката на спортната медицина съчетава общо медицинско образование със специфичните принципи на спортната наука, физиологията на упражненията, ортопедията, биомеханиката, храненето и дори психологията. Програмите за обучение по спортна медицина могат да включват широк спектър от изследвания, които включват:

Специалисти

Специалист по спортна медицина е лице със специализирано образование и обучение, което се фокусира върху медицинските, терапевтичните и функционалните аспекти на упражняването и често работи с спортисти, за да подобри цялостното им спортно представяне.

Заглавието на специалиста по спортна медицина не означава непременно, че специалистът е лекар.

Има разнообразни кариерни пътеки и образователни програми за хора, които се интересуват от работа с спортисти. Разнообразието от умения и образователна специализация по всеки спортен медицински екип може да включва лекари, хирурзи, спортни лекари, спортни психолози, физиотерапевти, диетолози, треньори и лични треньори.

В зависимост от нивото на образованието и специфичната област на специализация, тези, които работят в областта, могат да имат докторска степен, магистърска степен, бакалавър по наука или всякакъв брой сертификати по спортна медицина, спортна подготовка, спортни науки, хранене или друга област съсредоточи.

Лекарите

Лекарите по спортна медицина имат специализирано обучение за диагностициране и лечение на наранявания и заболявания, свързани със спортна или тренировъчна дейност. Докато много лекари работят с спортисти, по-голямата част от лекарите по спортна медицина ще лекуват всеки, който е активен или иска да се върне към ежедневните си дейности след травма.

Най-често срещаните пътеки, които лекарите приемат за специалност "Спортна медицина", включват сертифициране на борда в семейна практика, спешна медицина, педиатрия, вътрешна медицина или ортопедия с допълнително двегодишно стипендия или друго продължаващо обучение по спортна медицина.

Лекарите могат да получат сертификат за добавени квалификации в спортната медицина. Не всички лекари по спортна медицина извършват операция, но всички ще имат задълбочено разбиране за опорно-двигателния апарат и ортопедичните наранявания и хирургични интервенции.

Лекарите в областта на първичната медицинска помощ, които се интересуват от това да станат лекари по спортна медицина, обикновено завършват тригодишна резиденция за семейна медицина след медицинско училище и след това получават допълнително, специфично обучение и опит в областта на спортната медицина.

Друг много разпространен път към специализацията в областта на спортната медицина включва завършване на ортопедична хирургия след медицинско училище. Ортопедичните хирурзи могат да спечелят опит в лечението на спортни травми, а много от тях също така избират да се специализират в конкретни стави на тялото, като коленете, бедрата или раменете.

Спортна наука

Спортната наука, наричана още "наука за упражненията", е фокусирано проучване и прилагане на принципите на физиологията, анатомията и психологията, тъй като те се отнасят до човешкото движение и физическата активност.

Упражняването на науката е все още съвсем млада и голяма част от областта е съсредоточена върху провеждането на изследвания за различни адаптации за упражняване или за липса на упражнения върху човешкото тяло.

Тази работа варира от адресирането на елитните спортисти до общото население, децата на възрастните хора и физическите компоненти на физическата подготовка към психологическото.

Спортна психология

Спортната психология е специфичен отрасъл на психологията, който се фокусира върху психическите и емоционалните потребности на спортистите и лицата, които участват в професионални или развлекателни спортове. Ролята на спортен психолог става все по-популярна и се приема сред спортистите - не е необичайно за професионални спортни отбори и спортисти на служители спортни психолози редовно.

Тъй като спортистите са изправени пред уникални стресови фактори, един спортен психолог може да им помогне да регулират безпокойството и да подобрят фокуса. Освен това, те използват разнообразни психологически умения и инструменти, за да подобрят атлетичното представяне на пациента, да се справят с нараняванията и да поддържат силно емоционално равновесие по време на конкуренцията с висока интензивност.

Кариери

Има възможности за работа в области, свързани със спортната медицина. Обикновено заетостта включва работа с общо здрави или активни хора в две основни области:

  1. Подобряване на начина на живот или повишаване на производителността

  2. Предотвратяване или възстановяване на наранявания

Тези, които преследват степени по спортна медицина или спортни науки, често работят в клинични, академични или служебни занимания. Професиите включват обучители, треньори, изследователи, спортни психолози, специалисти по хранене и много други.

образование

Училищата започват да предлагат все повече и повече програми за спортна медицина и учебна програма за спортни науки. Само преди няколко години ще бъдете принудени да намерите много избор, ако искате да изучавате спортна медицина в колежа. Стандартната образователна програма се състои от физическо или медицинско училище. Сега в почти всеки университет се появяват отдели със специалности, свързани със спортната медицина, атлетичното обучение, науката на упражненията, промоцията на здравето, кинезиологията, спортната подготовка и множество други дисциплини.

Спортната психология също е нарастваща професия, която изисква солидна образователна основа. Елитните спортисти, професионалистите и олимпийците могат да имат огромни физически умения, но изследванията установяват, че на тези нива уменията за умствено обучение (фокус, релаксация, поставяне на цели и намаляване на безпокойството) имат критично значение при отделянето на първо място от второ място.

Сертифициран атлетичен треньор (ATC) е висококвалифициран професионалист, който има образование и обучение в областта на спортното здравеопазване. За да станете сертифициран ATC, трябва да преминете изпит, който обхваща разнообразни теми в рамките на шестте области на атлетичното обучение:

  1. Предотвратяване на атлетични наранявания
  2. Признаване, оценка и диагностика
  3. Непосредствена грижа и лечение на алергични наранявания
  4. Рехабилитация и възстановяване на спортни атаки
  5. Администрация на здравеопазването
  6. Професионално развитие и отговорност

Бъдещето на спортната медицина

Полето на спортната медицина непрекъснато се разраства и разнообразието от специалисти, които работят с спортисти, най-вероятно ще продължи да расте и. Нарастващите области на спортната медицина могат да включват напредък в диагностицирането и лечението на наранявания с по-нови устройства, рехабилитационни методи и дори биологични средства, като например терапия със стволови клетки. Тъй като научните изследвания и иновациите в областта на медицината продължават да растат, така и специфичните области на приложение в спортната медицина.